Edumol – Avoin ja ilmainen molekyylimallinnusovellus kemian opetuksen tueksi

Translated title of the contribution: Edumol – Open and free molecular modelling software for chemistry education

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Edumol on kemian opetuksen tueksi suunniteltu avoin ja ilmainen verkkopohjainen molekyylien mallinnus- ja visualisointiympäristö, joka toimii kaikilla päätelaitteilla. Se on rakennettu Jsmol-kirjaston päälle, joka on avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto molekyylien visualisointiin. Edumol tarjoaa monipuolisen kemian opetuksen visualisointiympäristön, jossa kaikki toiminnot on suunniteltu kemian opetuksen tutkimuksen avulla. Edumolilla voi rakentaa molekyylejä itse tai hakea niitä suoraan rakennetietokannoista, kuten esim. Protein Data Bank, NCI ja PubChem. Rakenteet voi optimoida molekyylimekaniikkatasolla ja niitä voi visualisoida eri molekyylimalleilla. Sovelluksella voi mitata sidospituudet ja sidoskulmat, laskea osittaisvaraukset ja visualisoida molekyylien elektrostaattiset potentiaalipinnat. Verkossa tehtävän visualisoinnin lisäksi Edumolilla voi myös tallentaa työn tiedostona, kuvana, 3D-mallina tai molekyylitiedostona, joita voi jatkomuokata myöhemmin Edumolissa, toisissa ohjelmistoissa tai 3D-tulostaa.
Original languageFinnish
JournalLUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö
Volume3
Issue number7
Pages (from-to)960–975
Number of pages16
ISSN2323-7112
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 116 Chemical sciences

Cite this

@article{37c4b569415f4042844a30c0d114ec69,
title = "Edumol – Avoin ja ilmainen molekyylimallinnusovellus kemian opetuksen tueksi",
abstract = "Edumol on kemian opetuksen tueksi suunniteltu avoin ja ilmainen verkkopohjainen molekyylien mallinnus- ja visualisointiymp{\"a}rist{\"o}, joka toimii kaikilla p{\"a}{\"a}telaitteilla. Se on rakennettu Jsmol-kirjaston p{\"a}{\"a}lle, joka on avoimen l{\"a}hdekoodin JavaScript-kirjasto molekyylien visualisointiin. Edumol tarjoaa monipuolisen kemian opetuksen visualisointiymp{\"a}rist{\"o}n, jossa kaikki toiminnot on suunniteltu kemian opetuksen tutkimuksen avulla. Edumolilla voi rakentaa molekyylej{\"a} itse tai hakea niit{\"a} suoraan rakennetietokannoista, kuten esim. Protein Data Bank, NCI ja PubChem. Rakenteet voi optimoida molekyylimekaniikkatasolla ja niit{\"a} voi visualisoida eri molekyylimalleilla. Sovelluksella voi mitata sidospituudet ja sidoskulmat, laskea osittaisvaraukset ja visualisoida molekyylien elektrostaattiset potentiaalipinnat. Verkossa teht{\"a}v{\"a}n visualisoinnin lis{\"a}ksi Edumolilla voi my{\"o}s tallentaa ty{\"o}n tiedostona, kuvana, 3D-mallina tai molekyylitiedostona, joita voi jatkomuokata my{\"o}hemmin Edumolissa, toisissa ohjelmistoissa tai 3D-tulostaa.",
keywords = "116 Kemia",
author = "Johannes Pernaa",
year = "2015",
language = "suomi",
volume = "3",
pages = "960–975",
journal = "LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}",
issn = "2323-7112",
publisher = "Valtakunnallinen LUMA-keskus, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto",
number = "7",

}

Edumol – Avoin ja ilmainen molekyylimallinnusovellus kemian opetuksen tueksi. / Pernaa, Johannes.

In: LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö, Vol. 3, No. 7, 2015, p. 960–975.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Edumol – Avoin ja ilmainen molekyylimallinnusovellus kemian opetuksen tueksi

AU - Pernaa, Johannes

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Edumol on kemian opetuksen tueksi suunniteltu avoin ja ilmainen verkkopohjainen molekyylien mallinnus- ja visualisointiympäristö, joka toimii kaikilla päätelaitteilla. Se on rakennettu Jsmol-kirjaston päälle, joka on avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto molekyylien visualisointiin. Edumol tarjoaa monipuolisen kemian opetuksen visualisointiympäristön, jossa kaikki toiminnot on suunniteltu kemian opetuksen tutkimuksen avulla. Edumolilla voi rakentaa molekyylejä itse tai hakea niitä suoraan rakennetietokannoista, kuten esim. Protein Data Bank, NCI ja PubChem. Rakenteet voi optimoida molekyylimekaniikkatasolla ja niitä voi visualisoida eri molekyylimalleilla. Sovelluksella voi mitata sidospituudet ja sidoskulmat, laskea osittaisvaraukset ja visualisoida molekyylien elektrostaattiset potentiaalipinnat. Verkossa tehtävän visualisoinnin lisäksi Edumolilla voi myös tallentaa työn tiedostona, kuvana, 3D-mallina tai molekyylitiedostona, joita voi jatkomuokata myöhemmin Edumolissa, toisissa ohjelmistoissa tai 3D-tulostaa.

AB - Edumol on kemian opetuksen tueksi suunniteltu avoin ja ilmainen verkkopohjainen molekyylien mallinnus- ja visualisointiympäristö, joka toimii kaikilla päätelaitteilla. Se on rakennettu Jsmol-kirjaston päälle, joka on avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto molekyylien visualisointiin. Edumol tarjoaa monipuolisen kemian opetuksen visualisointiympäristön, jossa kaikki toiminnot on suunniteltu kemian opetuksen tutkimuksen avulla. Edumolilla voi rakentaa molekyylejä itse tai hakea niitä suoraan rakennetietokannoista, kuten esim. Protein Data Bank, NCI ja PubChem. Rakenteet voi optimoida molekyylimekaniikkatasolla ja niitä voi visualisoida eri molekyylimalleilla. Sovelluksella voi mitata sidospituudet ja sidoskulmat, laskea osittaisvaraukset ja visualisoida molekyylien elektrostaattiset potentiaalipinnat. Verkossa tehtävän visualisoinnin lisäksi Edumolilla voi myös tallentaa työn tiedostona, kuvana, 3D-mallina tai molekyylitiedostona, joita voi jatkomuokata myöhemmin Edumolissa, toisissa ohjelmistoissa tai 3D-tulostaa.

KW - 116 Kemia

M3 - Katsausartikkeli

VL - 3

SP - 960

EP - 975

JO - LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö

JF - LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö

SN - 2323-7112

IS - 7

ER -