Aikuisten maahanmuuttajien suomen ääntämisestä

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Tässä raportissa selvitetään, millaisia suomen kielen ääntämisvaikeuksia esiintyy seitsemää eri lähtökieltä edustavilla aikuisilla maahanmuuttajilla. Tiedosta on apua suomen ääntämisopetuksessa. Puhujien äidinkielet ovat arabia, kiina, somali, tagalog, thai, venäjä ja vietnam. Raportissa mukana olevat lähtökielet ovat osa Proof-korpusta, jota varten äänitettiin 72:n pääkaupunkiseudulla asuvan 10:tä eri äidinkieltä puhuvan maahanmuuttajan lukupuhuntaa ja keskusteluja. Vastaavat puhenäytteet kerättiin myös kontrolliryhmältä, johon kuului 23 syntyperäistä suomenkielistä. Tässä alustavassa tutkimuksessa kolme tutkijaa kuunteli ääninäytteitä ja teki havaintoja ensin itsenäisesti, lopuksi yhdessä. Puhujien lähtökielten todettiin monin tavoin heijastuvan suomen ääntämiseen, vaikka yksilöllisiä eroja oli runsaasti. Yleisesti ottaen suomen konsonantit olivat helppoja lukuunottamatta /ŋ/:ää ja /h/:n allofoneja. Harvinaisimmat vokaalit ja diftongit olivat monille vaikeita. Lähtökielestä riippumatta äänteiden kestojen tuottaminen oli monelle vaikeaa, mutta ongelmien luonne vaihteli kielten ja puhujien välillä. Erityisesti /pitkät/ konsonantit lyhenivät. Myös äänteiden fonologisen pituuden ja painotuksen riippumattomuus tuotti ongelmia. Erityisesti painottomien tavujen /pitkät/ vokaalit sekä sananalkuiset painolliset /lyhyet/ vokaalit olivat vaikeita. Poikkeamat eivät aina liity selkeästi yksittäisiin äänteisiin tai tavuihin, vaan ääntämisen kokonaisvaltaisempiin piirteisiin. Esimerkiksi monille aasialaisille puhujille oli tyypillistä kauttaaltaan kireä äänenlaatu.
Original languageFinnish
JournalPuhe ja Kieli
Volume36
Issue number2
Pages (from-to)77-96
Number of pages20
ISSN1458-3410
Publication statusPublished - May 2016
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Fields of Science

