Aorttaläpän ahtauman lääkehoito - onko se edes mahdollista?

Suvi Syväranta, Satu Suihko, Petri T. Kovanen

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

- Aorttaläpän ahtauma on yleisin leikkaushoitoa vaativa läppävika. Lääkkeellistä hoitoa ei ole, ja vaikean, oireisen ahtauman ennuste on hoitamattomana huono. - Kliiniset löydökset voivat etenkin iäkkäillä olla epätyypillisiä ja oireet, kuten rintakipu, hengenahdistus ja pyörtymiskohtaukset, ilmaantuvat vasta taudin myöhäisvaiheessa. - Aorttaläpän ahtauman riskitekijät ja kudostason tapahtumat ovat samankaltaisia kuin sepelvaltimotautia sairastavilla. - Koska potilaalla saattaa olla samanaikainen sepelvaltimotauti, perinteiset riskitekijät tulee hoitaa tehokkaasti. Statiinit eivät kuitenkaan hidasta aorttaläpän ahtauman kehittymistä. - Angiotensiinijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet eivät ole läppäpotilaalle vasta-aiheisia, ja niiden käyttöä aorttaläpän ahtaumaa sairastaville potilaille tutkitaan aktiivisesti.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume70
Issue number38
Pages (from-to)2405-2411
Number of pages7
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3121 Internal medicine

Cite this

@article{536a414e945741bf8d122d69192678c4,
title = "Aorttal{\"a}p{\"a}n ahtauman l{\"a}{\"a}kehoito - onko se edes mahdollista?",
abstract = "- Aorttal{\"a}p{\"a}n ahtauma on yleisin leikkaushoitoa vaativa l{\"a}pp{\"a}vika. L{\"a}{\"a}kkeellist{\"a} hoitoa ei ole, ja vaikean, oireisen ahtauman ennuste on hoitamattomana huono. - Kliiniset l{\"o}yd{\"o}kset voivat etenkin i{\"a}kk{\"a}ill{\"a} olla ep{\"a}tyypillisi{\"a} ja oireet, kuten rintakipu, hengenahdistus ja py{\"o}rtymiskohtaukset, ilmaantuvat vasta taudin my{\"o}h{\"a}isvaiheessa. - Aorttal{\"a}p{\"a}n ahtauman riskitekij{\"a}t ja kudostason tapahtumat ovat samankaltaisia kuin sepelvaltimotautia sairastavilla. - Koska potilaalla saattaa olla samanaikainen sepelvaltimotauti, perinteiset riskitekij{\"a}t tulee hoitaa tehokkaasti. Statiinit eiv{\"a}t kuitenkaan hidasta aorttal{\"a}p{\"a}n ahtauman kehittymist{\"a}. - Angiotensiinij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n vaikuttavat l{\"a}{\"a}kkeet eiv{\"a}t ole l{\"a}pp{\"a}potilaalle vasta-aiheisia, ja niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} aorttal{\"a}p{\"a}n ahtaumaa sairastaville potilaille tutkitaan aktiivisesti.",
keywords = "3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Suvi Syv{\"a}ranta and Satu Suihko and Kovanen, {Petri T.}",
year = "2015",
language = "suomi",
volume = "70",
pages = "2405--2411",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "38",

}

Aorttaläpän ahtauman lääkehoito - onko se edes mahdollista? / Syväranta, Suvi; Suihko, Satu; Kovanen, Petri T.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 70, No. 38, 2015, p. 2405-2411.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Aorttaläpän ahtauman lääkehoito - onko se edes mahdollista?

AU - Syväranta, Suvi

AU - Suihko, Satu

AU - Kovanen, Petri T.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - - Aorttaläpän ahtauma on yleisin leikkaushoitoa vaativa läppävika. Lääkkeellistä hoitoa ei ole, ja vaikean, oireisen ahtauman ennuste on hoitamattomana huono. - Kliiniset löydökset voivat etenkin iäkkäillä olla epätyypillisiä ja oireet, kuten rintakipu, hengenahdistus ja pyörtymiskohtaukset, ilmaantuvat vasta taudin myöhäisvaiheessa. - Aorttaläpän ahtauman riskitekijät ja kudostason tapahtumat ovat samankaltaisia kuin sepelvaltimotautia sairastavilla. - Koska potilaalla saattaa olla samanaikainen sepelvaltimotauti, perinteiset riskitekijät tulee hoitaa tehokkaasti. Statiinit eivät kuitenkaan hidasta aorttaläpän ahtauman kehittymistä. - Angiotensiinijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet eivät ole läppäpotilaalle vasta-aiheisia, ja niiden käyttöä aorttaläpän ahtaumaa sairastaville potilaille tutkitaan aktiivisesti.

AB - - Aorttaläpän ahtauma on yleisin leikkaushoitoa vaativa läppävika. Lääkkeellistä hoitoa ei ole, ja vaikean, oireisen ahtauman ennuste on hoitamattomana huono. - Kliiniset löydökset voivat etenkin iäkkäillä olla epätyypillisiä ja oireet, kuten rintakipu, hengenahdistus ja pyörtymiskohtaukset, ilmaantuvat vasta taudin myöhäisvaiheessa. - Aorttaläpän ahtauman riskitekijät ja kudostason tapahtumat ovat samankaltaisia kuin sepelvaltimotautia sairastavilla. - Koska potilaalla saattaa olla samanaikainen sepelvaltimotauti, perinteiset riskitekijät tulee hoitaa tehokkaasti. Statiinit eivät kuitenkaan hidasta aorttaläpän ahtauman kehittymistä. - Angiotensiinijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet eivät ole läppäpotilaalle vasta-aiheisia, ja niiden käyttöä aorttaläpän ahtaumaa sairastaville potilaille tutkitaan aktiivisesti.

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 70

SP - 2405

EP - 2411

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 38

ER -