Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla

Eeva Suvikas-Peltonen

Research output: ThesisDoctoral ThesisCollection of Articles

Abstract

Lääkkeet tulee sairaaloissa saattaa käyttökuntoon noudattamalla aseptisia työmenetelmiä, jotta voidaan varmistaa potilaiden turvallinen lääkehoito. Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli löytää lääkkeiden käyttökuntoon saattamiseen liittyvän aseptiikan kannalta virheellisiä käytäntöjä ja tehdä suosituksia hyvistä käytännöistä. Tarkoituksena oli myös laatia auditointityökalu, jonka avulla voidaan arvioida osastoilla tapahtuvan lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen laatua. Tutkimuksen pohjaksi suoritettiin järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus. Auditointityökalun laatimista varten suomennettiin ISMP:n ohjeistus steriilien lääkkeiden valmistamisesta. Lopullinen työkalu laadittiin ja validoitiin kaksivaiheisella Delfoi-menetelmällä. Kehitetyn työkalun avulla tehtyjen auditointien sekä samassa yhteydessä otettujen mikrobiologisten näytteiden avulla arvioitiin keskikoisen suomalaisen sairaalan osastojen käytäntöjä lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa. Kirjallisuudessa eniten raportoituja virheellisiä käytäntöjä olivat ruiskujen, lagenuloiden ja ampullien monikäyttö sekä puutteelliset desinfiointikäytännöt. Suosituksia tehtiin osa-alueista: lääkkeet ja tarvikkeet; desinfiointi; työskentely-ympäristö; lääkkeiden säilyttäminen; katetrin hoito sekä valmistettujen lääkkeiden laatu. Tutkimuksessa kehitetty auditointityökalu koostuu 64:stä lääkkeiden käyttökuntoon saattamiseen liittyvästä kohdasta. Eniten kohtia on työkalujen osissa lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen yleiset periaatteet sekä IV-lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen. Parhaiten toteutuvat käytännöt osastoilla liittyivät lääkkeiden logistiikkaan ja laadunvalvontaan. Virheelliset käytännöt taas liittyivät erityisesti aseptiikkaan. Auditointien yhteydessä otetuista mikrobiologisista näytteistä kaikki työmenetelmää mallintavat steriiliystestit olivat puhtaita, mutta osassa hanska- ja laskeumamaljanäytteistä oli mikrobiologista kasvua. Eniten pesäkkeitä oli näytteissä, jotka oli otettu puutteellisissa työskentelyolosuhteissa tai tilanteessa, jossa käyttökuntoon saattaminen oli tehty ilman hanskoja. Tulokset myös tukivat aikaisempien tutkimusten löydöstä, että farmasian alan ammattilainen käyttökuntoon saattoi lääkkeitä aseptisemmin kuin sairaanhoitaja. Työkalua käyttämällä on jatkossa mahdollista kehittää lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen käytäntöjä ja parantaa lääkitysturvallisuutta Suomessa.
Original languageFinnish
Awarding Institution
  • University of Helsinki
Supervisors/Advisors
  • Airaksinen, Marja , Supervisor
  • Laaksonen, Raisa, Supervisor
  • Palmgren, Joni, Supervisor, External person
Award date23 Sep 2017
Place of PublicationHelsinki
Publisher
Print ISBNs978-951-51-3546-9
Electronic ISBNs978-951-51-3547-6
Publication statusPublished - 23 Sep 2017
MoE publication typeG5 Doctoral dissertation (article)

