Laukaisevat allergeenit ja anafylaksia

Research output: Contribution to journalReview Articlepeer-review

Abstract

Anafylaksian tärkeimmät laukaisijat ovat lasten osalta ruoka-aineet ja aikuisten osalta lääkkeet sekä ruoka. Suomessa 2-3 ihmistä kuolee vuosittain anafylaksiaan. He ovat lähinnä aikuisia, joiden anafylaksian laukaisevat lääkkeet tai pistiäiset. Lasten pähkinäanafylaksiat ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina. Molekyyliallergologiset diagnostiset menetelmät ja altistustutkimuksista kertynyt tieto reaktioon vaadittavasta proteiinimäärästä auttavat anafylaksiariskin arvioinnissa. Lääkeanafylaksioiden selvittämisessä tulisi huomioida valmisteiden apuaineet kuten povidoni ja makrogolit. Lääkeanafylaksiat eivät aina ole IgE-välitteisiä, ja niiden selvittely on vaikeampaa - uusien menetelmien tarve on ilmeinen.
Original languageFinnish
JournalDuodecim
Volume137
Issue number11
Pages (from-to)1137-1144
Number of pages8
ISSN0012-7183
Publication statusPublished - 2021
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Bibliographical note

Vertaisarvioitu.

Fields of Science

  • Anaphylaxis
  • +etiology
  • Allergens
  • Food Hypersensitivity
  • Nut and Peanut Hypersensitivity
  • Caseins
  • Ovomucin
  • Gliadin
  • Tropomyosin
  • Drug Hypersensitivity
  • Anti-Infective Agents
  • +adverse effects
  • Analgesics
  • Bee Venoms
  • Wasp Venoms
  • Age Factors
  • 3121 General medicine, internal medicine and other clinical medicine

Cite this