Lääkehuollon kehittäminen Punaisen Ristin nopean avustustoiminnan yksiköissä

Virpi Teinilä, Petra Lehtinen, Otto Kalevi Kari

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Punaisen Ristin lääkinnällisten nopean toiminnan avustusyksiköiden kuten sairaaloiden ja terveysasemien tehtäviin kuuluu lääkehuollon turvaaminen katastrofi- ja konfliktitilanteissa. Katsauksessa kuvataan näiden yksiköiden toimintaa lääkehuollon näkökulmasta ja niiden jatkuvaa kehittämistyötä, jolla pyritään varmistamaan lääkitys- ja potilasturvallisuuden säilyminen myös haastavissa oloissa. Vaikka kansainvälisten laatusuositusten tiukentuminen ja eri toimijoiden yhteistyön varmistaminen lisäävät lääkevalikoimien ja toimintatapojen yhdenmukaisuutta, vaikeasti ennakoitavissa olevat olosuhteet edellyttävät avustustyöntekijöiltä jatkossakin joustavuutta ja riittävää lääkeosaamista. Lääkevalikoimien suunnittelun ja säännöllisen päivittämisen ohella kehittämistä vaativat lääkkeiden varastointiin ja toimittamiseen liittyvät käytännöt, apteekkitoiminnan järjestäminen kriisialueilla sekä avustustyöntekijöiden koulutus- ja osaamisvaatimukset. Lääkehuollon kehittämisessä voidaan kuitenkin hyödyntää olemassa olevaa tietämystä esimerkiksi lääkevalmisteiden säilyvyydestä poikkeavissa olosuhteissa sekä sairaala-apteekkien hyvistä käytännöistä lääkitys- ja potilasturvallisuuden edistämisessä. Nopean avustustoiminnan yksiköiden sekä niiden toimintakäytännöissä tunnistettujen kehittämiskohteiden esittelyn toivotaan edistävän yhteistyötä lääkealan ammattilaisten ja yhteisöjen kanssa hätäavun vaikuttavuuden lisäämiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi ympäri maailmaa.
Original languageFinnish
JournalDosis
Volume33
Issue number3/2017
Pages (from-to)187-198
Number of pages13
ISSN0783-4233
Publication statusPublished - 30 Nov 2017
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 317 Pharmacy

Cite this

Teinilä, Virpi ; Lehtinen, Petra ; Kari, Otto Kalevi. / Lääkehuollon kehittäminen Punaisen Ristin nopean avustustoiminnan yksiköissä. In: Dosis. 2017 ; Vol. 33, No. 3/2017. pp. 187-198.
@article{507b0a0c70ee41808751c52974bbbc83,
title = "L{\"a}{\"a}kehuollon kehitt{\"a}minen Punaisen Ristin nopean avustustoiminnan yksik{\"o}iss{\"a}",
abstract = "Punaisen Ristin l{\"a}{\"a}kinn{\"a}llisten nopean toiminnan avustusyksik{\"o}iden kuten sairaaloiden ja terveysasemien teht{\"a}viin kuuluu l{\"a}{\"a}kehuollon turvaaminen katastrofi- ja konfliktitilanteissa. Katsauksessa kuvataan n{\"a}iden yksik{\"o}iden toimintaa l{\"a}{\"a}kehuollon n{\"a}k{\"o}kulmasta ja niiden jatkuvaa kehitt{\"a}misty{\"o}t{\"a}, jolla pyrit{\"a}{\"a}n varmistamaan l{\"a}{\"a}kitys- ja potilasturvallisuuden s{\"a}ilyminen my{\"o}s haastavissa oloissa. Vaikka kansainv{\"a}listen laatusuositusten tiukentuminen ja eri toimijoiden yhteisty{\"o}n varmistaminen lis{\"a}{\"a}v{\"a}t l{\"a}{\"a}kevalikoimien ja toimintatapojen yhdenmukaisuutta, vaikeasti ennakoitavissa olevat olosuhteet edellytt{\"a}v{\"a}t avustusty{\"o}ntekij{\"o}ilt{\"a} jatkossakin joustavuutta ja riitt{\"a}v{\"a}{\"a} l{\"a}{\"a}keosaamista. L{\"a}{\"a}kevalikoimien suunnittelun ja s{\"a}{\"a}nn{\"o}llisen p{\"a}ivitt{\"a}misen ohella kehitt{\"a}mist{\"a} vaativat l{\"a}{\"a}kkeiden varastointiin ja toimittamiseen liittyv{\"a}t k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t, apteekkitoiminnan j{\"a}rjest{\"a}minen kriisialueilla sek{\"a} avustusty{\"o}ntekij{\"o}iden koulutus- ja osaamisvaatimukset. L{\"a}{\"a}kehuollon kehitt{\"a}misess{\"a} voidaan kuitenkin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} olemassa olevaa tiet{\"a}myst{\"a} esimerkiksi l{\"a}{\"a}kevalmisteiden s{\"a}ilyvyydest{\"a} poikkeavissa olosuhteissa sek{\"a} sairaala-apteekkien hyvist{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ist{\"a} l{\"a}{\"a}kitys- ja potilasturvallisuuden edist{\"a}misess{\"a}. Nopean avustustoiminnan yksik{\"o}iden sek{\"a} niiden toimintak{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iss{\"a} tunnistettujen kehitt{\"a}miskohteiden esittelyn toivotaan edist{\"a}v{\"a}n yhteisty{\"o}t{\"a} l{\"a}{\"a}kealan ammattilaisten ja yhteis{\"o}jen kanssa h{\"a}t{\"a}avun vaikuttavuuden lis{\"a}{\"a}miseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi ymp{\"a}ri maailmaa.",
keywords = "317 Farmasia, L{\"a}{\"a}kehuolto, avustusty{\"o}, katastro l{\"a}{\"a}ketiede, potilasturvallisuus, l{\"a}{\"a}kehoito",
author = "Virpi Teinil{\"a} and Petra Lehtinen and Kari, {Otto Kalevi}",
year = "2017",
month = "11",
day = "30",
language = "suomi",
volume = "33",
pages = "187--198",
journal = "Dosis",
issn = "0783-4233",
publisher = "Suomen farmasialiitto",
number = "3/2017",

