Edistystä systeemisen amyloidoosin diagnostiikassa ja hoidossa

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Amyloidooseissa normaalitilassa liukoiset proteiinit kertyvät elimistöön säikeisenä materiaalina. •Kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien parantuneen hoidon ansiosta reaktiivisen AA-amyloidoosin ilmaantuvuus on vähentynyt. •Sydämen magneettikuvaus on lisännyt sydämen AL- ja ATTR-amyloidoosin löytymismahdollisuuksia. •Hoidon kannalta on tärkeää amyloidin tyypitys. Keskeistä on kiertävän prekursoriproteiinin ¬vähentäminen, jotta uutta amyloidia ei muodostuisi ja jo muodostuneet amyloidikertymät alkaisivat liueta. •AL-amyloidoosissa sydämen merkkiaineiden proBNP:n ja troponiinien T tai I suurentuneet pitoisuudet ¬plasmassa ovat huonon ennusteen merkkejä.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume72
Issue number21
Pages (from-to)1353-1358
Number of pages6
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3121 Internal medicine

Cite this

@article{09967c411a3142c09771f75d6838a92a,
title = "Edistyst{\"a} systeemisen amyloidoosin diagnostiikassa ja hoidossa",
abstract = "Amyloidooseissa normaalitilassa liukoiset proteiinit kertyv{\"a}t elimist{\"o}{\"o}n s{\"a}ikeisen{\"a} materiaalina. •Kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien parantuneen hoidon ansiosta reaktiivisen AA-amyloidoosin ilmaantuvuus on v{\"a}hentynyt. •Syd{\"a}men magneettikuvaus on lis{\"a}nnyt syd{\"a}men AL- ja ATTR-amyloidoosin l{\"o}ytymismahdollisuuksia. •Hoidon kannalta on t{\"a}rke{\"a}{\"a} amyloidin tyypitys. Keskeist{\"a} on kiert{\"a}v{\"a}n prekursoriproteiinin ¬v{\"a}hent{\"a}minen, jotta uutta amyloidia ei muodostuisi ja jo muodostuneet amyloidikertym{\"a}t alkaisivat liueta. •AL-amyloidoosissa syd{\"a}men merkkiaineiden proBNP:n ja troponiinien T tai I suurentuneet pitoisuudet ¬plasmassa ovat huonon ennusteen merkkej{\"a}.",
keywords = "Amyloidosis, +diagnosis, +metabolism, +therapy, Rheumatic Diseases, Biomarkers, 3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Tom Pettersson",
year = "2017",
language = "suomi",
volume = "72",
pages = "1353--1358",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "21",

}

Edistystä systeemisen amyloidoosin diagnostiikassa ja hoidossa. / Pettersson, Tom.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 72, No. 21, 2017, p. 1353-1358.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Edistystä systeemisen amyloidoosin diagnostiikassa ja hoidossa

AU - Pettersson, Tom

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Amyloidooseissa normaalitilassa liukoiset proteiinit kertyvät elimistöön säikeisenä materiaalina. •Kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien parantuneen hoidon ansiosta reaktiivisen AA-amyloidoosin ilmaantuvuus on vähentynyt. •Sydämen magneettikuvaus on lisännyt sydämen AL- ja ATTR-amyloidoosin löytymismahdollisuuksia. •Hoidon kannalta on tärkeää amyloidin tyypitys. Keskeistä on kiertävän prekursoriproteiinin ¬vähentäminen, jotta uutta amyloidia ei muodostuisi ja jo muodostuneet amyloidikertymät alkaisivat liueta. •AL-amyloidoosissa sydämen merkkiaineiden proBNP:n ja troponiinien T tai I suurentuneet pitoisuudet ¬plasmassa ovat huonon ennusteen merkkejä.

AB - Amyloidooseissa normaalitilassa liukoiset proteiinit kertyvät elimistöön säikeisenä materiaalina. •Kroonisten tulehduksellisten reumasairauksien parantuneen hoidon ansiosta reaktiivisen AA-amyloidoosin ilmaantuvuus on vähentynyt. •Sydämen magneettikuvaus on lisännyt sydämen AL- ja ATTR-amyloidoosin löytymismahdollisuuksia. •Hoidon kannalta on tärkeää amyloidin tyypitys. Keskeistä on kiertävän prekursoriproteiinin ¬vähentäminen, jotta uutta amyloidia ei muodostuisi ja jo muodostuneet amyloidikertymät alkaisivat liueta. •AL-amyloidoosissa sydämen merkkiaineiden proBNP:n ja troponiinien T tai I suurentuneet pitoisuudet ¬plasmassa ovat huonon ennusteen merkkejä.

KW - Amyloidosis

KW - +diagnosis

KW - +metabolism

KW - +therapy

KW - Rheumatic Diseases

KW - Biomarkers

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 72

SP - 1353

EP - 1358

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 21

ER -