Fields of Science

  • 317 Pharmacy

Cite this

Suvikas-Peltonen, E. (2017). Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla. Helsinki: Helsingin yliopisto.
Suvikas-Peltonen, Eeva . / Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla. Helsinki : Helsingin yliopisto, 2017. 106 p.
@phdthesis{eb6f18394ad74351acc570146665c5c2,
title = "L{\"a}{\"a}kkeiden turvallisen k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamisen edist{\"a}minen sairaaloiden osastoilla",
abstract = "L{\"a}{\"a}kkeet tulee sairaaloissa saattaa k{\"a}ytt{\"o}kuntoon noudattamalla aseptisia ty{\"o}menetelmi{\"a}, jotta voidaan varmistaa potilaiden turvallinen l{\"a}{\"a}kehoito. V{\"a}it{\"o}skirjatutkimuksen tavoitteena oli l{\"o}yt{\"a}{\"a} l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamiseen liittyv{\"a}n aseptiikan kannalta virheellisi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} ja tehd{\"a} suosituksia hyvist{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ist{\"a}. Tarkoituksena oli my{\"o}s laatia auditointity{\"o}kalu, jonka avulla voidaan arvioida osastoilla tapahtuvan l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamisen laatua. Tutkimuksen pohjaksi suoritettiin j{\"a}rjestelm{\"a}llinen kirjallisuuskatsaus. Auditointity{\"o}kalun laatimista varten suomennettiin ISMP:n ohjeistus steriilien l{\"a}{\"a}kkeiden valmistamisesta. Lopullinen ty{\"o}kalu laadittiin ja validoitiin kaksivaiheisella Delfoi-menetelm{\"a}ll{\"a}. Kehitetyn ty{\"o}kalun avulla tehtyjen auditointien sek{\"a} samassa yhteydess{\"a} otettujen mikrobiologisten n{\"a}ytteiden avulla arvioitiin keskikoisen suomalaisen sairaalan osastojen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamisessa. Kirjallisuudessa eniten raportoituja virheellisi{\"a} k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} olivat ruiskujen, lagenuloiden ja ampullien monik{\"a}ytt{\"o} sek{\"a} puutteelliset desinfiointik{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t. Suosituksia tehtiin osa-alueista: l{\"a}{\"a}kkeet ja tarvikkeet; desinfiointi; ty{\"o}skentely-ymp{\"a}rist{\"o}; l{\"a}{\"a}kkeiden s{\"a}ilytt{\"a}minen; katetrin hoito sek{\"a} valmistettujen l{\"a}{\"a}kkeiden laatu. Tutkimuksessa kehitetty auditointity{\"o}kalu koostuu 64:st{\"a} l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamiseen liittyv{\"a}st{\"a} kohdasta. Eniten kohtia on ty{\"o}kalujen osissa l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamisen yleiset periaatteet sek{\"a} IV-l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattaminen. Parhaiten toteutuvat k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t osastoilla liittyiv{\"a}t l{\"a}{\"a}kkeiden logistiikkaan ja laadunvalvontaan. Virheelliset k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t taas liittyiv{\"a}t erityisesti aseptiikkaan. Auditointien yhteydess{\"a} otetuista mikrobiologisista n{\"a}ytteist{\"a} kaikki ty{\"o}menetelm{\"a}{\"a} mallintavat steriiliystestit olivat puhtaita, mutta osassa hanska- ja laskeumamaljan{\"a}ytteist{\"a} oli mikrobiologista kasvua. Eniten pes{\"a}kkeit{\"a} oli n{\"a}ytteiss{\"a}, jotka oli otettu puutteellisissa ty{\"o}skentelyolosuhteissa tai tilanteessa, jossa k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattaminen oli tehty ilman hanskoja. Tulokset my{\"o}s tukivat aikaisempien tutkimusten l{\"o}yd{\"o}st{\"a}, ett{\"a} farmasian alan ammattilainen k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattoi l{\"a}{\"a}kkeit{\"a} aseptisemmin kuin sairaanhoitaja. Ty{\"o}kalua k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} on jatkossa mahdollista kehitt{\"a}{\"a} l{\"a}{\"a}kkeiden k{\"a}ytt{\"o}kuntoon saattamisen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a} ja parantaa l{\"a}{\"a}kitysturvallisuutta Suomessa.",
keywords = "317 Farmasia",
author = "Eeva Suvikas-Peltonen",
year = "2017",
month = "9",
day = "23",
language = "suomi",
isbn = "978-951-51-3546-9",
series = "Dissertationes scholae doctoralis ad sanitatem investigandam Universitatis Helsinkiensis",
publisher = "Helsingin yliopisto",
number = "47",
address = "Suomi",
school = "Helsingin yliopisto",

}

Suvikas-Peltonen, E 2017, 'Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla', University of Helsinki, Helsinki.

Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla. / Suvikas-Peltonen, Eeva .

Helsinki : Helsingin yliopisto, 2017. 106 p.

