Maksa kampylobakterioosin riskielintarvikkeena

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionProfessional

Abstract

Suomessa raportoidaan vuosittain n. 4500 laboratoriovarmistettua kampylobakterioosi-tautitapausta. Kampylobakteeri onkin yleisin suolistotulehduksia aiheuttava bakteeri Suomessa ja maailmalla. Kotimaisten tautitapausten osuus on kasvanut viime vuosina eikä syytä tähän tunneta. Raakaa tai huonosti kypsennettyä broilerin lihaa pidetään yleisesti yhtenä merkittävimmistä tartunnanlähteistä, mutta suomalainen broilerinliha on kuitenkin suhteellisen harvoin kampylobakteereilla kontaminoitunutta. Naudanlihasta ja raakamaidosta kampylobakteereja havaitaan vielä harvemmin. Maailmalla on viime vuosina raportoitu useita maksaan liittyviä kampylobakterioosi-epidemioita. Kanadalaisessa tapaus-verrokki-tutkimuksessa vasikan maksa nousi merkittäväksi kampylobakterioosin riskitekijäksi. Suurin riski tartunnan saamiselle liittyi raa’an tai huonosti kypsennetyn maksan syömiseen. Tuoreiden tutkimusten valossa tuore naudan maksa on usein kampylobakteereilla saastunutta, myös Suomessa. Kampylobakteerit säilyvät hyvin maksassa jääkaappilämpötilassa, mutta ne voidaan tuhota perusteellisella kypsennyksellä ja pitoisuuksia alentaa huomattavasti pakastuksella.
Original languageFinnish
Title of host publicationEläinlääkäripäivien luentokokoelma 2020 : eLuentokokelma 2020 luentotiivistelmä
Number of pages3
PublisherSuomen Eläinlääkäriliitto
Publication date2020
Pages202-204
ISBN (Print)978-952-69518-0-5
ISBN (Electronic)978-951-95248-9-4
Publication statusPublished - 2020
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventEläinlääkäripäivät 2020 -
Duration: 16 Sept 202018 Sept 2020

Fields of Science

  • 413 Veterinary science

Cite this