Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt

Terhi Kurko, Leena Saastamoinen, Annamari Tuulio-Henriksson, Tero Taiminen, Jari Tiihonen, Marja Airaksinen, Jarmo Hietala

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Lähtökohdat Rekisteritutkimuksessa selvitettiin bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäytön yleisyyttä lääkeaineittain, ikäryhmittäin ja sukupuolittain koko väestössä. Menetelmät Kelan reseptitiedostosta tarkasteltiin sairausvakuutuksesta korvattuja bentsodiatsepiinien lääkeostoja vuosina 2006–2014. Pitkäaikaiskäytöksi määriteltiin vähintään 180 vuorokausiannoksen lääkeosto kalenterivuoden aikana. Tulokset Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö väheni kaikissa ikäryhmissä merkittävästi. Eniten se väheni75 vuotta täyttäneillä, mutta silti heistä 9,7 % oli pitkäaikaiskäyttäjiä vuonna 2014. Unilääkkeiden pitkäaikaiskäyttö oli yleisintä vanhimmissa ikäryhmissä ja rauhoittavien lääkkeiden 50–64-vuotiailla. Tsopikloni oli käytetyin lääkeaine ja myös sen pitkäaikaiskäyttö oli yleisintä. Tsolpideemin pitkäaikaiskäyttö lisääntyi kaikissa ja klonatsepaamin muissa paitsi 75 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä. Päätelmät Vaikka bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on kokonaisuutena vähentynyt, käytön pitkittymiseen tulee edelleen kiinnittää huomiota.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume73
Issue number20
Pages (from-to)1292-1297
Number of pages6
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2018
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Fields of Science

 • Benzodiazepines
 • Age Factors
 • Clonazepam
 • Tranquilizing Agents
 • Sleep Aids, Pharmaceutical
 • Sex Factors
 • Hypnotics and Sedatives
 • Piperazines
 • Azabicyclo Compounds
 • Pyridines
 • Drug Utilization
 • Aged
 • Adult
 • Middle Aged
 • 3124 Neurology and psychiatry
 • 317 Pharmacy

Cite this

Kurko, T., Saastamoinen, L., Tuulio-Henriksson, A., Taiminen, T., Tiihonen, J., Airaksinen, M., & Hietala, J. (2018). Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt. Suomen lääkärilehti, 73(20), 1292-1297.
Kurko, Terhi ; Saastamoinen, Leena ; Tuulio-Henriksson, Annamari ; Taiminen, Tero ; Tiihonen, Jari ; Airaksinen, Marja ; Hietala, Jarmo. / Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt. In: Suomen lääkärilehti. 2018 ; Vol. 73, No. 20. pp. 1292-1297.
@article{2da2b927adb44c0c9429ff2d1877739e,
title = "Bentsodiatsepiinien pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"o} on v{\"a}hentynyt",
abstract = "L{\"a}ht{\"o}kohdat Rekisteritutkimuksessa selvitettiin bentsodiatsepiinien pitk{\"a}aikaisk{\"a}yt{\"o}n yleisyytt{\"a} l{\"a}{\"a}keaineittain, ik{\"a}ryhmitt{\"a}in ja sukupuolittain koko v{\"a}est{\"o}ss{\"a}. Menetelm{\"a}t Kelan reseptitiedostosta tarkasteltiin sairausvakuutuksesta korvattuja bentsodiatsepiinien l{\"a}{\"a}keostoja vuosina 2006–2014. Pitk{\"a}aikaisk{\"a}yt{\"o}ksi m{\"a}{\"a}riteltiin v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 180 vuorokausiannoksen l{\"a}{\"a}keosto kalenterivuoden aikana. Tulokset Bentsodiatsepiinien pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"o} v{\"a}heni kaikissa ik{\"a}ryhmiss{\"a} merkitt{\"a}v{\"a}sti. Eniten se v{\"a}heni75 vuotta t{\"a}ytt{\"a}neill{\"a}, mutta silti heist{\"a} 9,7 {\%} oli pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"a}ji{\"a} vuonna 2014. Unil{\"a}{\"a}kkeiden pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"o} oli yleisint{\"a} vanhimmissa ik{\"a}ryhmiss{\"a} ja rauhoittavien l{\"a}{\"a}kkeiden 50–64-vuotiailla. Tsopikloni oli k{\"a}ytetyin l{\"a}{\"a}keaine ja my{\"o}s sen pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"o} oli yleisint{\"a}. Tsolpideemin pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a}ntyi kaikissa ja klonatsepaamin muissa paitsi 75 vuotta t{\"a}ytt{\"a}neiden ik{\"a}ryhm{\"a}ss{\"a}. P{\"a}{\"a}telm{\"a}t Vaikka bentsodiatsepiinien pitk{\"a}aikaisk{\"a}ytt{\"o} on kokonaisuutena v{\"a}hentynyt, k{\"a}yt{\"o}n pitkittymiseen tulee edelleen kiinnitt{\"a}{\"a} huomiota.",
keywords = "Benzodiazepines, Age Factors, Clonazepam, Tranquilizing Agents, Sleep Aids, Pharmaceutical, Sex Factors, Hypnotics and Sedatives, Piperazines, Azabicyclo Compounds, Pyridines, Drug Utilization, Aged, Adult, Middle Aged, 3124 Neurologia ja psykiatria, 317 Farmasia",
author = "Terhi Kurko and Leena Saastamoinen and Annamari Tuulio-Henriksson and Tero Taiminen and Jari Tiihonen and Marja Airaksinen and Jarmo Hietala",
note = "Vertaisarvioitu",
year = "2018",
language = "suomi",
volume = "73",
pages = "1292--1297",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "20",

