HIV ja endokriiniset ongelmat

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

HIV-potilaiden endokriinisten ongelmien kirjo on vaihtunut taudin muututtua kuolemaan johtavasta ¬immuunivajeesta krooniseksi sairaudeksi. Nykyään suurin osa HIV-potilaiden endokriinisista ongelmista diagnosoidaan ja hoidetaan samalla lailla kuin muidenkin potilaiden. Krooninen infektio ja HIV-lääkitys lisäävät osteoporoosin ja murtumien riskiä. Myös metaboliset haitat ja miesten hypogonadismi ovat yleisiä. HIV-lääkkeiden merkittävät yhteisvaikutukset on muistettava myös endokriinisia sairauksia hoidettaessa. Yhteisvaikutuksia voi ilmaantua esimerkiksi glukokortikoidien, tyroksiinin, kalsiumvalmisteiden ja statiinien kanssa.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume72
Issue number23
Pages (from-to)1495-1501
Number of pages7
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3121 Internal medicine

Cite this

@article{f9330538135249a6b2666672688183a6,
title = "HIV ja endokriiniset ongelmat",
abstract = "HIV-potilaiden endokriinisten ongelmien kirjo on vaihtunut taudin muututtua kuolemaan johtavasta ¬immuunivajeesta krooniseksi sairaudeksi. Nyky{\"a}{\"a}n suurin osa HIV-potilaiden endokriinisista ongelmista diagnosoidaan ja hoidetaan samalla lailla kuin muidenkin potilaiden. Krooninen infektio ja HIV-l{\"a}{\"a}kitys lis{\"a}{\"a}v{\"a}t osteoporoosin ja murtumien riski{\"a}. My{\"o}s metaboliset haitat ja miesten hypogonadismi ovat yleisi{\"a}. HIV-l{\"a}{\"a}kkeiden merkitt{\"a}v{\"a}t yhteisvaikutukset on muistettava my{\"o}s endokriinisia sairauksia hoidettaessa. Yhteisvaikutuksia voi ilmaantua esimerkiksi glukokortikoidien, tyroksiinin, kalsiumvalmisteiden ja statiinien kanssa.",
keywords = "HIV Infections, +complications, +drug therapy, +epidemiology, Anti-HIV Agents, +adverse effects, +therapeutic use, Endocrine System Diseases, Chronic Disease, Osteoporosis, Fractures, Bone, Hypogonadism, Drug Interactions, Diabetes Mellitus, Type 2, Hypothyroidism, Iatrogenic Disease, Adrenal Glands, +drug effects, Adrenal Insufficiency, Cushing Syndrome, Male, 3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Jussi Sutinen and Niina Matikainen",
year = "2017",
language = "suomi",
volume = "72",
pages = "1495--1501",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "23",

}

HIV ja endokriiniset ongelmat. / Sutinen, Jussi; Matikainen, Niina.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 72, No. 23, 2017, p. 1495-1501.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - HIV ja endokriiniset ongelmat

AU - Sutinen, Jussi

AU - Matikainen, Niina

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - HIV-potilaiden endokriinisten ongelmien kirjo on vaihtunut taudin muututtua kuolemaan johtavasta ¬immuunivajeesta krooniseksi sairaudeksi. Nykyään suurin osa HIV-potilaiden endokriinisista ongelmista diagnosoidaan ja hoidetaan samalla lailla kuin muidenkin potilaiden. Krooninen infektio ja HIV-lääkitys lisäävät osteoporoosin ja murtumien riskiä. Myös metaboliset haitat ja miesten hypogonadismi ovat yleisiä. HIV-lääkkeiden merkittävät yhteisvaikutukset on muistettava myös endokriinisia sairauksia hoidettaessa. Yhteisvaikutuksia voi ilmaantua esimerkiksi glukokortikoidien, tyroksiinin, kalsiumvalmisteiden ja statiinien kanssa.

AB - HIV-potilaiden endokriinisten ongelmien kirjo on vaihtunut taudin muututtua kuolemaan johtavasta ¬immuunivajeesta krooniseksi sairaudeksi. Nykyään suurin osa HIV-potilaiden endokriinisista ongelmista diagnosoidaan ja hoidetaan samalla lailla kuin muidenkin potilaiden. Krooninen infektio ja HIV-lääkitys lisäävät osteoporoosin ja murtumien riskiä. Myös metaboliset haitat ja miesten hypogonadismi ovat yleisiä. HIV-lääkkeiden merkittävät yhteisvaikutukset on muistettava myös endokriinisia sairauksia hoidettaessa. Yhteisvaikutuksia voi ilmaantua esimerkiksi glukokortikoidien, tyroksiinin, kalsiumvalmisteiden ja statiinien kanssa.

KW - HIV Infections

KW - +complications

KW - +drug therapy

KW - +epidemiology

KW - Anti-HIV Agents

KW - +adverse effects

KW - +therapeutic use

KW - Endocrine System Diseases

KW - Chronic Disease

KW - Osteoporosis

KW - Fractures, Bone

KW - Hypogonadism

KW - Drug Interactions

KW - Diabetes Mellitus, Type 2

KW - Hypothyroidism

KW - Iatrogenic Disease

KW - Adrenal Glands

KW - +drug effects

KW - Adrenal Insufficiency

KW - Cushing Syndrome

KW - Male

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 72

SP - 1495

EP - 1501

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 23

ER -