}

Teinilä, V, Lehtinen, P & Kari, OK 2017, 'Lääkehuollon kehittäminen Punaisen Ristin nopean avustustoiminnan yksiköissä' Dosis, vol. 33, no. 3/2017, pp. 187-198.

Lääkehuollon kehittäminen Punaisen Ristin nopean avustustoiminnan yksiköissä. / Teinilä, Virpi; Lehtinen, Petra; Kari, Otto Kalevi.

In: Dosis, Vol. 33, No. 3/2017, 30.11.2017, p. 187-198.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Lääkehuollon kehittäminen Punaisen Ristin nopean avustustoiminnan yksiköissä

AU - Teinilä, Virpi

AU - Lehtinen, Petra

AU - Kari, Otto Kalevi

PY - 2017/11/30

Y1 - 2017/11/30

N2 - Punaisen Ristin lääkinnällisten nopean toiminnan avustusyksiköiden kuten sairaaloiden ja terveysasemien tehtäviin kuuluu lääkehuollon turvaaminen katastrofi- ja konfliktitilanteissa. Katsauksessa kuvataan näiden yksiköiden toimintaa lääkehuollon näkökulmasta ja niiden jatkuvaa kehittämistyötä, jolla pyritään varmistamaan lääkitys- ja potilasturvallisuuden säilyminen myös haastavissa oloissa. Vaikka kansainvälisten laatusuositusten tiukentuminen ja eri toimijoiden yhteistyön varmistaminen lisäävät lääkevalikoimien ja toimintatapojen yhdenmukaisuutta, vaikeasti ennakoitavissa olevat olosuhteet edellyttävät avustustyöntekijöiltä jatkossakin joustavuutta ja riittävää lääkeosaamista. Lääkevalikoimien suunnittelun ja säännöllisen päivittämisen ohella kehittämistä vaativat lääkkeiden varastointiin ja toimittamiseen liittyvät käytännöt, apteekkitoiminnan järjestäminen kriisialueilla sekä avustustyöntekijöiden koulutus- ja osaamisvaatimukset. Lääkehuollon kehittämisessä voidaan kuitenkin hyödyntää olemassa olevaa tietämystä esimerkiksi lääkevalmisteiden säilyvyydestä poikkeavissa olosuhteissa sekä sairaala-apteekkien hyvistä käytännöistä lääkitys- ja potilasturvallisuuden edistämisessä. Nopean avustustoiminnan yksiköiden sekä niiden toimintakäytännöissä tunnistettujen kehittämiskohteiden esittelyn toivotaan edistävän yhteistyötä lääkealan ammattilaisten ja yhteisöjen kanssa hätäavun vaikuttavuuden lisäämiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi ympäri maailmaa.

AB - Punaisen Ristin lääkinnällisten nopean toiminnan avustusyksiköiden kuten sairaaloiden ja terveysasemien tehtäviin kuuluu lääkehuollon turvaaminen katastrofi- ja konfliktitilanteissa. Katsauksessa kuvataan näiden yksiköiden toimintaa lääkehuollon näkökulmasta ja niiden jatkuvaa kehittämistyötä, jolla pyritään varmistamaan lääkitys- ja potilasturvallisuuden säilyminen myös haastavissa oloissa. Vaikka kansainvälisten laatusuositusten tiukentuminen ja eri toimijoiden yhteistyön varmistaminen lisäävät lääkevalikoimien ja toimintatapojen yhdenmukaisuutta, vaikeasti ennakoitavissa olevat olosuhteet edellyttävät avustustyöntekijöiltä jatkossakin joustavuutta ja riittävää lääkeosaamista. Lääkevalikoimien suunnittelun ja säännöllisen päivittämisen ohella kehittämistä vaativat lääkkeiden varastointiin ja toimittamiseen liittyvät käytännöt, apteekkitoiminnan järjestäminen kriisialueilla sekä avustustyöntekijöiden koulutus- ja osaamisvaatimukset. Lääkehuollon kehittämisessä voidaan kuitenkin hyödyntää olemassa olevaa tietämystä esimerkiksi lääkevalmisteiden säilyvyydestä poikkeavissa olosuhteissa sekä sairaala-apteekkien hyvistä käytännöistä lääkitys- ja potilasturvallisuuden edistämisessä. Nopean avustustoiminnan yksiköiden sekä niiden toimintakäytännöissä tunnistettujen kehittämiskohteiden esittelyn toivotaan edistävän yhteistyötä lääkealan ammattilaisten ja yhteisöjen kanssa hätäavun vaikuttavuuden lisäämiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi ympäri maailmaa.

KW - 317 Farmasia

KW - Lääkehuolto, avustustyö, katastro lääketiede, potilasturvallisuus, lääkehoito

M3 - Katsausartikkeli

VL - 33

SP - 187

EP - 198

JO - Dosis

JF - Dosis

SN - 0783-4233

IS - 3/2017

ER -