Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Abstract

Ainelaitoksilla toteutettavien pääaineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lisäksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sekä opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) näkemyksiä aineenopettajakoulutuksen kehittämisestä teknologis-pedagogisen sisältötiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemmän aineenhallintaa, peda- gogista sisältötietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sisältöjä, täydennyskoulu- tuksiin myös teknologian opetuskäyttöä. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehittämisessä on huomioitava opetusteknologian lisäksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen.
Original languageFinnish
Title of host publicationJatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa
EditorsManne Kallio, Riitta Juvonen, Arja Kaasinen
Number of pages17
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomen ainedidaktinen tutkimusseura ry
Publication date2017
Pages91-107
ISBN (Print)978-952-5993-20-2
ISBN (Electronic)978-952-5993-21-9
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeA3 Book chapter

Publication series

NameSuomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia
Number12
ISSN (Print)1799-9596
ISSN (Electronic)1799-960X

Fields of Science

  • 516 Educational sciences

Cite this

Mutanen, J., & Uitto, A. (2017). Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. In M. Kallio, R. Juvonen, & A. Kaasinen (Eds.), Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa (pp. 91-107). (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; No. 12). Helsinki: Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry.
Mutanen, Justus ; Uitto, Anna. / Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. editor / Manne Kallio ; Riitta Juvonen ; Arja Kaasinen. Helsinki : Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, 2017. pp. 91-107 (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; 12).
@inbook{ddd611c792824fdcb7ba33fd4b15c677,
title = "Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien k{\"a}sitykset teknologis-pedagogisen sis{\"a}lt{\"o}tiedon hallinnasta biologian opetuksessa",
abstract = "Ainelaitoksilla toteutettavien p{\"a}{\"a}aineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lis{\"a}ksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sek{\"a} opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) n{\"a}kemyksi{\"a} aineenopettajakoulutuksen kehitt{\"a}misest{\"a} teknologis-pedagogisen sis{\"a}lt{\"o}tiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemm{\"a}n aineenhallintaa, peda- gogista sis{\"a}lt{\"o}tietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sis{\"a}lt{\"o}j{\"a}, t{\"a}ydennyskoulu- tuksiin my{\"o}s teknologian opetusk{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehitt{\"a}misess{\"a} on huomioitava opetusteknologian lis{\"a}ksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sis{\"a}lt{\"o}tiedon vahvistaminen.",
keywords = "516 Kasvatustieteet, Ainedidaktiikka, biologian didaktiikka, min{\"a}pystyvyys, Opettajankoulutus",
author = "Justus Mutanen and Anna Uitto",
year = "2017",
language = "suomi",
isbn = "978-952-5993-20-2",
series = "Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia",
publisher = "Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry",
number = "12",
pages = "91--107",
editor = "Manne Kallio and Riitta Juvonen and Arja Kaasinen",
booktitle = "Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa",
address = "Suomi",

}

Mutanen, J & Uitto, A 2017, Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. in M Kallio, R Juvonen & A Kaasinen (eds), Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia, no. 12, Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, Helsinki, pp. 91-107.

Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. / Mutanen, Justus; Uitto, Anna.

Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. ed. / Manne Kallio; Riitta Juvonen; Arja Kaasinen. Helsinki : Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, 2017. p. 91-107 (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; No. 12).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

TY - CHAP

T1 - Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa

AU - Mutanen, Justus

AU - Uitto, Anna

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Ainelaitoksilla toteutettavien pääaineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lisäksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sekä opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) näkemyksiä aineenopettajakoulutuksen kehittämisestä teknologis-pedagogisen sisältötiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemmän aineenhallintaa, peda- gogista sisältötietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sisältöjä, täydennyskoulu- tuksiin myös teknologian opetuskäyttöä. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehittämisessä on huomioitava opetusteknologian lisäksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen.

AB - Ainelaitoksilla toteutettavien pääaineopintojen ja kasvatustieteellisten opetta- jan pedagogisten opintojen erillisyys voi olla haaste aineenopettajuudessa tarvit- tavien tietojen ja taitojen omaksumisessa. Lisäksi opetus vaatii erilaisten tekno- logisten taitojen hallintaa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin biologian opettajien (N=80) pystyvyysuskomuksia sekä opettajien ja opettajankouluttajien (N=16) näkemyksiä aineenopettajakoulutuksen kehittämisestä teknologis-pedagogisen sisältötiedon mallin (TPACK) avulla. Tulosten perusteella vahvaksi koettu tekno- loginen osaaminen ei suoraan korreloi muun osaamisen kanssa. Opettajat ja opettajankouluttajat toivovat perusopintoihin enemmän aineenhallintaa, peda- gogista sisältötietoa ja pedagogista tietoa vahvistavia sisältöjä, täydennyskoulu- tuksiin myös teknologian opetuskäyttöä. Biologian aineenopettajakoulutuksen kehittämisessä on huomioitava opetusteknologian lisäksi aineenhallinnan, pe- dagoginen osaamisen ja pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen.

KW - 516 Kasvatustieteet

KW - Ainedidaktiikka

KW - biologian didaktiikka

KW - minäpystyvyys

KW - Opettajankoulutus

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

SN - 978-952-5993-20-2

T3 - Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia

SP - 91

EP - 107

BT - Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa

A2 - Kallio, Manne

A2 - Juvonen, Riitta

A2 - Kaasinen, Arja

PB - Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry

CY - Helsinki

ER -

Mutanen J, Uitto A. Aineenopettajien pystyvyysuskomukset ja opettajakouluttajien käsitykset teknologis-pedagogisen sisältötiedon hallinnasta biologian opetuksessa. In Kallio M, Juvonen R, Kaasinen A, editors, Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa. Helsinki: Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry. 2017. p. 91-107. (Suomen ainedidaktisen tutkimusseuran julkaisuja. Ainedidaktisia tutkimuksia; 12).