Kainuun käräjäoikeuden Talvivaaran kaivoksen ympäristörikoksia koskevat tuomiot

Press/Media: Press / Media

Description

Julkaistiin ainakin seuraavissa sanomalehdissä: Turun Sanomat, Aamulehti, Kaleva, Lapin Kansa, Satakunnan Kansa, Keskipohjanmaa ja Kainuun Sanomat.

Tiivistelmä haastattelusta, Maria Kalliokoski, Lännen Media Uutishuone:
"Ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Helsingin yliopistosta sanoo käräjäoikeuden päätöksen linjaavan yritysten ympäristövastuuta ja erityisesti sen rikosoikeudellista puolta.
Hän pitää tärkeänä oikeuden linjausta siitä, ettei rikosta voi arvioida pelkästään lupaehtojen rikkomisen perusteella. Myös ympäristösuojeluperiaatteet on otettava lain tulkinnassa huomioon.
Talvivaaran tapauksessa oikeus päätyi arvioimaan laiminlyöntejä kuten vesien varastoimista kipsisakka-altaaseen ja avolouhokseen laajasti rikos- ja ympäristönsuojelulakien perusteella. Näin huomioitiin myös esimerkiksi maaperän pilaamiskielto ja toiminnanharjoittajan velvollisuus olla selvillä asioista.
Tuomioistuin päättää näytön perusteella, onko tuomio ehdollista vankeutta vai sakkoa. Kokko sanoo, että arvottamalla ympäristölle aiheutunutta merkittävää haittaa eri tavalla olisi voinut päätyä toisenlaiseenkin ratkaisuun.

Kokko uskoo, että kaivosteollisuus on kiinnostunut päätöksestä jo pelkästään imagosyistä. Ympäristölupia on myös muilla teollisuuden aloilla, joille on niin ikään merkitystä, millainen ympäristörikostuomio on annettu suuresta kaivosyhtiöstä.
– Päätöksellä on suuri merkitys yhteiskunnallisesti. En olisi yllättynyt, jos tämä ei jäisi käräjäoikeuden päätökseksi.

Kainuun käräjäoikeuden antama tuomio Talvivaara-oikeudenkäynnissä on huomattavasti lievempi kuin syytteet. Kokko huomauttaa, että sakkojen lisäksi omat oikeudenkäyntikulut ovat ilmeisen suuret eikä niitä korvata tuomituille. Lisäkuluja seurannee myös yksityisoikeudellisista vahingonkorvausvaatimuksista, joista oikeus päättää erikseen."


Asiantuntijahaastattelu
Period14 May 2016

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleKainuun käräjäoikeuden Talvivaaran kaivoksen ympäristörikoksia koskevat tuomiot
    Media name/outletLännen Media Uutishuone
    Media typePrint
    CountryFinland
    Date14/05/2016
    PersonsKai Kokko