Publications 1975 2019

Filter
Chapter
2019

Lactic Acid Bacteria in Cereal-Based Products

Gänzle, M. & Salovaara, H., 8 Apr 2019, Lactic Acid Bacteria: Microbiological and Functional Aspects. Vinderola, G., Ouwehand, A., Salminen, S. & von Wright, A. (eds.). 5 ed. CRC Press, p. 199-214 14 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2017

Leipomoala - perinteitä, haasteita ja mahdollisuuksia

Salovaara, H. O., Virtanen, T. & Jussila, A., 2017, Leivonnan teknologia : Ruokaleipä. Helsinki: Suomen Leipuriliitto ry, p. 260-265

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Yogurt-like beverages made with cereals

Coda, R., Montemurro, M. & Rizzello, C., 2017, Yogurth in Health and Disease Prevention. Shah, N. (ed.). 1. ed. Elsevier Academic Press, p. 183-198 15 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2016

Preliminary hygienic mapping cases of industrial objects and work environment

Hakalehto, E., Immonen, M. & Heitto, A., 2016, Microbiological Industrial Hygiene. Hakalehto, E. (ed.). New York : Nova Science Publishers, p. 81-91 11 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Preservatives in ocular medications and nutraceuticals

Immonen, A., Immonen, M., Hakalehto, E. & Del Amo, E. M., 2016, Microbiological Industrial Hygiene. Hakalehto, E. (ed.). New York: Nova Science Publishers, p. 59-80 22 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Use of Sourdough Fermentation and Nonwheat Flours for Enhancing Nutritional and Healthy Properties of Wheat-Based Foods

Rizzello, C., Coda, R. & Gobbetti, M., 2016, Fermented Foods in Health and Disease Prevention . Frías, J., Martínez-Villaluenga, C. & Peñas, E. (eds.). Saint Louis: Elsevier Academic Press, p. 433-452 20 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2014

Boreaalisen tuotannon tiedekunta: Scriptum sollemne

Salovaara, H., 2014, KUTSU. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan maisteri- ja tohtoripromootio Helsingin yliopiston juhlasalissa 6.6.2014 klo 10. Eskola, A. & Päivärinta, E. (eds.). p. 6-12 7 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Maistereiden vihkiminen: Riemumaisterit - Nuoret maisterit

Salovaara, H., 2014, Maisteri- ja tohtoripromootio 2014. Pietilä, S. & Varjonen, S. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, p. 71-72, 74 3 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Process induced changes in Rye Foods

Katina, K., Hartikainen, K. & Poutanen, K., 2014, Rye and Health. Poutanen, K. & Åman, P. (eds.). St. Paul, MN: AACC International, p. 7-21 15 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Promoottorin puhe

Salovaara, H., 2014, Maisteri- ja tohtoripromootio 2014. Pietilä, S. & Varjonen, S. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, p. 63-66 4 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Promoottorin vastaus

Salovaara, H., 2014, Maisteri- ja tohtoripromootio 2014. Pietilä, S. & Varjonen, S. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, p. 128-131 4 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Rye

Poutanen, K., Katina, K. & Heiniö, R-L., 2014, Bakery Products; Science and Technology. Zhou, W. & Hui, Y. H. (eds.). 2. ed. Chichester: John Wiley & Sons Ltd. , p. 75-87 13 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Tervetuliaissanat

Salovaara, H., 2014, Maisteri- ja tohtoripromootio 2014. Pietilä, S. & Varjonen, S. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, p. 109-110 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Tohtoreiden vihkiminen: Riemutohtorit - Kunniatohtoreiden esittely - Nuoret tohtorit

Salovaara, H., 2014, Maisteri- ja tohtoripromootio 2014. Pietilä, S. & Varjonen, S. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, p. 80-88 9 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

2012

Lactic acid bacteria in cereal based products

Salovaara, H. & Gänzle, M., 2012, Lactic acid Bacteria : Microbiological and Functional Aspects. Lahtinen, S., Ouwehand, A., Salminen, S. & von Wright, A. (eds.). 4 ed. Boca Raton, London, New York: Taylor & Francis/CRC Press, p. 227-245

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2009

Oats: an overview from a celiac disease point of view

Salovaara, H., Kanerva, P., Kaukinen, K. & Sontag-Strohm, T., 2009, The science of gluten-free foods and beverages. p. 69-81

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Oats – an overview from a celiac disease point of view

Salovaara, H., Kanerva, P., Sontag-Strohm, T. & Kaukinen, K., 2009, The Science of Gluten-Free Foods and Beverage. AACC International, 12 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2008

Oat products and their current status in the celiac

Sontag-Strohm, T., Lehtinen, P. & Kaukovirta-Norja, A., 2008, Gluten-free cereal products and beverages. Elsevier Scientific Publ. Co

