HÄPEÄN ILMENTYMINEN JA MUUTOS PSYKOTERAPIASSA - TAPAUSTUTKIMUS

Sami J Kivikkokangas, Mikael Leiman, Aarno Laitila

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Häpeään ilmiönä liittyvä piiloutuminen tekee sen tieteellisesti uskottavasta näkyväksi tekemisestä ja kuvauksesta haastavaa. Tässä artikkelissa pyritään kuvaamaan Hannan tapaustutkimuksen kautta, miten häpeä ilmentyy ja muuttuu psykoterapiassa. Tämä tehdään käyttäen assimilaatioanalyysiä ja dialogista sekvenssianalyysiä menetelminä osoittamaan, miten häpeä näyttäytyy Hannan ilmaisussa terapian alussa jonain helposti ohitettavana ja vasta psykoterapeuttisen prosessin kautta tulee vaiheittain näkyväksi osa siitä, mikä alussa näyttäytyi näkyväksi tulon uhkana. Eri muutosvaiheiden kuvaus häpeän ilmentymisen ja muuntumisen osalta osoittaa, miten tärkeää on kyetä kuvaamaan ilmiö olennaisissa kehityksellisissä yhteyksissään. Häpeä on aina häpeää jostakin – kohteellista ja suhteessa johonkin. Hannan tarina osoittaa, kuinka suhde häpeää herättävään kohteeseen muuntuu käyntien aikana ja millaiseen merkitysverkostoon se hänen elämässään kietoutuu. Se mistä ihminen kokee häpeää, on yksilöllistä ja ymmärtääksemme tätä meidän on 'yksinkertaisesti kuunneltava potilasta’.
Original languageFinnish
JournalPsykoterapia : Therapeia-säätiön jäsenlehti.
ISSN0359-601X
Publication statusAccepted/In press - 2019
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Fields of Science

  • 515 Psychology

Cite this

@article{c77c69152dab4ccca561afb190541031,
title = "H{\"A}PE{\"A}N ILMENTYMINEN JA MUUTOS PSYKOTERAPIASSA - TAPAUSTUTKIMUS",
abstract = "H{\"a}pe{\"a}{\"a}n ilmi{\"o}n{\"a} liittyv{\"a} piiloutuminen tekee sen tieteellisesti uskottavasta n{\"a}kyv{\"a}ksi tekemisest{\"a} ja kuvauksesta haastavaa. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa pyrit{\"a}{\"a}n kuvaamaan Hannan tapaustutkimuksen kautta, miten h{\"a}pe{\"a} ilmentyy ja muuttuu psykoterapiassa. T{\"a}m{\"a} tehd{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}en assimilaatioanalyysi{\"a} ja dialogista sekvenssianalyysi{\"a} menetelmin{\"a} osoittamaan, miten h{\"a}pe{\"a} n{\"a}ytt{\"a}ytyy Hannan ilmaisussa terapian alussa jonain helposti ohitettavana ja vasta psykoterapeuttisen prosessin kautta tulee vaiheittain n{\"a}kyv{\"a}ksi osa siit{\"a}, mik{\"a} alussa n{\"a}ytt{\"a}ytyi n{\"a}kyv{\"a}ksi tulon uhkana. Eri muutosvaiheiden kuvaus h{\"a}pe{\"a}n ilmentymisen ja muuntumisen osalta osoittaa, miten t{\"a}rke{\"a}{\"a} on kyet{\"a} kuvaamaan ilmi{\"o} olennaisissa kehityksellisiss{\"a} yhteyksiss{\"a}{\"a}n. H{\"a}pe{\"a} on aina h{\"a}pe{\"a}{\"a} jostakin – kohteellista ja suhteessa johonkin. Hannan tarina osoittaa, kuinka suhde h{\"a}pe{\"a}{\"a} her{\"a}tt{\"a}v{\"a}{\"a}n kohteeseen muuntuu k{\"a}yntien aikana ja millaiseen merkitysverkostoon se h{\"a}nen el{\"a}m{\"a}ss{\"a}{\"a}n kietoutuu. Se mist{\"a} ihminen kokee h{\"a}pe{\"a}{\"a}, on yksil{\"o}llist{\"a} ja ymm{\"a}rt{\"a}{\"a}ksemme t{\"a}t{\"a} meid{\"a}n on 'yksinkertaisesti kuunneltava potilasta’.",
keywords = "515 Psykologia, h{\"a}pe{\"a}, haavoittuvuus, assimilaatioanalyysi, dialoginen sekvenssianalyysi, tapaustutkimus, psykoterapeuttinen muutos, muutos psykoterapiassa",
author = "Kivikkokangas, {Sami J} and Mikael Leiman and Aarno Laitila",
year = "2019",
language = "suomi",
journal = "Psykoterapia : Therapeia-s{\"a}{\"a}ti{\"o}n j{\"a}senlehti.",
issn = "0359-601X",
publisher = "Therapeia-yhdistys ja Therapeia-s{\"a}{\"a}ti{\"o}",

