Neuvostoajan ortodoksisuus

Activity: Participating in or organising an event typesOrganisation and participation in conferences, workshops, courses, seminars

Description

Mitä yhteistä on Feodor Dostojevskilla, Jevgenia Ginzburgilla, Hilma Kilkkisellä, Unto Parvilahdella, Aleksander Solzhenitsynillä, Varlam Shalamovilla ja Jevgeni Vodolazkinilla? Jokainen heistä on kuvaillut kokemuksia venäläisellä vankileirillä, sen ”vedenalaista maailmaa”, kamppailua eloonjäämisestä, valintoja hyvän ja pahan keskellä. Selviytyjät ovat kysyneet itseltään, onko kohdattuaan absoluuttisen pahan parempi olla kokemastaan vaiti? Miksi kuitenkin eräät vankileirikuvaukset ovat maailmankirjallisuuden klassikoita? Mitä nykyihmisen tulee tietää vainojen ja puhdistusten vaietusta ja pimeästä historiasta? Miksi totuuden ja sovituksen kysymykset ovat yhä ajankohtaisia?

Tällä kurssilla perehdytään venäläisen yhteiskunnan ”vankileirien saaristoon”, ilmiön taustaan, historiaan ja sitä kuvanneiden kirjailijoiden tuotantoon, sen merkitykseen ja jälkipuintiin. Kurssi sisältää ennakkotehtävän, alustuksia, keskusteluja, dramatisointeja ja pohdintoja.

Vetäjät ovat kaksi monipuolista venäläisen kulttuurin asiantuntijaa, Valamon taiteilijoihin kuuluva professori, kirjailija Markku Kivinen ja suomentaja, tietokirjailija Elina Kahla.
Period18 Jan 201920 Jan 2019
Event typeConference
LocationUusi-ValamoShow on map