Food associated listeriosis, yersiniosis, and botulism: new DNA-based methods for studying the infection routes, controlling the spread and assessing the risks in food production

Hannu Korkeala, Kristiina Asplund, Tiina Autio, Johanna Björkroth, Maria Fredriksson-Ahomaa, Sanna Hellström, Sebastian Hielm, Eija Hyytiä, Katri Jalava, Tiina Korte, Miia Lindström, Janne Lundén, Annukka Markkula, Mari Nevas, Maria Miettinen, Leena Oksa, Anja Siitonen, Saija Hallanvuo, Susanna Lukinmaa, Teemu RinttiläMikael Skurnik, Saija Kiljunen, Maria Pajunen, Lotta Söderholm

    Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterScientific

    Translated title of the contributionElintarvikeperäinen listerioosi, yersinioosi ja botulismi: uudet molekyyligeneettiset menetelmät taudinaiheuttajien infektioreittien selvittämisessä, leviämisen torjumisessa ja elintarviketuotannon riskien kartoittamisessa
    Original languageEnglish
    Title of host publicationSYTTY Finnish Research Programme on Environmental Health 1998-2001 : Results
    EditorsSoile Juuti, Heli Leinonen
    Number of pages10
    Place of PublicationKuopio
    PublisherFinnish Research Programme on Environmental Health
    Publication date2002
    Pages276-285
    ISBN (Print)951-97981-3-7
    Publication statusPublished - 2002
    MoE publication typeB2 Book chapter

    Publication series

    NamePublications of the Finnish Research Programme on Environmental Health - SYTTY
    PublisherFinnish Research Programme on Environmental Health, SYTTY
    Number1/2002
    ISSN (Print)1456-1654

    Fields of Science

    • 413 Veterinary science
    • Listeria monocytogenes
    • Yersinia enterocolitica
    • Clostridium botulinum
    • Yersinia pseudotuberculosis
    • elintarvikehygienia
    • bakteerit
    • elintarvikkeet
    • listerioosi
    • yersinioosi
    • botulismi
    • ruokamyrkytys
    • elintarviketuotanto
    • molekyyligenetiikka
    • tutkimusmenetelmät
    • riskit
    • food
    • epidemiology
    • listeriosis
    • yersiniosis
    • botulism

    Cite this