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2007

Influence of germination conditions on the bioactivity of rye

Liukkonen, K-H., Katina, K., Kaukovirta-Norja, A., Lampi, A-M., Kariluoto, S., Piironen, V., Heinonen, S-M., Adlercreutz, H., Nurmi, A., Pihlava, J-M. & Poutanen, K., 2007, Whole grains and health. Marquart, L., Jacobs, D. R., MacIntosh, G. H., Poutanen, K. & Reicks, M. (eds.). Ames, Iowa: Blackwell Publishing, p. 229-239 11 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Physical state of soluble oat fibre and health claims

Salovaara, H., Sontag-Strohm, T. & Anttila, H., 2007, Dietary fibre components and functions. Salovaara, H., Gates, F. & Tenkanen, M. (eds.). Wageningen: Wageningen Academic Publishers, p. 91-112 22 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Summary of dietary fibre methods workshop June 11, 2006, Helsinki, Finland

Gordon, D. T., McCleary, B. V. & Sontag-Strohm, T., 2007, Dietary fibre components and functions. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, p. 323-338 16 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2006

Analyzing the physical properties of soluble fibre of oat products

Sontag-Strohm, T., Anttila, H. & Salovaara, H., 2006, Multifunctional complex of components: June 12-14, 2006, Helsinki, Finland DF 06, Dietary Fibre 2006 : abstracts. . K. A. (ed.). [Helsinki]: University of Helsinki, p. 112-113 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Mitä on vehnätärkkelys?

Salovaara, H. O., 2006, Onko vehnätärkkelys turvallista?: Keliakia. 4 ed. Keliakialiitto, Vol. 2006. p. 8 1 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Oat bran fermentation: behaviour of 12 S globulins during a model fermentation

Loponen, J., Laine, P., Sontag-Strohm, T. & Salovaara, H., 2006, Multifunctional complex of components: June 12-14, 2006, Helsinki, Finland DF 06, Dietary Fibre 2006 : abstracts. . K. A. (ed.). [Helsinki]: University of Helsinki, p. 188-189 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Physical state of soluble oat fibre and health claims

Salovaara, H., Sontag-Strohm, T. & Anttila, H., 2006, Multifunctional complex of components: June 12-14, 2006, Helsinki, Finland DF 06, Dietary Fibre 2006 : abstracts. . K. A. (ed.). [Helsinki]: University of Helsinki, p. 27-28 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2004

Fermented cereal-based functional foods

Salovaara, H. & Simonson, L., 2004, Handbook of Food and Beverage Fermentation Technology. Hui, YH., Goddick, LM., Hansen, AS., Josephsen, J., Nip, WK., Stanfield, PS. & Toldra, F. (eds.). Marcel Dekker, p. 721-727 6 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Lactic acid bacteria in cereal based products: 21

Salovaara, H., 2004, Lactic acid Bacteria - Technology and Health Effects. Salminen, S., von Wright, A. & Ouwehand, A. (eds.). 3rd ed. Marcel Dekker, p. 431-452

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2003

Sourdough bread in Finland and Eastern Europe

Valjakka, T., Katina, K. & Kerijoki, H., 2003, Handbook of Dough Fermentations. Kulp, K. & Lorenz (eds.). Marcel Dekker, 25 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Valmistusaineet.

Salovaara, H., 2003, Kondiittorin käsikirja. Heinonen, J., Jouppila, K. & Salovaara, H. (eds.). 2. uudistettu painos ed. Suomen Leipuriliitto ry, 28 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

2001

Kauran tuhkimotarina – tutkimusosion tarkastelua.

Salovaara, H., 2001, Kaurasta elinvoimaa. Salovaara, H. & Sontag-Strohm, T. (eds.). Helsingin yliopisto, elintarviketeknologian laitos, Vol. EKT-sarja 1221.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Kaurasta elinvoimaa: Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamat kansallisen kauraohjelman tutkimushankkeet 1998-2000. Loppuraportti.

Salovaara, H. & Sontag-Strohm, T., 2001, Kaurasta elinvoimaa. Helsingin yliopisto, elintarviketeknologian laitos, Vol. EKT-sarja 1221. 147 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Kauratuotteiden puhtauden varmistaminen ja prolamiinien tila

Sontag-Strohm, T., Salovaara, H. & Brinck, O., 2001, Kaurasta elinvoimaa. Helsingin yliopisto, elintarviketeknologian laitos, Vol. EKT-sarja 1221. 6 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Prosessin vaikutus kaurahiutaleisiin

