Lannistumaton: Matti Kurikan haaveet ja haaksirikot kolmella mantereella

Translated title of the contribution: Indomitable: Matti Kurikka's dreams and failures on three continents

Sami Suodenjoki (Editor), Kirsti Salmi-Niklander (Editor), Mikko-Olavi Seppälä (Editor), Päivi Salmesvuori (Editor), Anna Rajavuori (Editor), Mikko Pollari (Editor), Anne Heimo (Editor)

Research output: Book/ReportAnthology or special issueScientificpeer-review

Abstract

Toimittaja ja työväenaktivisti Matti Kurikka (1863–1915) oli yksi kohutuimmista julkisuuden henkilöistä keisariajan lopun Suomessa. Juuri julkaistu tutkimus valaisee, miksi Kurikka ja hänen ideansa ovat kiehtoneet mielikuvitusta yli sukupolvien.

Matti Kurikkaa on luonnehdittu seikkailijaksi, haihattelijaksi, aikansa startup-yrittäjäksi ja epäonnistujaksi kolmella mantereella. Vaikka Kurikka ajautui toistuvasti haaksirikkoihin niin yhteiskunnallisessa toiminnassaan kuin yksityiselämässään, hän toteutti visioitaan lannistumatta ja löysi yhä uusia toimintakanavia.

Elämäkerrallinen tutkimus Lannistumaton – Matti Kurikan haaveet ja haaksirikot kolmella mantereella tarkastelee Matti Kurikkaa kirjallisena vaikuttajana, poliitikkona ja utopioiden rakentajana, jonka välityksellä avautuu kiehtovia näkymiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin murroksiin. Kirja arvioi kriittisesti aiempaa Kurikka-tutkimusta ja nostaa esille unohdettuja vaiheita Kurikan elämästä uusien kolmelta mantereelta löytyneiden lähdeaineistojen avulla.

Kurikka muistetaan ehkä parhaiten Kanadaan perustetun Sointulan ihanneyhteisön johtajana. Inkeriläislähtöisellä Kurikalla oli hankkeita Pohjois-Amerikan ohella myös Australiassa ja Suomessa. Lannistumaton tuo esiin Kurikan Suomessa käynnistämiä hankkeita, jotka on tunnettu aiemmin huonosti. Niiden mahdollistajana olivat yhteiskunnallisten olojen vapautuminen ja poliittisen mielikuvituksen villiintyminen vuoden 1905 suurlakon jälkeen.

Kirjan monipuolinen kuva-aineisto sisältää muun muassa pilapiirroksia, jotka vaikuttivat merkittävästi aikalaisten mielikuviin Kurikasta. Teos nostaa esiin Kurikan murtautumisen kirjalliselle kentälle näytelmillään, jotka käsittelivät ajassaan radikaalisti etnisyyttä, luokkaa ja sukupuolta. Kurikka ryhtyi myös toimittajaksi ja nousi suomalaisen työväenliikkeen näkyvimmäksi hahmoksi, kunnes riidat ajoivat hänet sosiaalidemokraattisen puolueen ulkopuolelle ja tekivät kurikkalaisuudesta poliittisen kirosanan.

Translated title of the contributionIndomitable: Matti Kurikka's dreams and failures on three continents
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomalaisen kirjallisuuden seura
Number of pages293
ISBN (Print)978-951-858-447-9
ISBN (Electronic)978-951-858-448-6, 978-951-858-449-3
DOIs
Publication statusPublished - 23 May 2022
MoE publication typeC2 Edited book

Publication series

NameSuomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia
PublisherSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
No.1481
ISSN (Print)0355-1768
ISSN (Electronic)2670-2401

Fields of Science

  • 615 History and Archaeology
  • 6160 Other humanities
  • Folklore Studies
  • Biographies
  • Utopia
  • Socialism

Cite this