Lasten käytöshäiriöihin tulee puuttua ajoissa

Anita Puustjärvi, Leena Repokari

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Uhmaiät ja rajojen kokeilu kuuluvat lapsen kehitykseen, voimakas ja pitkäkestoinen väkivaltainen tai epä¬sosiaalinen käyttäytyminen eivät. Käytöshäiriön taustalla on usein neuropsykiatrisia ongelmia, trauma¬kokemuksia tai masennusta. Käytöshäiriön hoidossa voidaan lapsen toiminnan johdonmukaisen ohjaamisen lisäksi käyttää erilaisia tunteiden ja käyttäytymisen hallintaa opettavia menetelmiä sekä joskus lääkkeitä. Myös muiden häiriöiden ja sairauksien asianmukainen hoito on tärkeää. Huoltajien vanhemmuustaitojen vahvistaminen on niin ikään olennainen osa lapsen käytöshäiriön hoitoa, mutta rangaistusperusteisista kasvatusmenetelmistä ei yleensä ole hyötyä.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume72
Issue number21
Pages (from-to)1364-1367
Number of pages4
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3123 Gynaecology and paediatrics
  • 3124 Neurology and psychiatry

Cite this

Puustjärvi, Anita ; Repokari, Leena. / Lasten käytöshäiriöihin tulee puuttua ajoissa. In: Suomen lääkärilehti. 2017 ; Vol. 72, No. 21. pp. 1364-1367.
@article{40d316d3bf1c472083c8e099e1948019,
title = "Lasten k{\"a}yt{\"o}sh{\"a}iri{\"o}ihin tulee puuttua ajoissa",
abstract = "Uhmai{\"a}t ja rajojen kokeilu kuuluvat lapsen kehitykseen, voimakas ja pitk{\"a}kestoinen v{\"a}kivaltainen tai ep{\"a}¬sosiaalinen k{\"a}ytt{\"a}ytyminen eiv{\"a}t. K{\"a}yt{\"o}sh{\"a}iri{\"o}n taustalla on usein neuropsykiatrisia ongelmia, trauma¬kokemuksia tai masennusta. K{\"a}yt{\"o}sh{\"a}iri{\"o}n hoidossa voidaan lapsen toiminnan johdonmukaisen ohjaamisen lis{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erilaisia tunteiden ja k{\"a}ytt{\"a}ytymisen hallintaa opettavia menetelmi{\"a} sek{\"a} joskus l{\"a}{\"a}kkeit{\"a}. My{\"o}s muiden h{\"a}iri{\"o}iden ja sairauksien asianmukainen hoito on t{\"a}rke{\"a}{\"a}. Huoltajien vanhemmuustaitojen vahvistaminen on niin ik{\"a}{\"a}n olennainen osa lapsen k{\"a}yt{\"o}sh{\"a}iri{\"o}n hoitoa, mutta rangaistusperusteisista kasvatusmenetelmist{\"a} ei yleens{\"a} ole hy{\"o}ty{\"a}.",
keywords = "Conduct Disorder, +diagnosis, +etiology, +prevention & control, +therapy, Child, 3123 Naisten- ja lastentaudit, 3124 Neurologia ja psykiatria",
author = "Anita Puustj{\"a}rvi and Leena Repokari",
year = "2017",
language = "suomi",
volume = "72",
pages = "1364--1367",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "21",

}

Puustjärvi, A & Repokari, L 2017, 'Lasten käytöshäiriöihin tulee puuttua ajoissa', Suomen lääkärilehti, vol. 72, no. 21, pp. 1364-1367.

Lasten käytöshäiriöihin tulee puuttua ajoissa. / Puustjärvi, Anita; Repokari, Leena.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 72, No. 21, 2017, p. 1364-1367.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Lasten käytöshäiriöihin tulee puuttua ajoissa

AU - Puustjärvi, Anita

AU - Repokari, Leena

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Uhmaiät ja rajojen kokeilu kuuluvat lapsen kehitykseen, voimakas ja pitkäkestoinen väkivaltainen tai epä¬sosiaalinen käyttäytyminen eivät. Käytöshäiriön taustalla on usein neuropsykiatrisia ongelmia, trauma¬kokemuksia tai masennusta. Käytöshäiriön hoidossa voidaan lapsen toiminnan johdonmukaisen ohjaamisen lisäksi käyttää erilaisia tunteiden ja käyttäytymisen hallintaa opettavia menetelmiä sekä joskus lääkkeitä. Myös muiden häiriöiden ja sairauksien asianmukainen hoito on tärkeää. Huoltajien vanhemmuustaitojen vahvistaminen on niin ikään olennainen osa lapsen käytöshäiriön hoitoa, mutta rangaistusperusteisista kasvatusmenetelmistä ei yleensä ole hyötyä.

AB - Uhmaiät ja rajojen kokeilu kuuluvat lapsen kehitykseen, voimakas ja pitkäkestoinen väkivaltainen tai epä¬sosiaalinen käyttäytyminen eivät. Käytöshäiriön taustalla on usein neuropsykiatrisia ongelmia, trauma¬kokemuksia tai masennusta. Käytöshäiriön hoidossa voidaan lapsen toiminnan johdonmukaisen ohjaamisen lisäksi käyttää erilaisia tunteiden ja käyttäytymisen hallintaa opettavia menetelmiä sekä joskus lääkkeitä. Myös muiden häiriöiden ja sairauksien asianmukainen hoito on tärkeää. Huoltajien vanhemmuustaitojen vahvistaminen on niin ikään olennainen osa lapsen käytöshäiriön hoitoa, mutta rangaistusperusteisista kasvatusmenetelmistä ei yleensä ole hyötyä.

KW - Conduct Disorder

KW - +diagnosis

KW - +etiology

KW - +prevention & control

KW - +therapy

KW - Child

KW - 3123 Naisten- ja lastentaudit

KW - 3124 Neurologia ja psykiatria

M3 - Katsausartikkeli

VL - 72

SP - 1364

EP - 1367

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 21

ER -