Manglin-Food

Description

MANGLIN-hankkeessa (Gluteeni-intoleranssi: uusia näkymiä esiintyvyyteen, immunogenetiikkaan, elintarvikkeiden prosessointiin ja turvallisuuteen) konsortion johtajana on Professori Markku Mäki, Tampereen yliopisto, Lääketieteen laitos (Coeliac Disease Study Group)

Hankkeen muut johtajat ovat professori Juha Kere, Helsingin yliopisto, Biomedicum professori Pekka Männistö, Helsingin yliopisto, Farmasian tiedekunta (www.helsinki.fi/farmasia) ja professori Hannu Salovaara, Helsingin yliopisto, Elintarviketeknologian laitos

Meidän osuutemme hankkeessa rahoitetaan pääosin Tekesin taholta. Hankkeeseen osallistuu myös viisi yritystä.

Meidän osuutemme tähtää kehittämään prosesseja, joissa vehnän, ohran ja rukiin sisältämät haitalliset ainesosat voidaan eliminoida elintarvikkeiden valmistuksen aikana, jolloin lopputuloksena on monipuolisempi ja turvallisempi ravinto. Lisäksi tutkimme yhdessä muiden kanssa, edistävätkö keliaakikoillekin soveltuvan kauran liukoinen kuitu ja sen sisältämät muut ainesosat suolen limakalvon hyvinvointia. Edellä mainittu elintarvikeprosessointi sekä kauratuotteet yhdessä laajentaisivat huomattavasti keliaakikoille soveltuvaa nykyään varsin niukkaa elintarvikevalikoimaa. Kehitämme myös analyysimenetelmiä, joiden avulla gluteenikontaminaatiot voidaan helposti määrittää elintarvikkeista ja näin ollen valvoa paremmin ravinnon turvallisuutta keliaakikoiden kannalta.

Konsortion tutkimuksen päätavoitteena on lisätä ymmärrystä ravinnon merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille, ylläpitää terveyttä ja ennaltaehkäistä sairauksia. Nämä tavoitteet tullaan saavuttamaan uuden kliinisen tutkimuksen, immunogenetiikan, solubiologian, viljateknologian ja farmakologian yhdistävän poikkitieteellisen yhteistyöverkoston avulla.

Linkki Suomen Akatemian MANGLIN-sivulle.

StatusFinished
Effective start/end date01/01/200730/06/2011

Fields of Science

  • 416 Food Science
  • 415 Other agricultural sciences