Att vakna upp som suedi

Om mellanförskap och rap

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

I låten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att växa upp i mellanförskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i släktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper målar han en coming-of-age-berättelse, från barndomen och livet i en av de så kallade miljonförorterna, till dagen man ”hittar sig själv” och vågar ”komma ut” för sina föräldrar som svensk. I denna artikel läser jag Lundins låt litterärt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att återta uttrycket ”suedi” (ett förnedrande ord för stereotypiska svenskar på förortslang), börjar Lundin överskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt förespråkar han idén om ett postnationellt Sverige där den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.
Original languageSwedish
JournalNordisk poesi
Volume1
Issue number4
Pages (from-to)43-60
Number of pages18
ISSN2464-4137
DOIs
Publication statusPublished - 21 May 2019
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Fields of Science

  • 6122 Literature studies

Cite this

@article{96be300b39b146318a65d0743a57104a,
title = "Att vakna upp som suedi: Om mellanf{\"o}rskap och rap",
abstract = "I l{\aa}ten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att v{\"a}xa upp i mellanf{\"o}rskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i sl{\"a}ktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper m{\aa}lar han en coming-of-age-ber{\"a}ttelse, fr{\aa}n barndomen och livet i en av de s{\aa} kallade miljonf{\"o}rorterna, till dagen man ”hittar sig sj{\"a}lv” och v{\aa}gar ”komma ut” f{\"o}r sina f{\"o}r{\"a}ldrar som svensk. I denna artikel l{\"a}ser jag Lundins l{\aa}t litter{\"a}rt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att {\aa}terta uttrycket ”suedi” (ett f{\"o}rnedrande ord f{\"o}r stereotypiska svenskar p{\aa} f{\"o}rortslang), b{\"o}rjar Lundin {\"o}verskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt f{\"o}respr{\aa}kar han id{\'e}n om ett postnationellt Sverige d{\"a}r den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.",
keywords = "6122 Litteraturforskning, mellanf{\"o}rskap, postinvandringslitterature",
author = "Maimouna Jagne-Soreau",
year = "2019",
month = "5",
day = "21",
doi = "10.18261/issn.2464-4137-2019-01-04",
language = "svenska",
volume = "1",
pages = "43--60",
journal = "Nordisk poesi",
issn = "2464-4137",
publisher = "Universitetsforlaget",
number = "4",

}

Att vakna upp som suedi : Om mellanförskap och rap. / Jagne-Soreau, Maimouna.

In: Nordisk poesi, Vol. 1, No. 4, 21.05.2019, p. 43-60.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Att vakna upp som suedi

T2 - Om mellanförskap och rap

AU - Jagne-Soreau, Maimouna

PY - 2019/5/21

Y1 - 2019/5/21

N2 - I låten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att växa upp i mellanförskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i släktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper målar han en coming-of-age-berättelse, från barndomen och livet i en av de så kallade miljonförorterna, till dagen man ”hittar sig själv” och vågar ”komma ut” för sina föräldrar som svensk. I denna artikel läser jag Lundins låt litterärt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att återta uttrycket ”suedi” (ett förnedrande ord för stereotypiska svenskar på förortslang), börjar Lundin överskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt förespråkar han idén om ett postnationellt Sverige där den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.

AB - I låten ”Suedi” (2015) uttrycker den svenska rapparen Erik Lundin dilemmat av att växa upp i mellanförskap, d.v.s. att rasifieras i Norden men bli betraktad som svensk i släktens hemland. Med ett intryck av autenticitet men med en rad retoriska stereotyper målar han en coming-of-age-berättelse, från barndomen och livet i en av de så kallade miljonförorterna, till dagen man ”hittar sig själv” och vågar ”komma ut” för sina föräldrar som svensk. I denna artikel läser jag Lundins låt litterärt och tar distans till den traditionella hiphopsforskningens etniska filter. Min analys visar att genom att återta uttrycket ”suedi” (ett förnedrande ord för stereotypiska svenskar på förortslang), börjar Lundin överskrida misstron gentemot den konservativa borgerligheten. Parallellt förespråkar han idén om ett postnationellt Sverige där den icke-vita postinvandringsgenerationen skulle kunna identifiera sig som svensk utan tvivel eller skam.

KW - 6122 Litteraturforskning

KW - mellanförskap

KW - postinvandringslitterature

U2 - 10.18261/issn.2464-4137-2019-01-04

DO - 10.18261/issn.2464-4137-2019-01-04

M3 - Artikel

VL - 1

SP - 43

EP - 60

JO - Nordisk poesi

JF - Nordisk poesi

SN - 2464-4137

IS - 4

ER -