Research output: ThesisDoctoral ThesisCollection of Articles

TY - THES

T1 - Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla

AU - Suvikas-Peltonen, Eeva

PY - 2017/9/23

Y1 - 2017/9/23

N2 - Lääkkeet tulee sairaaloissa saattaa käyttökuntoon noudattamalla aseptisia työmenetelmiä, jotta voidaan varmistaa potilaiden turvallinen lääkehoito. Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli löytää lääkkeiden käyttökuntoon saattamiseen liittyvän aseptiikan kannalta virheellisiä käytäntöjä ja tehdä suosituksia hyvistä käytännöistä. Tarkoituksena oli myös laatia auditointityökalu, jonka avulla voidaan arvioida osastoilla tapahtuvan lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen laatua. Tutkimuksen pohjaksi suoritettiin järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus. Auditointityökalun laatimista varten suomennettiin ISMP:n ohjeistus steriilien lääkkeiden valmistamisesta. Lopullinen työkalu laadittiin ja validoitiin kaksivaiheisella Delfoi-menetelmällä. Kehitetyn työkalun avulla tehtyjen auditointien sekä samassa yhteydessä otettujen mikrobiologisten näytteiden avulla arvioitiin keskikoisen suomalaisen sairaalan osastojen käytäntöjä lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa. Kirjallisuudessa eniten raportoituja virheellisiä käytäntöjä olivat ruiskujen, lagenuloiden ja ampullien monikäyttö sekä puutteelliset desinfiointikäytännöt. Suosituksia tehtiin osa-alueista: lääkkeet ja tarvikkeet; desinfiointi; työskentely-ympäristö; lääkkeiden säilyttäminen; katetrin hoito sekä valmistettujen lääkkeiden laatu. Tutkimuksessa kehitetty auditointityökalu koostuu 64:stä lääkkeiden käyttökuntoon saattamiseen liittyvästä kohdasta. Eniten kohtia on työkalujen osissa lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen yleiset periaatteet sekä IV-lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen. Parhaiten toteutuvat käytännöt osastoilla liittyivät lääkkeiden logistiikkaan ja laadunvalvontaan. Virheelliset käytännöt taas liittyivät erityisesti aseptiikkaan. Auditointien yhteydessä otetuista mikrobiologisista näytteistä kaikki työmenetelmää mallintavat steriiliystestit olivat puhtaita, mutta osassa hanska- ja laskeumamaljanäytteistä oli mikrobiologista kasvua. Eniten pesäkkeitä oli näytteissä, jotka oli otettu puutteellisissa työskentelyolosuhteissa tai tilanteessa, jossa käyttökuntoon saattaminen oli tehty ilman hanskoja. Tulokset myös tukivat aikaisempien tutkimusten löydöstä, että farmasian alan ammattilainen käyttökuntoon saattoi lääkkeitä aseptisemmin kuin sairaanhoitaja. Työkalua käyttämällä on jatkossa mahdollista kehittää lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen käytäntöjä ja parantaa lääkitysturvallisuutta Suomessa.

AB - Lääkkeet tulee sairaaloissa saattaa käyttökuntoon noudattamalla aseptisia työmenetelmiä, jotta voidaan varmistaa potilaiden turvallinen lääkehoito. Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli löytää lääkkeiden käyttökuntoon saattamiseen liittyvän aseptiikan kannalta virheellisiä käytäntöjä ja tehdä suosituksia hyvistä käytännöistä. Tarkoituksena oli myös laatia auditointityökalu, jonka avulla voidaan arvioida osastoilla tapahtuvan lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen laatua. Tutkimuksen pohjaksi suoritettiin järjestelmällinen kirjallisuuskatsaus. Auditointityökalun laatimista varten suomennettiin ISMP:n ohjeistus steriilien lääkkeiden valmistamisesta. Lopullinen työkalu laadittiin ja validoitiin kaksivaiheisella Delfoi-menetelmällä. Kehitetyn työkalun avulla tehtyjen auditointien sekä samassa yhteydessä otettujen mikrobiologisten näytteiden avulla arvioitiin keskikoisen suomalaisen sairaalan osastojen käytäntöjä lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa. Kirjallisuudessa eniten raportoituja virheellisiä käytäntöjä olivat ruiskujen, lagenuloiden ja ampullien monikäyttö sekä puutteelliset desinfiointikäytännöt. Suosituksia tehtiin osa-alueista: lääkkeet ja tarvikkeet; desinfiointi; työskentely-ympäristö; lääkkeiden säilyttäminen; katetrin hoito sekä valmistettujen lääkkeiden laatu. Tutkimuksessa kehitetty auditointityökalu koostuu 64:stä lääkkeiden käyttökuntoon saattamiseen liittyvästä kohdasta. Eniten kohtia on työkalujen osissa lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen yleiset periaatteet sekä IV-lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen. Parhaiten toteutuvat käytännöt osastoilla liittyivät lääkkeiden logistiikkaan ja laadunvalvontaan. Virheelliset käytännöt taas liittyivät erityisesti aseptiikkaan. Auditointien yhteydessä otetuista mikrobiologisista näytteistä kaikki työmenetelmää mallintavat steriiliystestit olivat puhtaita, mutta osassa hanska- ja laskeumamaljanäytteistä oli mikrobiologista kasvua. Eniten pesäkkeitä oli näytteissä, jotka oli otettu puutteellisissa työskentelyolosuhteissa tai tilanteessa, jossa käyttökuntoon saattaminen oli tehty ilman hanskoja. Tulokset myös tukivat aikaisempien tutkimusten löydöstä, että farmasian alan ammattilainen käyttökuntoon saattoi lääkkeitä aseptisemmin kuin sairaanhoitaja. Työkalua käyttämällä on jatkossa mahdollista kehittää lääkkeiden käyttökuntoon saattamisen käytäntöjä ja parantaa lääkitysturvallisuutta Suomessa.

KW - 317 Farmasia

M3 - Väitöskirja

SN - 978-951-51-3546-9

T3 - Dissertationes scholae doctoralis ad sanitatem investigandam Universitatis Helsinkiensis

PB - Helsingin yliopisto

CY - Helsinki

ER -

Suvikas-Peltonen E. Lääkkeiden turvallisen käyttökuntoon saattamisen edistäminen sairaaloiden osastoilla. Helsinki: Helsingin yliopisto, 2017. 106 p. (Dissertationes scholae doctoralis ad sanitatem investigandam Universitatis Helsinkiensis; 47).