Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Abstract

Raamatun kirjallisuustieteellisille lähestymistavoille on ominaista tarkastella Raamatun kirjoituksia yhtenäisinä kirjallisina kokonaisuuksina. Tutkimuksen lähtökohtana on eri kirjojen lopullinen teksti sellaisena, kuin se on meille säilynyt, ei tekstin takainen historiallinen todellisuus tai eri tekstien syntyhistoria. Tässä artikkelissa keskityn esittelemään Uuden testamentin evankeliumien tutkimuksessa syntynyttä niin sanottua narraatiokriittistä tutkimusta (narrative criticism). Alun perin kertomuksellinen näkökulma ymmärrettiin usein vaihtoehtona aiemmalle eksegeettiselle tutkimukselle. Vastakkainasettelu perinteisen historiallis-kriittisen eksegetiikan ja kirjallisuustieteestä ammentavien näkökulmien välillä on kuitenkin lieventynyt ja kertomusten analyysista on tullut vakiintunut osa valtavirran evankeliumitutkimusta.
Original languageFinnish
Title of host publicationSisäänkäyntejä Raamattuun : tulkitsijan kirja
EditorsPetri Luomanen, Niko Huttunen, Kalevi Virtanen
Number of pages21
Place of PublicationHelsinki
PublisherKirjapaja
Publication date17 Jan 2017
Pages91-111
ISBN (Print)978-952-288-515-9
Publication statusPublished - 17 Jan 2017
MoE publication typeB2 Book chapter

Fields of Science

  • 614 Theology

Cite this

Hakola, R. T. (2017). Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa. In P. Luomanen, N. Huttunen, & K. Virtanen (Eds.), Sisäänkäyntejä Raamattuun: tulkitsijan kirja (pp. 91-111). Helsinki: Kirjapaja.
Hakola, Raimo Tapani. / Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa. Sisäänkäyntejä Raamattuun: tulkitsijan kirja. editor / Petri Luomanen ; Niko Huttunen ; Kalevi Virtanen. Helsinki : Kirjapaja, 2017. pp. 91-111
@inbook{59d04dcdb4e3468484bec0f62a7cd2e4,
title = "Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa",
abstract = "Raamatun kirjallisuustieteellisille l{\"a}hestymistavoille on ominaista tarkastella Raamatun kirjoituksia yhten{\"a}isin{\"a} kirjallisina kokonaisuuksina. Tutkimuksen l{\"a}ht{\"o}kohtana on eri kirjojen lopullinen teksti sellaisena, kuin se on meille s{\"a}ilynyt, ei tekstin takainen historiallinen todellisuus tai eri tekstien syntyhistoria. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa keskityn esittelem{\"a}{\"a}n Uuden testamentin evankeliumien tutkimuksessa syntynytt{\"a} niin sanottua narraatiokriittist{\"a} tutkimusta (narrative criticism). Alun perin kertomuksellinen n{\"a}k{\"o}kulma ymm{\"a}rrettiin usein vaihtoehtona aiemmalle eksegeettiselle tutkimukselle. Vastakkainasettelu perinteisen historiallis-kriittisen eksegetiikan ja kirjallisuustieteest{\"a} ammentavien n{\"a}k{\"o}kulmien v{\"a}lill{\"a} on kuitenkin lieventynyt ja kertomusten analyysista on tullut vakiintunut osa valtavirran evankeliumitutkimusta.",
keywords = "614 Teologia",
author = "Hakola, {Raimo Tapani}",
year = "2017",
month = "1",
day = "17",
language = "suomi",
isbn = "978-952-288-515-9",
pages = "91--111",
editor = "Petri Luomanen and Niko Huttunen and Kalevi Virtanen",
booktitle = "Sis{\"a}{\"a}nk{\"a}yntej{\"a} Raamattuun",
publisher = "Kirjapaja",
address = "Suomi",

}

Hakola, RT 2017, Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa. in P Luomanen, N Huttunen & K Virtanen (eds), Sisäänkäyntejä Raamattuun: tulkitsijan kirja. Kirjapaja, Helsinki, pp. 91-111.

Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa. / Hakola, Raimo Tapani.

Sisäänkäyntejä Raamattuun: tulkitsijan kirja. ed. / Petri Luomanen; Niko Huttunen; Kalevi Virtanen. Helsinki : Kirjapaja, 2017. p. 91-111.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

TY - CHAP

T1 - Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa

AU - Hakola, Raimo Tapani

PY - 2017/1/17

Y1 - 2017/1/17

N2 - Raamatun kirjallisuustieteellisille lähestymistavoille on ominaista tarkastella Raamatun kirjoituksia yhtenäisinä kirjallisina kokonaisuuksina. Tutkimuksen lähtökohtana on eri kirjojen lopullinen teksti sellaisena, kuin se on meille säilynyt, ei tekstin takainen historiallinen todellisuus tai eri tekstien syntyhistoria. Tässä artikkelissa keskityn esittelemään Uuden testamentin evankeliumien tutkimuksessa syntynyttä niin sanottua narraatiokriittistä tutkimusta (narrative criticism). Alun perin kertomuksellinen näkökulma ymmärrettiin usein vaihtoehtona aiemmalle eksegeettiselle tutkimukselle. Vastakkainasettelu perinteisen historiallis-kriittisen eksegetiikan ja kirjallisuustieteestä ammentavien näkökulmien välillä on kuitenkin lieventynyt ja kertomusten analyysista on tullut vakiintunut osa valtavirran evankeliumitutkimusta.

AB - Raamatun kirjallisuustieteellisille lähestymistavoille on ominaista tarkastella Raamatun kirjoituksia yhtenäisinä kirjallisina kokonaisuuksina. Tutkimuksen lähtökohtana on eri kirjojen lopullinen teksti sellaisena, kuin se on meille säilynyt, ei tekstin takainen historiallinen todellisuus tai eri tekstien syntyhistoria. Tässä artikkelissa keskityn esittelemään Uuden testamentin evankeliumien tutkimuksessa syntynyttä niin sanottua narraatiokriittistä tutkimusta (narrative criticism). Alun perin kertomuksellinen näkökulma ymmärrettiin usein vaihtoehtona aiemmalle eksegeettiselle tutkimukselle. Vastakkainasettelu perinteisen historiallis-kriittisen eksegetiikan ja kirjallisuustieteestä ammentavien näkökulmien välillä on kuitenkin lieventynyt ja kertomusten analyysista on tullut vakiintunut osa valtavirran evankeliumitutkimusta.

KW - 614 Teologia

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

SN - 978-952-288-515-9

SP - 91

EP - 111

BT - Sisäänkäyntejä Raamattuun

A2 - Luomanen, Petri

A2 - Huttunen, Niko

A2 - Virtanen, Kalevi

PB - Kirjapaja

CY - Helsinki

ER -

Hakola RT. Evankeliumit kertomuksina Uuden testamentin tutkimuksessa. In Luomanen P, Huttunen N, Virtanen K, editors, Sisäänkäyntejä Raamattuun: tulkitsijan kirja. Helsinki: Kirjapaja. 2017. p. 91-111