Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Abstract

Denna artikel handlar om alla barns rättigheter och hur dessa är gällande i småbarnspedagogisk verksamhet. I artikeln synliggör Lundkvist övergripande riktlinjer som fungerar som utgångspunkter för finländsk småbarnspedagogik samt barnets rättigheter utgående från fyra viktiga artiklar och centrala principer i FN:s konvention om barnets rättigheter (1989/1991). Såväl internationella som nationella riktlinjer och styrdokument (bl.a. verksamhets- och läroplaner) är styrande riktgivande dokument som på ett övergripande plan preciserar den småbarnspedagogiska verksamhetens mål och innehåll. Dessa preciseringar är övergripande men inte konkreta. Detta innebär att det är varje pedagogs skyldighet att konkretisera riktlinjerna så att dessa synliggörs och tydliggörs i den pedagogiska verksamheten tillsammans med barnen. I spänningsfältet mellan styrdokument, teori och praktik uppstår frågor om hur pedagoger hanterar sitt pedagogiska uppdrag, hur pedagoger omsätter riktlinjerna och barnets rättigheter i samspelet med barnen (Lundkvist, 2016).

Syftet med artikeln är att synliggöra de grundläggande rättigheter som barnet har, dels enligt barnkonventionen och dels betraktade ur ett småbarnspedagogiskt perspektiv. I sammanhanget utgör finländska styrdokument ett ramverk inom vilka barnets rättigheter ska förstås. Syftet med denna artikel är också att synliggöra barnets rättigheter med utgångspunkt i begrepp som ”barnets bästa”, ”barn (ets) perspektiv” och ”barnets aktörskap”.
Original languageSwedish
Title of host publicationUngas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran
EditorsCamilla Kronqvist, Charlotta Hilli
Place of PublicationÅbo
PublisherÅbo Akademi
Publication dateMar 2017
ISBN (Electronic)978-952-12-3519-1
Publication statusPublished - Mar 2017
MoE publication typeA3 Book chapter

Fields of Science

  • 516 Educational sciences

Cite this

Lundkvist, M. (2017). Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken. In C. Kronqvist, & C. Hilli (Eds.), Ungas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran Åbo: Åbo Akademi.
Lundkvist, Marina. / Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken. Ungas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran. editor / Camilla Kronqvist ; Charlotta Hilli. Åbo : Åbo Akademi, 2017.
@inbook{a713cb5746f04f51880e0c325f216292,
title = "Barnets r{\"a}ttigheter m{\"o}ter sm{\aa}barnspedagogiken",
abstract = "Denna artikel handlar om alla barns r{\"a}ttigheter och hur dessa {\"a}r g{\"a}llande i sm{\aa}barnspedagogisk verksamhet. I artikeln synligg{\"o}r Lundkvist {\"o}vergripande riktlinjer som fungerar som utg{\aa}ngspunkter f{\"o}r finl{\"a}ndsk sm{\aa}barnspedagogik samt barnets r{\"a}ttigheter utg{\aa}ende fr{\aa}n fyra viktiga artiklar och centrala principer i FN:s konvention om barnets r{\"a}ttigheter (1989/1991). S{\aa}v{\"a}l internationella som nationella riktlinjer och styrdokument (bl.a. verksamhets- och l{\"a}roplaner) {\"a}r styrande riktgivande dokument som p{\aa} ett {\"o}vergripande plan preciserar den sm{\aa}barnspedagogiska verksamhetens m{\aa}l och inneh{\aa}ll. Dessa preciseringar {\"a}r {\"o}vergripande men inte konkreta. Detta inneb{\"a}r att det {\"a}r varje pedagogs skyldighet att konkretisera riktlinjerna s{\aa} att dessa synligg{\"o}rs och tydligg{\"o}rs i den pedagogiska verksamheten tillsammans med barnen. I sp{\"a}nningsf{\"a}ltet mellan styrdokument, teori och praktik uppst{\aa}r fr{\aa}gor om hur pedagoger hanterar sitt pedagogiska uppdrag, hur pedagoger oms{\"a}tter riktlinjerna och barnets r{\"a}ttigheter i samspelet med barnen (Lundkvist, 2016).Syftet med artikeln {\"a}r att synligg{\"o}ra de grundl{\"a}ggande r{\"a}ttigheter som barnet har, dels enligt barnkonventionen och dels betraktade ur ett sm{\aa}barnspedagogiskt perspektiv. I sammanhanget utg{\"o}r finl{\"a}ndska styrdokument ett ramverk inom vilka barnets r{\"a}ttigheter ska f{\"o}rst{\aa}s. Syftet med denna artikel {\"a}r ocks{\aa} att synligg{\"o}ra barnets r{\"a}ttigheter med utg{\aa}ngspunkt i begrepp som ”barnets b{\"a}sta”, ”barn (ets) perspektiv” och ”barnets akt{\"o}rskap”.",
keywords = "516 Pedagogik",
author = "Marina Lundkvist",
year = "2017",
month = "3",
language = "svenska",
editor = "Camilla Kronqvist and Charlotta Hilli",
booktitle = "Ungas r{\"a}tt till samtal - en antologi om m{\"a}nnikor{\"a}ttsfostran",
publisher = "{\AA}bo Akademi",
address = "Finland",

