If you made any changes in Pure these will be visible here soon.

Publications 1986 2019

Filter
Chapter
2019

From nutrition education to food education – Finnish experiences

Kauppinen, E. K. & Palojoki, P. E., 2019, Proceedings from the 2017 Food and Society conference in Kuala Lumpur: Proceedings from the 2017 Food and Society conference in Kuala Lumpur. Olmedo, E. & Chan Suet Kay, R. (eds.). Malaysia, Vol. 2019. p. 318-332 25 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Genus i HK-rummet

Pipping Ekström, M. & Palojoki, P. E., 2019, (Accepted/In press) Mat och ätande: Sociologiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur, Vol. 2019.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Hemmets matarbete i förändring

Palojoki, P. E. & Pipping Ekström, M., 2019, (Accepted/In press) Mat och ätande: Sociologiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur, Vol. 2019.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Undervisning om hemmets praktiker

Palojoki, P. E. & Pipping Ekström, M., 2019, Didaktik för hem- och konsumentkunskap . Hjälmeskog, K. & K. H. (eds.). Malmö: Gleerups, p. 23-34 12 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2017

Epilogue - reflections on cultural responsiveness

Palojoki, P., 21 Apr 2017, Culturally Responsive Education: Reflections from the Global South and North. Lehtomäki, E., Janhonen-Abruquah, H. & Kahangwa, G. (eds.). Milton Park, Abingdon, Oxon: Routledge, p. 193-201 9 p. (Routledge Studies in Culture and Sustainable Development).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2016

Food Education: From Normative Models to Promoting Agency

Janhonen, K., Mäkelä, J. & Palojoki, P., 2016, Learning, Food, and Sustainablity: Sites for Resistance and Change. Sumner, J. (ed.). New York: Palgrave Macmillan, p. 93-110 18 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2015

Flexible learning environments in home economics education

Malin, A. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 63-72 10 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja ; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Influencing everyday environment - Nepalese students' and teachers' perceptions

Virkki, M. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 187-201 15 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Introduction - johdanto

Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 1-5 5 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Kotitalousopettajan käytännön ruoanvalmistustaidot ja kehittyvä asiantuntijuus

Soljanto, H. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 121-134 14 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Kotitalous verkko-opetuksena

Rantanen, M. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 73-94 22 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja ; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Perusopetuksen ruokakasvatus ravintotiedosta ruokatajuun

Janhonen, K., Mäkelä, J. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 107-120 14 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

School catering staff as food educators in Finnish schools

Lintukangas, S. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 135-149 15 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Studying context-bound learning with the phenomenographic approach

Samppala, M. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 95-106 12 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Vastuullisuus ja vastuullisuuskasvatus kotitalousopetuksessa

Wennonen, S. & Palojoki, P., 2015, Luova ja vastuullinen kotitalousopetus = Creative and responsible home economics education. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 6-28 23 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 38).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2014

Multi-voiced planning for redesigning home economics classrooms

Malin, A. & Palojoki, P., 2014, Perspectives from Finland - Towards new learning environments. Kuuskorpi, M. (ed.). Helsinki: The Finnish National Board of Education, p. 102-122 21 p. (Publications; no. 2014:1).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2013

Kotitalouden opetustilojen suunnittelu - yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen

Malin, A. & Palojoki, P., 2013, (Accepted/In press) Kotitalouden opetustilojen suunnittelu (draft). Opetushallitus

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

2012

Johdanto

Palojoki, P., 9 Oct 2012, Ruoka, kulttuuri ja oppiminen – näkökulmia ruokatutkimuksen menetelmiin. Janhonen-Abruquah, H., Vieltojärvi, M. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 5-10 6 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 29).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

New curriculum, new directions? Using socio-cultural perspective to develop home economics education in Estonia

Tamm, J. & Palojoki, P., 2012, Rural Environment. Education. Personality (REEP) : Proceedings of the 5th International Scientific Conference, nro 5. Dislere, V. (ed.). Jelgava: LLU Latvijas Lauksaimniecības universitāte, p. 181-188 8 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Puolistrukturoitu teemahaastattelu naispappien terveysuskomuksista

Salmela, K. & Palojoki, P., 9 Oct 2012, Ruoka, kulttuuri ja oppiminen – näkökulmia ruokatutkimuksen menetelmiin. Janhonen-Abruquah, H., Vieltojärvi, M. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 59-72 14 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 29).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Ruokaa ja iloa - valokuva haastatteluaineiston keräämisen tukena

Manninen, S. & Palojoki, P., 9 Oct 2012, Ruoka, kulttuuri ja oppiminen – näkökulmia ruokatutkimuksen menetelmiin. Janhonen-Abruquah, H., Vieltojärvi, M. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 73-89 17 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 29).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Toimintatutkimus, koulutus ja oppiminen – kohteena koulun ruokapalveluhenkilöstö ja kouluruokailu

Lintukangas, S. & Palojoki, P., 9 Oct 2012, Ruoka, kulttuuri ja oppiminen – näkökulmia ruokatutkimuksen menetelmiin. Janhonen-Abruquah, H., Vieltojärvi, M. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 90-106 17 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 29).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2011

Kouluruokailu – kasvatusta, makuja ja vastuullista yhteistyötä

Lintukangas, S. & Palojoki, P., 2011, Herkkuammatti-fi. Masala: Suurtalousalan yhteistyöjärjestö FIDA ry. , Vol. 2011. p. 1-2 2 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

2009

Editorial

Palojoki, P. & Janhonen-Abruquah, H., 2009, Food in Contemporary Society. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 5 1 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen julkaisuja; no. 23).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Epilogi - matkalla arjen tutkimukseen ja opetukseen

