Eläimellistä menoa Mesopotamiassa: Gilgamesh-eepos muinaisen eläinsuhteen ilmentäjänä

Research output: Contribution to journalOther articlesGeneral public

Abstract

Eläimet muodostivat olennaisen osan ihmisten elämää ja elinpiiriä jo vuosituhansia sitten, ja usein ihmiset jopa asuivat samoissa tiloissa kotieläinten kanssa. Kulttuurintutkimuksessa on kuitenkin perinteisesti oltu kiinnostuneempia ihmisen toiminnasta, joten eläimet ovat monessa mielessä jääneet tutkimuksessa paitsioon. Muinaisia tekstejä lukiessa kuitenkin nopeasti huomaa, miten täynnä erilaista eläinkuvastoa teokset ovatkaan. Pelkkien kuvainnollisten ”koristeiden” sijaan eläimet saavat esimerkiksi muinaisessa Gilgamesh-eepoksessa hyvinkin monisyisiä ja jopa juonenkuljetuksellisesti tärkeitä merkityksiä ja rooleja.
Original languageFinnish
JournalCSTT blog
Publication statusPublished - 7 Aug 2017

Fields of Science

  • 614 Theology
  • 6160 Other humanities

Cite this

@article{b63b90b68d664cd3846d6801846233f2,
title = "El{\"a}imellist{\"a} menoa Mesopotamiassa: Gilgamesh-eepos muinaisen el{\"a}insuhteen ilment{\"a}j{\"a}n{\"a}",
abstract = "El{\"a}imet muodostivat olennaisen osan ihmisten el{\"a}m{\"a}{\"a} ja elinpiiri{\"a} jo vuosituhansia sitten, ja usein ihmiset jopa asuivat samoissa tiloissa kotiel{\"a}inten kanssa. Kulttuurintutkimuksessa on kuitenkin perinteisesti oltu kiinnostuneempia ihmisen toiminnasta, joten el{\"a}imet ovat monessa mieless{\"a} j{\"a}{\"a}neet tutkimuksessa paitsioon. Muinaisia tekstej{\"a} lukiessa kuitenkin nopeasti huomaa, miten t{\"a}ynn{\"a} erilaista el{\"a}inkuvastoa teokset ovatkaan. Pelkkien kuvainnollisten ”koristeiden” sijaan el{\"a}imet saavat esimerkiksi muinaisessa Gilgamesh-eepoksessa hyvinkin monisyisi{\"a} ja jopa juonenkuljetuksellisesti t{\"a}rkeit{\"a} merkityksi{\"a} ja rooleja.",
keywords = "614 Teologia, 6160 Muut humanistiset tieteet, yhteiskunnallinen el{\"a}intutkimus, assyriologia",
author = "Tekoniemi, {Timo Tapani}",
year = "2017",
month = "8",
day = "7",
language = "suomi",
journal = "CSTT blog",
publisher = "University of Helsinki, Faculty of Theology",

}

Eläimellistä menoa Mesopotamiassa : Gilgamesh-eepos muinaisen eläinsuhteen ilmentäjänä. / Tekoniemi, Timo Tapani.

In: CSTT blog, 07.08.2017.

Research output: Contribution to journalOther articlesGeneral public

TY - JOUR

T1 - Eläimellistä menoa Mesopotamiassa

T2 - Gilgamesh-eepos muinaisen eläinsuhteen ilmentäjänä

AU - Tekoniemi, Timo Tapani

PY - 2017/8/7

Y1 - 2017/8/7

N2 - Eläimet muodostivat olennaisen osan ihmisten elämää ja elinpiiriä jo vuosituhansia sitten, ja usein ihmiset jopa asuivat samoissa tiloissa kotieläinten kanssa. Kulttuurintutkimuksessa on kuitenkin perinteisesti oltu kiinnostuneempia ihmisen toiminnasta, joten eläimet ovat monessa mielessä jääneet tutkimuksessa paitsioon. Muinaisia tekstejä lukiessa kuitenkin nopeasti huomaa, miten täynnä erilaista eläinkuvastoa teokset ovatkaan. Pelkkien kuvainnollisten ”koristeiden” sijaan eläimet saavat esimerkiksi muinaisessa Gilgamesh-eepoksessa hyvinkin monisyisiä ja jopa juonenkuljetuksellisesti tärkeitä merkityksiä ja rooleja.

AB - Eläimet muodostivat olennaisen osan ihmisten elämää ja elinpiiriä jo vuosituhansia sitten, ja usein ihmiset jopa asuivat samoissa tiloissa kotieläinten kanssa. Kulttuurintutkimuksessa on kuitenkin perinteisesti oltu kiinnostuneempia ihmisen toiminnasta, joten eläimet ovat monessa mielessä jääneet tutkimuksessa paitsioon. Muinaisia tekstejä lukiessa kuitenkin nopeasti huomaa, miten täynnä erilaista eläinkuvastoa teokset ovatkaan. Pelkkien kuvainnollisten ”koristeiden” sijaan eläimet saavat esimerkiksi muinaisessa Gilgamesh-eepoksessa hyvinkin monisyisiä ja jopa juonenkuljetuksellisesti tärkeitä merkityksiä ja rooleja.

KW - 614 Teologia

KW - 6160 Muut humanistiset tieteet

KW - yhteiskunnallinen eläintutkimus

KW - assyriologia

M3 - Muu artikkeli

JO - CSTT blog

JF - CSTT blog

ER -