Food associated listeriosis, yersiniosis, and botulism: new DNA-based methods for studying the infection routes, controlling the spread and assessing the risks in food production

Hannu Korkeala, Kristiina Asplund, Tiina Autio, Johanna Björkroth, Maria Fredriksson-Ahomaa, Sanna Hellström, Sebastian Hielm, Eija Hyytiä, Katri Jalava, Tiina Korte, Miia Lindström, Janne Lundén, Annukka Markkula, Mari Nevas, Maria Miettinen, Leena Oksa, Anja Siitonen, Saija Hallanvuo, Susanna Lukinmaa, Teemu RinttiläMikael Skurnik, Saija Kiljunen, Maria Pajunen, Lotta Söderholm

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

Translated title of the contributionElintarvikeperäinen listerioosi, yersinioosi ja botulismi: uudet molekyyligeneettiset menetelmät taudinaiheuttajien infektioreittien selvittämisessä, leviämisen torjumisessa ja elintarviketuotannon riskien kartoittamisessa
Original languageEnglish
Title of host publicationSYTTY Finnish Research Programme on Environmental Health 1998-2001 : Results
EditorsSoile Juuti, Heli Leinonen
Number of pages10
Place of PublicationKuopio
PublisherFinnish Research Programme on Environmental Health
Publication date2002
Pages276-285
ISBN (Print)951-97981-3-7
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeB2 Book chapter

Publication series

NamePublications of the Finnish Research Programme on Environmental Health - SYTTY
PublisherFinnish Research Programme on Environmental Health, SYTTY
Number1/2002
ISSN (Print)1456-1654

Fields of Science

  • 413 Veterinary science
  • Listeria monocytogenes
  • Yersinia enterocolitica
  • Clostridium botulinum
  • Yersinia pseudotuberculosis
  • elintarvikehygienia
  • bakteerit
  • elintarvikkeet
  • listerioosi
  • yersinioosi
  • botulismi
  • ruokamyrkytys
  • elintarviketuotanto
  • molekyyligenetiikka
  • tutkimusmenetelmät
  • riskit
  • food
  • epidemiology
  • listeriosis
  • yersiniosis
  • botulism

Cite this