Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle valmennusohjelma

Project Details

Description

Luomualan kasvusta pyritään saamaan mahdollisimman paljon hyötyä Etelä-Savolle. Maakunta toimii pilottialueena luomuketjun toiminnan kehittämisessä. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti vetää Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle -valmennusohjelmaa, jonka tarkoitus on auttaa erityisesti tuottajia, jalostajia ja yrittäjiä kasvattamaan luomun osaamistaan. Tavoitteena on myös lisätä luomun volyymiä ja parantaa luomun toimintaympäristöä ja koko osaamisjärjestelmää alueella.

Toimenpiteet:

Selvitys luomun arvoketjun nykytilasta ja kehittämistarpeista
· Alkutuottajien valmennus ja valmennuksen kehittämisyhteistyön koordinointi alueella
· Jatkojalostusvalmennus
· Yritysvalmennus ja liiketoimintakoulutus
· Mentoroinnin ja vertaistuen kehittäminen
· Verkkotoiminnot ja -työskentely sekä verkkoa hyödyntävien toimintamallien kehittäminen

Pitkäaikaista valmennusta ja lyhyempiä koulutuksia tarjotaan luomutuotantoa aloittaville ja tuotantoaan kehittäville luomutiloille sekä luomumenetelmistä kiinnostuneille tavanomaisille viljelijöille. Luomujalostajia ja luomujalostuksesta kiinnostuneita koulutetaan. Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus tarjoaa yritysvalmennusta sekä liiketoiminnan koulutusta kaikille luomuketjussa toimiville ja luomuliiketoimintaa suunnitteleville.

Hankkeessa valmennetaan luomuyrittäjiä vertaisryhmissä sekä pidetään lyhytkursseja ja teemapäiviä. Internetin avulla helpotetaan pitkämatkaisten ja kiireisten osallistumista toimintaan. Kokeneita viljelijöitä ja yrittäjiä valmennetaan toimimaan mentoreina toisille viljelijöille ja yrittäjille. Yhteistyökumppaneita ovat mm ProAgria Etelä-Savo, MTT, MTK, Saimaan Luomu ry ja yritykset.
StatusFinished
Effective start/end date01/04/201228/02/2015