Palojoki, P., 2009, Kodin arki. H. J-A. . . (ed.). [Helsinki]: Helsingin yliopisto, p. 181-187 7 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen julkaisuja).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Food is not only nutrition: an introduction

Palojoki, P., 2009, Food in contemporary society. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 7-8 (Kotitalous- ja käsityötieteiden julkaisuja; no. 23).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Health and food in the school environment

Palojoki, P., 2009, Food in contemporary society. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 83-92 10 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen julkaisuja; no. 23).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Hushållslärarutbildningen vid Helsingfors Universitet - förändring medför utmaningar

Palojoki, P., 2009, Nordiskt samarbete för hushållsvetenskap: 1909, 1959, 1989, 2009: historik utgiven av Nordisk Samarbetskommitte för hushållsvetenskap . Hjälmeskog, K., Benn, J., Lindbäck, A., Niskanen, A-M. & Rimaila, K. (eds.). [Helsinki]: [Kotitalousopettajien liitto], p. 79-81 3 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Ten viewpoints on food, culture and consumption: foreword

Palojoki, P. & Fjellström, C., 2009, Food in contemporary society. Janhonen-Abruquah, H. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 53-54 2 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen julkaisuja; no. 23).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

2007

Hushållsvetare på båda sidor av Bottenviken

Palojoki, P., 2007, Hushållsvetenskap & Co. Pipping Ekström, M., Åberg, H., Bergström, K. & Prell, H. (eds.). Göteborg: Institutionen för mat, hälsa och miljö (MHM), Göteborgs universitet ,p. 141-146 6 p. (MHM rapporter; no. 2007:39).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Kouluruokailua lahden toisella puolella, ruotsalaisia kouluruokailukokemuksia ja kehittämisideoita

Palojoki, P., 2007, Kouluruokailun käsikirja: laatueväitä koulutyöhön. Lintukangas, S., Manninen, M., Mikkola-Montonen, A., Palojoki, P., Partanen, M. & Partanen, R. (eds.). Helsinki: Opetushallitus, p. 139-145 7 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Nykyruokakulttuurin tutkimus

Palojoki, P. & Janhonen-Abruquah, H., 2007, Kotitalousopettajankoulutuksen verkossa on muutakin kuin kalaa: KTY-kokemuksia kaikkien käyttöön. Aulanko, M. & Hölttä, M. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, kotitalous- ja käsityötieteiden laitos, p. 50-52 3 p. (Kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen työpapereita; no. 1).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

2005

Byways or highways - where is home economics education going?

Pöntinen, S. M. & Palojoki, P., 2005, eLearning in higher education: presentations from the EUDORA Intensive program ELHE during the summer school in Viljandi, Estonia 2004. Kiefer, S. & Enser, K. (eds.). Linz: Pädagogische Hochschule Linz, 14 p. (IVE publication series 2005).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Mat er mer enn næring

Palojoki, P., 2005, Skolen som helsefremmende arena - med fokus på mat og måltider: rapport fra dagskonferansen 28. oktober 2004. Møllen, K. S., Oppedal Olsen, E. & Torgrimsby, T. (eds.). Lillestrøm: Høgskolen i Akershus, p. 15-19 5 p. (Småskrifter; no. nr. 5/2005).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

2003

Tieto, ruoan valinta ja oppiminen

Palojoki, P., 2003, Ruisleivästä pestoon: näkökulmia muuttuvaan ruokakulttuuriin. Mäkelä, J., Palojoki, P. & Sillanpää, M. (eds.). Helsinki: WSOY, p. 108-152 45 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

2001

Kohti tutkivaa opettajuutta- kokemuksia kotitalousopettajan koulutuksen tutkinnon täydentäjäopiskelijoista

Palojoki, P. & Tomma, M., 2001, Opiskelutaidot ja opettajatuutorointi: kasvatustieteen laitoksen sekä kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen kokemuksia : Tuella ja taidolla -hankkeen julkaisu. Eriksson-Stjernberg, I., Palojoki, P. & Tomma, M. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, p. 37-48 12 p. (Pedagogica; no. 6).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

1999

Opetustapahtuman tutkiminen didaktisen ajattelun kehittäjänä kotitalousopettajan koulutuksessa

Haverinen, L., Martikainen, M. & Palojoki, P., 1999, Opetuksen tutkimuksen suuntaviivoja. Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 93-108 (Tutkimuksia / Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos; no. 203).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

1998

Ravitsemuskasvatus, koulua vai arkea varten?

Palojoki, P., 1998, Kotitalousopetus uuden vuosituhannen kynnyksellä. Gröhn, T. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: WSOY, p. 169 -192 14 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Ravitsemuskasvatus - aloitetaanko atomista vai ateriasta?

Palojoki, P., 1998, Tutkimus kotitalousopetuksen tukena. Palojoki, P. (ed.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 135-153 (Tutkimuksia / Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos; no. 188).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

1997

Nutrition knowledge and food choices of rural homemakers

Palojoki, P., 1997, Poverty and food in welfare societies. Köhler, B. M. & al., E. (eds.). Berlin: Edition Sigma, p. 213-224 12 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

1992

Ruokakäyttäytyminen kotitalouden toimintana

Palojoki, P., 1992, Kotitalouden toiminta tutkimuskohteena - kotitalousopetusta palvelevan tutkimuksen tarkastelutapoja. Gröhn, T. & Palojoki, P. (eds.). Helsinki: Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos, p. 169 -192 (Tutkimuksia / Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos; no. 113).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific