Interstitiaalisen virtsarakkotulehduksen eli virtsarakon kipuoireyhtymän hoito

Jukka Sairanen, Mikael Leppilahti, Teuvo L. J. Tammela

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Kansainvälinen urologityöryhmä on ehdottanut, että termi virtsarakon kipuoireyhtymä korvaisi aiemman interstitiaalinen kystiitti -termin laajan merkityksen. Interstitiaalinen kystiitti tarkoittaisi tällöin yhtä ­kipuoireyhtymän alatyyppiä, jossa on histologisesti varmennettu inflammaatio. Virtsarakon kipuoireyhtymän diagnoosi perustuu kliiniseen oirekuvaan ja muiden samantapaisia oireita ­aiheuttavien tunnettujen sairauksien poissulkemiseen. Koska sairauden etiologiaa ei tunnetta, kaikki virtsarakon kipuoireyhtymän hoitomenetelmätkin ovat ­kokemusperäisiä. Virtsarakon kipuoireyhtymä on krooninen kiputila, jonka ei oleteta paranevan. Oirelääkkeistä ja kokeilevista hoidoista on kuitenkin hyötyä.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume71
Issue number42
Pages (from-to)2645-2651
Number of pages7
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3126 Surgery, anesthesiology, intensive care, radiology

Cite this

Sairanen, Jukka ; Leppilahti, Mikael ; Tammela, Teuvo L. J. / Interstitiaalisen virtsarakkotulehduksen eli virtsarakon kipuoireyhtymän hoito. In: Suomen lääkärilehti. 2016 ; Vol. 71, No. 42. pp. 2645-2651.
@article{feec0fc756e947ebb64979e3608efbfe,
title = "Interstitiaalisen virtsarakkotulehduksen eli virtsarakon kipuoireyhtym{\"a}n hoito",
abstract = "Kansainv{\"a}linen urologity{\"o}ryhm{\"a} on ehdottanut, ett{\"a} termi virtsarakon kipuoireyhtym{\"a} korvaisi aiemman interstitiaalinen kystiitti -termin laajan merkityksen. Interstitiaalinen kystiitti tarkoittaisi t{\"a}ll{\"o}in yht{\"a} ­kipuoireyhtym{\"a}n alatyyppi{\"a}, jossa on histologisesti varmennettu inflammaatio. Virtsarakon kipuoireyhtym{\"a}n diagnoosi perustuu kliiniseen oirekuvaan ja muiden samantapaisia oireita ­aiheuttavien tunnettujen sairauksien poissulkemiseen. Koska sairauden etiologiaa ei tunnetta, kaikki virtsarakon kipuoireyhtym{\"a}n hoitomenetelm{\"a}tkin ovat ­kokemusper{\"a}isi{\"a}. Virtsarakon kipuoireyhtym{\"a} on krooninen kiputila, jonka ei oleteta paranevan. Oirel{\"a}{\"a}kkeist{\"a} ja kokeilevista hoidoista on kuitenkin hy{\"o}ty{\"a}.",
keywords = "Cystitis, Interstitial, +diagnosis, +drug therapy, +surgery, +therapy, Chronic Pain, Amitriptyline, Analgesics, Non-Narcotic, Cyclosporins, Immunosuppressive Agents, Physical Therapy Modalities, 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia",
author = "Jukka Sairanen and Mikael Leppilahti and Tammela, {Teuvo L. J.}",
year = "2016",
language = "suomi",
volume = "71",
pages = "2645--2651",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "42",

}

Interstitiaalisen virtsarakkotulehduksen eli virtsarakon kipuoireyhtymän hoito. / Sairanen, Jukka; Leppilahti, Mikael; Tammela, Teuvo L. J.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 71, No. 42, 2016, p. 2645-2651.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Interstitiaalisen virtsarakkotulehduksen eli virtsarakon kipuoireyhtymän hoito

AU - Sairanen, Jukka

AU - Leppilahti, Mikael

AU - Tammela, Teuvo L. J.

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Kansainvälinen urologityöryhmä on ehdottanut, että termi virtsarakon kipuoireyhtymä korvaisi aiemman interstitiaalinen kystiitti -termin laajan merkityksen. Interstitiaalinen kystiitti tarkoittaisi tällöin yhtä ­kipuoireyhtymän alatyyppiä, jossa on histologisesti varmennettu inflammaatio. Virtsarakon kipuoireyhtymän diagnoosi perustuu kliiniseen oirekuvaan ja muiden samantapaisia oireita ­aiheuttavien tunnettujen sairauksien poissulkemiseen. Koska sairauden etiologiaa ei tunnetta, kaikki virtsarakon kipuoireyhtymän hoitomenetelmätkin ovat ­kokemusperäisiä. Virtsarakon kipuoireyhtymä on krooninen kiputila, jonka ei oleteta paranevan. Oirelääkkeistä ja kokeilevista hoidoista on kuitenkin hyötyä.

AB - Kansainvälinen urologityöryhmä on ehdottanut, että termi virtsarakon kipuoireyhtymä korvaisi aiemman interstitiaalinen kystiitti -termin laajan merkityksen. Interstitiaalinen kystiitti tarkoittaisi tällöin yhtä ­kipuoireyhtymän alatyyppiä, jossa on histologisesti varmennettu inflammaatio. Virtsarakon kipuoireyhtymän diagnoosi perustuu kliiniseen oirekuvaan ja muiden samantapaisia oireita ­aiheuttavien tunnettujen sairauksien poissulkemiseen. Koska sairauden etiologiaa ei tunnetta, kaikki virtsarakon kipuoireyhtymän hoitomenetelmätkin ovat ­kokemusperäisiä. Virtsarakon kipuoireyhtymä on krooninen kiputila, jonka ei oleteta paranevan. Oirelääkkeistä ja kokeilevista hoidoista on kuitenkin hyötyä.

KW - Cystitis, Interstitial

KW - +diagnosis

KW - +drug therapy

KW - +surgery

KW - +therapy

KW - Chronic Pain

KW - Amitriptyline

KW - Analgesics, Non-Narcotic

KW - Cyclosporins

KW - Immunosuppressive Agents

KW - Physical Therapy Modalities

KW - 3126 Kirurgia, anestesiologia, tehohoito, radiologia

M3 - Katsausartikkeli

VL - 71

SP - 2645

EP - 2651

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 42

ER -