  • 6161 Phonetics
  • 6121 Languages

Cite this

@article{0a72f58142b64be1889022bd71c3074b,
title = "Aikuisten maahanmuuttajien suomen {\"a}{\"a}nt{\"a}misest{\"a}",
abstract = "Tässä raportissa selvitetään, millaisia suomen kielen ääntämisvaikeuksia esiintyy seitsemää eri lähtökieltä edustavilla aikuisilla maahanmuuttajilla. Tiedosta on apua suomen ääntämisopetuksessa. Puhujien äidinkielet ovat arabia, kiina, somali, tagalog, thai, venäjä ja vietnam. Raportissa mukana olevat lähtökielet ovat osa Proof-korpusta, jota varten äänitettiin 72:n pääkaupunkiseudulla asuvan 10:tä eri äidinkieltä puhuvan maahanmuuttajan lukupuhuntaa ja keskusteluja. Vastaavat puhenäytteet kerättiin myös kontrolliryhmältä, johon kuului 23 syntyperäistä suomenkielistä. Tässä alustavassa tutkimuksessa kolme tutkijaa kuunteli ääninäytteitä ja teki havaintoja ensin itsenäisesti, lopuksi yhdessä. Puhujien lähtökielten todettiin monin tavoin heijastuvan suomen ääntämiseen, vaikka yksilöllisiä eroja oli runsaasti. Yleisesti ottaen suomen konsonantit olivat helppoja lukuunottamatta /ŋ/:ää ja /h/:n allofoneja. Harvinaisimmat vokaalit ja diftongit olivat monille vaikeita. Lähtökielestä riippumatta äänteiden kestojen tuottaminen oli monelle vaikeaa, mutta ongelmien luonne vaihteli kielten ja puhujien välillä. Erityisesti /pitkät/ konsonantit lyhenivät. Myös äänteiden fonologisen pituuden ja painotuksen riippumattomuus tuotti ongelmia. Erityisesti painottomien tavujen /pitkät/ vokaalit sekä sananalkuiset painolliset /lyhyet/ vokaalit olivat vaikeita. Poikkeamat eivät aina liity selkeästi yksittäisiin äänteisiin tai tavuihin, vaan ääntämisen kokonaisvaltaisempiin piirteisiin. Esimerkiksi monille aasialaisille puhujille oli tyypillistä kauttaaltaan kireä äänenlaatu.",
keywords = "6161 Fonetiikka, {\"a}{\"a}nt{\"a}minen, puhe, puheentuotto, puheen ymm{\"a}rt{\"a}minen, painotus, intonaatio, {\"a}{\"a}nt{\"a}misen oppiminen, {\"a}{\"a}nt{\"a}misen opettaminen, puheen ymm{\"a}rrett{\"a}vyys, vieras aksentti, artikulaatio, konsonantit, vokaalit, puhekorpus, {\"a}{\"a}nt{\"a}misopetus, suomen fonetiikka, 6121 Kielitieteet, fonologia, kontrastiivinen kielitiede, vertaileva kielitiede, somalin kieli, kiinan kieli, tagalogin kieli, thain kieli, ven{\"a}j{\"a}n kieli, vietnamin kieli, suomi toisena kielen{\"a}, maahanmuuttajat, kielen oppiminen, tavurakenne, S2, suomi toisena kielen{\"a}, S2-opetus, S2-oppijat, l{\"a}ht{\"o}kieli, aikuiset kielenoppijat, arabian kieli",
author = "Eija Aho and Minnaleena Toivola and Fred Karlsson and Mietta Lennes",
year = "2016",
month = "5",
language = "suomi",
volume = "36",
pages = "77--96",
journal = "Puhe ja Kieli",
issn = "1458-3410",
publisher = "Puheen ja kielen tutkimuksen yhdistys",
number = "2",

}

Aikuisten maahanmuuttajien suomen ääntämisestä. / Aho, Eija; Toivola, Minnaleena; Karlsson, Fred; Lennes, Mietta.

In: Puhe ja Kieli, Vol. 36, No. 2, 05.2016, p. 77-96.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Aikuisten maahanmuuttajien suomen ääntämisestä

AU - Aho, Eija

AU - Toivola, Minnaleena

AU - Karlsson, Fred

AU - Lennes, Mietta

PY - 2016/5

Y1 - 2016/5

N2 - Tässä raportissa selvitetään, millaisia suomen kielen ääntämisvaikeuksia esiintyy seitsemää eri lähtökieltä edustavilla aikuisilla maahanmuuttajilla. Tiedosta on apua suomen ääntämisopetuksessa. Puhujien äidinkielet ovat arabia, kiina, somali, tagalog, thai, venäjä ja vietnam. Raportissa mukana olevat lähtökielet ovat osa Proof-korpusta, jota varten äänitettiin 72:n pääkaupunkiseudulla asuvan 10:tä eri äidinkieltä puhuvan maahanmuuttajan lukupuhuntaa ja keskusteluja. Vastaavat puhenäytteet kerättiin myös kontrolliryhmältä, johon kuului 23 syntyperäistä suomenkielistä. Tässä alustavassa tutkimuksessa kolme tutkijaa kuunteli ääninäytteitä ja teki havaintoja ensin itsenäisesti, lopuksi yhdessä. Puhujien lähtökielten todettiin monin tavoin heijastuvan suomen ääntämiseen, vaikka yksilöllisiä eroja oli runsaasti. Yleisesti ottaen suomen konsonantit olivat helppoja lukuunottamatta /ŋ/:ää ja /h/:n allofoneja. Harvinaisimmat vokaalit ja diftongit olivat monille vaikeita. Lähtökielestä riippumatta äänteiden kestojen tuottaminen oli monelle vaikeaa, mutta ongelmien luonne vaihteli kielten ja puhujien välillä. Erityisesti /pitkät/ konsonantit lyhenivät. Myös äänteiden fonologisen pituuden ja painotuksen riippumattomuus tuotti ongelmia. Erityisesti painottomien tavujen /pitkät/ vokaalit sekä sananalkuiset painolliset /lyhyet/ vokaalit olivat vaikeita. Poikkeamat eivät aina liity selkeästi yksittäisiin äänteisiin tai tavuihin, vaan ääntämisen kokonaisvaltaisempiin piirteisiin. Esimerkiksi monille aasialaisille puhujille oli tyypillistä kauttaaltaan kireä äänenlaatu.