}

HÄPEÄN ILMENTYMINEN JA MUUTOS PSYKOTERAPIASSA - TAPAUSTUTKIMUS. / Kivikkokangas, Sami J; Leiman, Mikael; Laitila, Aarno.

In: Psykoterapia : Therapeia-säätiön jäsenlehti., 2019.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - HÄPEÄN ILMENTYMINEN JA MUUTOS PSYKOTERAPIASSA - TAPAUSTUTKIMUS

AU - Kivikkokangas, Sami J

AU - Leiman, Mikael

AU - Laitila, Aarno

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Häpeään ilmiönä liittyvä piiloutuminen tekee sen tieteellisesti uskottavasta näkyväksi tekemisestä ja kuvauksesta haastavaa. Tässä artikkelissa pyritään kuvaamaan Hannan tapaustutkimuksen kautta, miten häpeä ilmentyy ja muuttuu psykoterapiassa. Tämä tehdään käyttäen assimilaatioanalyysiä ja dialogista sekvenssianalyysiä menetelminä osoittamaan, miten häpeä näyttäytyy Hannan ilmaisussa terapian alussa jonain helposti ohitettavana ja vasta psykoterapeuttisen prosessin kautta tulee vaiheittain näkyväksi osa siitä, mikä alussa näyttäytyi näkyväksi tulon uhkana. Eri muutosvaiheiden kuvaus häpeän ilmentymisen ja muuntumisen osalta osoittaa, miten tärkeää on kyetä kuvaamaan ilmiö olennaisissa kehityksellisissä yhteyksissään. Häpeä on aina häpeää jostakin – kohteellista ja suhteessa johonkin. Hannan tarina osoittaa, kuinka suhde häpeää herättävään kohteeseen muuntuu käyntien aikana ja millaiseen merkitysverkostoon se hänen elämässään kietoutuu. Se mistä ihminen kokee häpeää, on yksilöllistä ja ymmärtääksemme tätä meidän on 'yksinkertaisesti kuunneltava potilasta’.

AB - Häpeään ilmiönä liittyvä piiloutuminen tekee sen tieteellisesti uskottavasta näkyväksi tekemisestä ja kuvauksesta haastavaa. Tässä artikkelissa pyritään kuvaamaan Hannan tapaustutkimuksen kautta, miten häpeä ilmentyy ja muuttuu psykoterapiassa. Tämä tehdään käyttäen assimilaatioanalyysiä ja dialogista sekvenssianalyysiä menetelminä osoittamaan, miten häpeä näyttäytyy Hannan ilmaisussa terapian alussa jonain helposti ohitettavana ja vasta psykoterapeuttisen prosessin kautta tulee vaiheittain näkyväksi osa siitä, mikä alussa näyttäytyi näkyväksi tulon uhkana. Eri muutosvaiheiden kuvaus häpeän ilmentymisen ja muuntumisen osalta osoittaa, miten tärkeää on kyetä kuvaamaan ilmiö olennaisissa kehityksellisissä yhteyksissään. Häpeä on aina häpeää jostakin – kohteellista ja suhteessa johonkin. Hannan tarina osoittaa, kuinka suhde häpeää herättävään kohteeseen muuntuu käyntien aikana ja millaiseen merkitysverkostoon se hänen elämässään kietoutuu. Se mistä ihminen kokee häpeää, on yksilöllistä ja ymmärtääksemme tätä meidän on 'yksinkertaisesti kuunneltava potilasta’.

KW - 515 Psykologia

KW - häpeä

KW - haavoittuvuus

KW - assimilaatioanalyysi

KW - dialoginen sekvenssianalyysi

KW - tapaustutkimus

KW - psykoterapeuttinen muutos

KW - muutos psykoterapiassa

M3 - Artikkeli

JO - Psykoterapia : Therapeia-säätiön jäsenlehti.

JF - Psykoterapia : Therapeia-säätiön jäsenlehti.

SN - 0359-601X

ER -