}

Lundkvist, M 2017, Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken. in C Kronqvist & C Hilli (eds), Ungas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran. Åbo Akademi, Åbo.

Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken. / Lundkvist, Marina.

Ungas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran. ed. / Camilla Kronqvist; Charlotta Hilli. Åbo : Åbo Akademi, 2017.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

TY - CHAP

T1 - Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken

AU - Lundkvist, Marina

PY - 2017/3

Y1 - 2017/3

N2 - Denna artikel handlar om alla barns rättigheter och hur dessa är gällande i småbarnspedagogisk verksamhet. I artikeln synliggör Lundkvist övergripande riktlinjer som fungerar som utgångspunkter för finländsk småbarnspedagogik samt barnets rättigheter utgående från fyra viktiga artiklar och centrala principer i FN:s konvention om barnets rättigheter (1989/1991). Såväl internationella som nationella riktlinjer och styrdokument (bl.a. verksamhets- och läroplaner) är styrande riktgivande dokument som på ett övergripande plan preciserar den småbarnspedagogiska verksamhetens mål och innehåll. Dessa preciseringar är övergripande men inte konkreta. Detta innebär att det är varje pedagogs skyldighet att konkretisera riktlinjerna så att dessa synliggörs och tydliggörs i den pedagogiska verksamheten tillsammans med barnen. I spänningsfältet mellan styrdokument, teori och praktik uppstår frågor om hur pedagoger hanterar sitt pedagogiska uppdrag, hur pedagoger omsätter riktlinjerna och barnets rättigheter i samspelet med barnen (Lundkvist, 2016).Syftet med artikeln är att synliggöra de grundläggande rättigheter som barnet har, dels enligt barnkonventionen och dels betraktade ur ett småbarnspedagogiskt perspektiv. I sammanhanget utgör finländska styrdokument ett ramverk inom vilka barnets rättigheter ska förstås. Syftet med denna artikel är också att synliggöra barnets rättigheter med utgångspunkt i begrepp som ”barnets bästa”, ”barn (ets) perspektiv” och ”barnets aktörskap”.

AB - Denna artikel handlar om alla barns rättigheter och hur dessa är gällande i småbarnspedagogisk verksamhet. I artikeln synliggör Lundkvist övergripande riktlinjer som fungerar som utgångspunkter för finländsk småbarnspedagogik samt barnets rättigheter utgående från fyra viktiga artiklar och centrala principer i FN:s konvention om barnets rättigheter (1989/1991). Såväl internationella som nationella riktlinjer och styrdokument (bl.a. verksamhets- och läroplaner) är styrande riktgivande dokument som på ett övergripande plan preciserar den småbarnspedagogiska verksamhetens mål och innehåll. Dessa preciseringar är övergripande men inte konkreta. Detta innebär att det är varje pedagogs skyldighet att konkretisera riktlinjerna så att dessa synliggörs och tydliggörs i den pedagogiska verksamheten tillsammans med barnen. I spänningsfältet mellan styrdokument, teori och praktik uppstår frågor om hur pedagoger hanterar sitt pedagogiska uppdrag, hur pedagoger omsätter riktlinjerna och barnets rättigheter i samspelet med barnen (Lundkvist, 2016).Syftet med artikeln är att synliggöra de grundläggande rättigheter som barnet har, dels enligt barnkonventionen och dels betraktade ur ett småbarnspedagogiskt perspektiv. I sammanhanget utgör finländska styrdokument ett ramverk inom vilka barnets rättigheter ska förstås. Syftet med denna artikel är också att synliggöra barnets rättigheter med utgångspunkt i begrepp som ”barnets bästa”, ”barn (ets) perspektiv” och ”barnets aktörskap”.

KW - 516 Pedagogik

M3 - Kapitel

BT - Ungas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran

A2 - Kronqvist, Camilla

A2 - Hilli, Charlotta

PB - Åbo Akademi

CY - Åbo

ER -

Lundkvist M. Barnets rättigheter möter småbarnspedagogiken. In Kronqvist C, Hilli C, editors, Ungas rätt till samtal - en antologi om männikorättsfostran. Åbo: Åbo Akademi. 2017