}

Kurko, T, Saastamoinen, L, Tuulio-Henriksson, A, Taiminen, T, Tiihonen, J, Airaksinen, M & Hietala, J 2018, 'Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt', Suomen lääkärilehti, vol. 73, no. 20, pp. 1292-1297.

Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt. / Kurko, Terhi; Saastamoinen, Leena; Tuulio-Henriksson, Annamari; Taiminen, Tero; Tiihonen, Jari; Airaksinen, Marja; Hietala, Jarmo.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 73, No. 20, 2018, p. 1292-1297.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt

AU - Kurko, Terhi

AU - Saastamoinen, Leena

AU - Tuulio-Henriksson, Annamari

AU - Taiminen, Tero

AU - Tiihonen, Jari

AU - Airaksinen, Marja

AU - Hietala, Jarmo

N1 - Vertaisarvioitu

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Lähtökohdat Rekisteritutkimuksessa selvitettiin bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäytön yleisyyttä lääkeaineittain, ikäryhmittäin ja sukupuolittain koko väestössä. Menetelmät Kelan reseptitiedostosta tarkasteltiin sairausvakuutuksesta korvattuja bentsodiatsepiinien lääkeostoja vuosina 2006–2014. Pitkäaikaiskäytöksi määriteltiin vähintään 180 vuorokausiannoksen lääkeosto kalenterivuoden aikana. Tulokset Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö väheni kaikissa ikäryhmissä merkittävästi. Eniten se väheni75 vuotta täyttäneillä, mutta silti heistä 9,7 % oli pitkäaikaiskäyttäjiä vuonna 2014. Unilääkkeiden pitkäaikaiskäyttö oli yleisintä vanhimmissa ikäryhmissä ja rauhoittavien lääkkeiden 50–64-vuotiailla. Tsopikloni oli käytetyin lääkeaine ja myös sen pitkäaikaiskäyttö oli yleisintä. Tsolpideemin pitkäaikaiskäyttö lisääntyi kaikissa ja klonatsepaamin muissa paitsi 75 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä. Päätelmät Vaikka bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on kokonaisuutena vähentynyt, käytön pitkittymiseen tulee edelleen kiinnittää huomiota.

AB - Lähtökohdat Rekisteritutkimuksessa selvitettiin bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäytön yleisyyttä lääkeaineittain, ikäryhmittäin ja sukupuolittain koko väestössä. Menetelmät Kelan reseptitiedostosta tarkasteltiin sairausvakuutuksesta korvattuja bentsodiatsepiinien lääkeostoja vuosina 2006–2014. Pitkäaikaiskäytöksi määriteltiin vähintään 180 vuorokausiannoksen lääkeosto kalenterivuoden aikana. Tulokset Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö väheni kaikissa ikäryhmissä merkittävästi. Eniten se väheni75 vuotta täyttäneillä, mutta silti heistä 9,7 % oli pitkäaikaiskäyttäjiä vuonna 2014. Unilääkkeiden pitkäaikaiskäyttö oli yleisintä vanhimmissa ikäryhmissä ja rauhoittavien lääkkeiden 50–64-vuotiailla. Tsopikloni oli käytetyin lääkeaine ja myös sen pitkäaikaiskäyttö oli yleisintä. Tsolpideemin pitkäaikaiskäyttö lisääntyi kaikissa ja klonatsepaamin muissa paitsi 75 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä. Päätelmät Vaikka bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on kokonaisuutena vähentynyt, käytön pitkittymiseen tulee edelleen kiinnittää huomiota.

KW - Benzodiazepines

KW - Age Factors

KW - Clonazepam

KW - Tranquilizing Agents

KW - Sleep Aids, Pharmaceutical

KW - Sex Factors

KW - Hypnotics and Sedatives

KW - Piperazines

KW - Azabicyclo Compounds

KW - Pyridines

KW - Drug Utilization

KW - Aged

KW - Adult

KW - Middle Aged

KW - 3124 Neurologia ja psykiatria

KW - 317 Farmasia

M3 - Artikkeli

VL - 73

SP - 1292

EP - 1297

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 20

ER -

Kurko T, Saastamoinen L, Tuulio-Henriksson A, Taiminen T, Tiihonen J, Airaksinen M et al. Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on vähentynyt. Suomen lääkärilehti. 2018;73(20):1292-1297.