AB - Tässä raportissa selvitetään, millaisia suomen kielen ääntämisvaikeuksia esiintyy seitsemää eri lähtökieltä edustavilla aikuisilla maahanmuuttajilla. Tiedosta on apua suomen ääntämisopetuksessa. Puhujien äidinkielet ovat arabia, kiina, somali, tagalog, thai, venäjä ja vietnam. Raportissa mukana olevat lähtökielet ovat osa Proof-korpusta, jota varten äänitettiin 72:n pääkaupunkiseudulla asuvan 10:tä eri äidinkieltä puhuvan maahanmuuttajan lukupuhuntaa ja keskusteluja. Vastaavat puhenäytteet kerättiin myös kontrolliryhmältä, johon kuului 23 syntyperäistä suomenkielistä. Tässä alustavassa tutkimuksessa kolme tutkijaa kuunteli ääninäytteitä ja teki havaintoja ensin itsenäisesti, lopuksi yhdessä. Puhujien lähtökielten todettiin monin tavoin heijastuvan suomen ääntämiseen, vaikka yksilöllisiä eroja oli runsaasti. Yleisesti ottaen suomen konsonantit olivat helppoja lukuunottamatta /ŋ/:ää ja /h/:n allofoneja. Harvinaisimmat vokaalit ja diftongit olivat monille vaikeita. Lähtökielestä riippumatta äänteiden kestojen tuottaminen oli monelle vaikeaa, mutta ongelmien luonne vaihteli kielten ja puhujien välillä. Erityisesti /pitkät/ konsonantit lyhenivät. Myös äänteiden fonologisen pituuden ja painotuksen riippumattomuus tuotti ongelmia. Erityisesti painottomien tavujen /pitkät/ vokaalit sekä sananalkuiset painolliset /lyhyet/ vokaalit olivat vaikeita. Poikkeamat eivät aina liity selkeästi yksittäisiin äänteisiin tai tavuihin, vaan ääntämisen kokonaisvaltaisempiin piirteisiin. Esimerkiksi monille aasialaisille puhujille oli tyypillistä kauttaaltaan kireä äänenlaatu.

KW - 6161 Fonetiikka

KW - ääntäminen

KW - puhe

KW - puheentuotto

KW - puheen ymmärtäminen

KW - painotus

KW - intonaatio

KW - ääntämisen oppiminen

KW - ääntämisen opettaminen

KW - puheen ymmärrettävyys

KW - vieras aksentti

KW - artikulaatio

KW - konsonantit

KW - vokaalit

KW - puhekorpus

KW - ääntämisopetus

KW - suomen fonetiikka

KW - 6121 Kielitieteet

KW - fonologia

KW - kontrastiivinen kielitiede

KW - vertaileva kielitiede

KW - somalin kieli

KW - kiinan kieli

KW - tagalogin kieli

KW - thain kieli

KW - venäjän kieli

KW - vietnamin kieli

KW - suomi toisena kielenä

KW - maahanmuuttajat

KW - kielen oppiminen

KW - tavurakenne

KW - S2, suomi toisena kielenä

KW - S2-opetus

KW - S2-oppijat

KW - lähtökieli

KW - aikuiset kielenoppijat

KW - arabian kieli

UR - https://journal.fi/pk/article/view/58283

M3 - Artikkeli

VL - 36

SP - 77

EP - 96

JO - Puhe ja Kieli

JF - Puhe ja Kieli

SN - 1458-3410

IS - 2

ER -