Kasvibiotekniikka täyttää tänä vuonna 30 vuotta (mutta ei juhli)

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Abstract

Moderni kasvinjalostus hyödyntää maaperän Agrobakteerin kykyä siirtää omaa DNA:ta kasvisoluun, siis yli eliökuntarajojen. Kasvin kromosomistoon siirtyvä DNA sulautuu osaksi kasvin perimää ja alistuu sen molekyylisäätelylle. Tähän luonnon molekyylien vuorovaikutukseen perustuvalla LUMO-jalostuksella on potentiaalia mullistaa kasvintuotanto ja edistää sen sopeuttamista muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. Esimerkkejä modernista kasvinjalostuksesta ovat olleet kasveihin siirretyt yksittäisiä proteiineja tuottavat geenit, jotka antavat kasveille tietyn uuden ominaisuuden. Uusia geenitekniikoita kehitetään jatkuvasti ruokkimaan EUn tietoyhteiskunnan strategioita ja sitä kautta taloudellista kehitystä.
Original languageFinnish
Title of host publicationmaataloustieteen päivät
Publication date9 Jan 2014
Publication statusPublished - 9 Jan 2014
MoE publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Fields of Science

  • 4111 Agronomy

Cite this

@inbook{703c612ce5aa4976a40f89ab096d398c,
title = "Kasvibiotekniikka t{\"a}ytt{\"a}{\"a} t{\"a}n{\"a} vuonna 30 vuotta (mutta ei juhli)",
abstract = "Moderni kasvinjalostus hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} maaper{\"a}n Agrobakteerin kyky{\"a} siirt{\"a}{\"a} omaa DNA:ta kasvisoluun, siis yli eli{\"o}kuntarajojen. Kasvin kromosomistoon siirtyv{\"a} DNA sulautuu osaksi kasvin perim{\"a}{\"a} ja alistuu sen molekyylis{\"a}{\"a}telylle. T{\"a}h{\"a}n luonnon molekyylien vuorovaikutukseen perustuvalla LUMO-jalostuksella on potentiaalia mullistaa kasvintuotanto ja edist{\"a}{\"a} sen sopeuttamista muuttuviin ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteisiin. Esimerkkej{\"a} modernista kasvinjalostuksesta ovat olleet kasveihin siirretyt yksitt{\"a}isi{\"a} proteiineja tuottavat geenit, jotka antavat kasveille tietyn uuden ominaisuuden. Uusia geenitekniikoita kehitet{\"a}{\"a}n jatkuvasti ruokkimaan EUn tietoyhteiskunnan strategioita ja sit{\"a} kautta taloudellista kehityst{\"a}.",
keywords = "4111 Maataloustiede",
author = "Kristiina Himanen and Pieti{\"a}inen, {Milla Irene}",
year = "2014",
month = "1",
day = "9",
language = "suomi",
booktitle = "maataloustieteen p{\"a}iv{\"a}t",

}

Kasvibiotekniikka täyttää tänä vuonna 30 vuotta (mutta ei juhli). / Himanen, Kristiina; Pietiäinen, Milla Irene.

maataloustieteen päivät. 2014.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

TY - CHAP

T1 - Kasvibiotekniikka täyttää tänä vuonna 30 vuotta (mutta ei juhli)

AU - Himanen, Kristiina

AU - Pietiäinen, Milla Irene

PY - 2014/1/9

Y1 - 2014/1/9

N2 - Moderni kasvinjalostus hyödyntää maaperän Agrobakteerin kykyä siirtää omaa DNA:ta kasvisoluun, siis yli eliökuntarajojen. Kasvin kromosomistoon siirtyvä DNA sulautuu osaksi kasvin perimää ja alistuu sen molekyylisäätelylle. Tähän luonnon molekyylien vuorovaikutukseen perustuvalla LUMO-jalostuksella on potentiaalia mullistaa kasvintuotanto ja edistää sen sopeuttamista muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. Esimerkkejä modernista kasvinjalostuksesta ovat olleet kasveihin siirretyt yksittäisiä proteiineja tuottavat geenit, jotka antavat kasveille tietyn uuden ominaisuuden. Uusia geenitekniikoita kehitetään jatkuvasti ruokkimaan EUn tietoyhteiskunnan strategioita ja sitä kautta taloudellista kehitystä.

AB - Moderni kasvinjalostus hyödyntää maaperän Agrobakteerin kykyä siirtää omaa DNA:ta kasvisoluun, siis yli eliökuntarajojen. Kasvin kromosomistoon siirtyvä DNA sulautuu osaksi kasvin perimää ja alistuu sen molekyylisäätelylle. Tähän luonnon molekyylien vuorovaikutukseen perustuvalla LUMO-jalostuksella on potentiaalia mullistaa kasvintuotanto ja edistää sen sopeuttamista muuttuviin ympäristöolosuhteisiin. Esimerkkejä modernista kasvinjalostuksesta ovat olleet kasveihin siirretyt yksittäisiä proteiineja tuottavat geenit, jotka antavat kasveille tietyn uuden ominaisuuden. Uusia geenitekniikoita kehitetään jatkuvasti ruokkimaan EUn tietoyhteiskunnan strategioita ja sitä kautta taloudellista kehitystä.

KW - 4111 Maataloustiede

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

BT - maataloustieteen päivät

ER -