Tiedeykkönen: Miten tuliperäinen laakiobasaltti syntyy keskelle mannerta? Uusia tuloksia Afrikasta

Press/Media: Press / Media

Description

Ohjelmakuvaus, kirjoittanut Teija Peltoniemi: Laattatektoniikka selittää, miksi Maa järisee tai tulivuoret purkautuvat mannerlaattojen kohdatessa tai valtamerten keskiselänteillä. Mutta se ei selitä valtavien magmaprovinssien syntyä noin 20 miljoonan vuoden välein. Mikä saa aikaan kivisulan purkautumisen syvältä maapallon vaipasta päätyen maan päälle laakiobasaltiksi? Tämä ilmiö onkin yksi geologian suurista arvoituksista.

Helsingin yliopiston tutkijat olivat ratkomassa tätä tieteellistä mysteeriä Keski-Mosambikissa Karoon magmaprovinssissa, joka syntyi 180 miljoonaa vuotta sitten. Mukana tutkimuksessa oli tohtorikoulutettava Sanni Turunen ja Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Arto Luttinen, joka löysi kiinnostavia oliviinipitoisia vulkaanisia kiviä, Luenha-joelta muutama vuosi sitten tutkijakollegansa Jussi Heinosen kanssa. Tieteellisessä julkaisussa oli mukana mosambikilainen professori Daúd Jamal. Toimittaja on Teija Peltoniemi.

Tutkimuksista kävi ilmi, että kivet ovat syvältä maan vaipasta, ja niiden lähtömateriaali on jopa 4 miljardia vuotta vanhoja. Näistä tiedoista voidaan vetää johtopäätöksiä laakiobasalttien synnystä. Onko kysymyksessä maan ytimen ja vaipan rajalta nouseva kuuma virtaus, pluumi, vai joku muu? Geologian arvoituksesta on lukuisia teorioita. Toimittaja on Teija Peltoniemi.

Period10 Jul 2020

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleTiedeykkönen: Miten tuliperäinen laakiobasaltti syntyy keskelle mannerta? Uusia tuloksia Afrikasta
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletYle Radio 1
  Media typeRadio
  Duration/Length/Size49 min
  CountryFinland
  Date10/07/2020
  Producer/AuthorTeija Peltoniemi
  URLhttps://areena.yle.fi/audio/1-50526242
  PersonsSanni Turunen, Arto Luttinen