Gates, F. K., Sontag-Strohm, T. & Salovaara, H., 2001, Kaurasta elinvoimaa. Salovaara, H. & Sontag-Strohm, T. (eds.). Helsingin yliopisto, elintarviketeknologian laitos, Vol. EKT-sarja 1221. 12 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Rye and Triticale

Salovaara, H. & Autio, K., 2001, Cereals and Cereal Products: Chemistry and Technology. Dendy, D. A. V. & Dobraszczyk, B. J. (eds.). Kluwer Law International Sold and distributed in North, Central and South America by Aspen Publishers, Inc cop., p. 391-410 20 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

1999

Kauran kuumennuskäsittely: Kansallisen kauraohjelman toisen tutkimusseminaarin 14.10.1999 raportti

Gates, F. K. & Salovaara, H. O., 1999, Kansallisen kauraohjelman toisen tutkimusseminaarin 14.10.1999 raportti. p. 7-8 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

1998

Kulttuurien kohtaamista Viikin kampuksella

Salovaara, H. O., 1998, "Ulos ja tulos - korkeakoulupoliittisia kestoahdistuksia". Lantta, H., Mielityinen, I., Tervonen, M. R. & Valtonen, J. (eds.). Helsingin Yliopiston ylioppilaskunta, Vol. Koulutuspoliitinen sektori. p. 30-33 4 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Laadun merkitys eri käyttötarkoituksissa

Salovaara, H. O., 1998, Ruiskäsikirja. Ruis 2005: Viljastrategiaryhmä. Kansallinen ruisohjelma. . Maa- ja metsätalousministeriö, 3 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Lactic acid bacteria in cereal based products

Salovaara, H. O., 1998, Lactic acid Bacteria - Technology and Health Effects: 2nd edition. Salminen, S. & von Wrigh, A. (eds.). Marcel Dekker, p. 115-138 23 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Mikä on raski - katsaus.

Salovaara, H. O., 1998, “Tehoa raskista”. : Tehoraski-projektin loppuraportti.. Helsingin yliopisto, elintarviketeknologian laitos, 17 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Terveysvaikutuksia ja -väittämiä viljatuotteista.

Salovaara, H. O., 1998, Konsensuskokous: Asiantuntija-alustukset.. 1 ed. Suomen Sydänliitto, Vol. 1998. p. 20-24 5 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

1997

Kaurassa maataloutemme pelastus: Vieraskynä

Salovaara, H. O., Sontag-Strohm, T. S. & Koivula, S., 1997, Helsibngin Sanomat: Vieraskynä 26.4.1997.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Ruisleivän sokerista turha olla huolissaan

Salovaara, H. O., 1997, Helsingin Sanomat: Mielipide 14.4.1997.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Suomalaisen kauran asema ja mahdollisuudet: Yliöartikkeli

Koivula, S., Salovaara, H. O. & Sontag-Strohm, T. S., 1997, Maaseudun Tulevaisuus: Yliöartikkeli 20.3.1997.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Terveysvaikutuksia ja -väittämiä viljatuotteista.

Salovaara, H. O., 1997, 'Konsensuskokous suomalaisten sydän- ja verisuoniterveyden edistämiseksi 25.-27.11.1997. Asiantuntija-alustukset.' : Suomen Sydäntautiliitto ry:n julkaisuja 1/98.. Suomen Sydänliitto, 5 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

1996

Leivästä puheenollen: "parasta ennen" on "parasta nyt"

Salovaara, H. O., 1996, Helsingin Sanomat: . Kuluttaja-sivut D3, 21.2.1996.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

1995

Wheat Usage in Northern Europe

Salovaara, H. O. & Fjell, K., 1995, Wheat End-Uses Around the World: H. Faridi & J. Faubion, eds., . Faridi, H. & Faubion, J. (eds.). St. Paul: American Association of Cereal Chemists, Inc. , 18 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Yosan historia lyhyesti

Salovaara, H. O., 1995, MMETT-info . 3 ed. Helsingin yliopisto, elintarviketeknologian laitos, Vol. 1995. 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

1993

Improvement of quality and shelf-life of wheat bread by using bacterial starter cultures. Scientific Summary report

Salovaara, H. O., 1993, Starter Cultures in Wheat Bread. Food Biotechnology : - A Nordic research programme. Salovaara, H. (ed.). Nordic Industrial Fund, p. 7-18

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Lactic acid bacteria in cereal-based foods

Salovaara, H. O., 1993, Lactic Acid Bacteria - Technology and Health Effects. Salminen, S. & von Wright, A. (eds.). Marcel Dekker, p. 111-126

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Some practical guidelines for the use of wheat sourdoughs. Layman's report.

Salovaara, H. O., 1993, Starter Cultures in Wheat Bread: Food Biotechnology - A Nordic research programme. Nordic Industrial Fund. 1993.. Nordic Industrial Fund, 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional