Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet

Lari Veneranta, Richard Hudd, Jarno Vanhatalo

Research output: Book/ReportCommissioned reportProfessional

Abstract

Merikutuisen siian ja muikun poikasalueiden laajuutta Pohjanlahdella selvitettiin Norrsik ja Intersik -hankkeiden yhteydessä vuosina 2009–2011. Näytteenotoissa kerättiin aineistoa yhteensä 646 näytteenottopisteestä. Intersik -hankkeessa näytteet kerättiin eteläiseltä Perämereltä, Merenkurkusta ja Selkämereltä. Norrsik -hankkeessa toiminta kohdentui pohjoiselle Perämerelle, pääasiassa Ruotsin puoleiselle rannikolle. Näytteenotto ja tutkimus keskittyy siten merikutuisen siian ja muikun pääasialliselle nykyiselle esiintymisalueelle.
Siian- ja muikunpoikasten esiintymistietoa käytettiin paikkatietoon ja matemaattiseen mallintamiseen perustuvan poikasaluemallin rakentamisessa. Mallissa käytetään paikkatietolaskennalla (GIS) karttatasoiksi muunnettuja elinympäristömuuttujia yhdistettynä tilastolliseen malliin poikasten esiintymistodennäköisyyden määrittämiseksi. Mallinnuksen perusteella tärkeimmät siian ja muikun poikasalueita määrittävät muuttujat ovat syvyys, rantavyöhykkeen profiili, etäisyys hiekkarantoihin ja jäätalven pituus. Merikutuisen siian poikasia saatiin monentyyppi-siltä matalilta alueilta, mutta suurimmat poikastiheydet havaittiin matalilla hiekkarannoilla. Suolapitoisuus rajoittaa muikun poikastuotannon pääosin Perämeren pohjoisimpiin osiin. Aiempiin, 1990-luvulla kerättyihin aineistoihin verrattuna siian lisääntymisalueiden laajuudessa tai poikasmäärissä ei ole Perämeren alueella tapahtunut muutoksia. Sen sijaan erityisesti Selkämerellä Suomen rannikkoalueella siianpoikasten esiintymisalueet sekä poikasmäärät ovat supistuneet huomattavasti. Tarkat syyt muutoksen taustalla ovat vielä epäselvät, mutta todennäköisimmin ne liittyvät Itämeren rehevöitymiseen ja ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Tässä tutkimuksessa tuotettuja poikasaluekarttoja voidaan hyödyntää esimerkiksi rannikkoalueiden käytön suunnittelussa sekä ympäristönsuojelun ja -seurannan kohdentamisessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherRiista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Volume2013
Number of pages40
ISBN (Electronic)978-951-776-960-0
Publication statusPublished - Apr 2013
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameRKTL:n työraportteja
PublisherRiista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
No.8
Volume2013
ISSN (Electronic)1799-4756

Fields of Science

  • 1172 Environmental sciences

Cite this

Veneranta, L., Hudd, R., & Vanhatalo, J. (2013). Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet. (RKTL:n työraportteja; Vol. 2013, No. 8). Helsinki: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.
Veneranta, Lari ; Hudd, Richard ; Vanhatalo, Jarno. / Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet. Helsinki : Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, 2013. 40 p. (RKTL:n työraportteja; 8).
@book{4a0c436563574b35ab03dd655bd3dc66,
title = "Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet",
abstract = "Merikutuisen siian ja muikun poikasalueiden laajuutta Pohjanlahdella selvitettiin Norrsik ja Intersik -hankkeiden yhteydess{\"a} vuosina 2009–2011. N{\"a}ytteenotoissa ker{\"a}ttiin aineistoa yhteens{\"a} 646 n{\"a}ytteenottopisteest{\"a}. Intersik -hankkeessa n{\"a}ytteet ker{\"a}ttiin etel{\"a}iselt{\"a} Per{\"a}merelt{\"a}, Merenkurkusta ja Selk{\"a}merelt{\"a}. Norrsik -hankkeessa toiminta kohdentui pohjoiselle Per{\"a}merelle, p{\"a}{\"a}asiassa Ruotsin puoleiselle rannikolle. N{\"a}ytteenotto ja tutkimus keskittyy siten merikutuisen siian ja muikun p{\"a}{\"a}asialliselle nykyiselle esiintymisalueelle.Siian- ja muikunpoikasten esiintymistietoa k{\"a}ytettiin paikkatietoon ja matemaattiseen mallintamiseen perustuvan poikasaluemallin rakentamisessa. Mallissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n paikkatietolaskennalla (GIS) karttatasoiksi muunnettuja elinymp{\"a}rist{\"o}muuttujia yhdistettyn{\"a} tilastolliseen malliin poikasten esiintymistodenn{\"a}k{\"o}isyyden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi. Mallinnuksen perusteella t{\"a}rkeimm{\"a}t siian ja muikun poikasalueita m{\"a}{\"a}ritt{\"a}v{\"a}t muuttujat ovat syvyys, rantavy{\"o}hykkeen profiili, et{\"a}isyys hiekkarantoihin ja j{\"a}{\"a}talven pituus. Merikutuisen siian poikasia saatiin monentyyppi-silt{\"a} matalilta alueilta, mutta suurimmat poikastiheydet havaittiin matalilla hiekkarannoilla. Suolapitoisuus rajoittaa muikun poikastuotannon p{\"a}{\"a}osin Per{\"a}meren pohjoisimpiin osiin. Aiempiin, 1990-luvulla ker{\"a}ttyihin aineistoihin verrattuna siian lis{\"a}{\"a}ntymisalueiden laajuudessa tai poikasm{\"a}{\"a}riss{\"a} ei ole Per{\"a}meren alueella tapahtunut muutoksia. Sen sijaan erityisesti Selk{\"a}merell{\"a} Suomen rannikkoalueella siianpoikasten esiintymisalueet sek{\"a} poikasm{\"a}{\"a}r{\"a}t ovat supistuneet huomattavasti. Tarkat syyt muutoksen taustalla ovat viel{\"a} ep{\"a}selv{\"a}t, mutta todenn{\"a}k{\"o}isimmin ne liittyv{\"a}t It{\"a}meren rehev{\"o}itymiseen ja ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tuotettuja poikasaluekarttoja voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} esimerkiksi rannikkoalueiden k{\"a}yt{\"o}n suunnittelussa sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}nsuojelun ja -seurannan kohdentamisessa.",
keywords = "1172 Ymp{\"a}rist{\"o}tiede",
author = "Lari Veneranta and Richard Hudd and Jarno Vanhatalo",
year = "2013",
month = "4",
language = "suomi",
volume = "2013",
series = "RKTL:n ty{\"o}raportteja",
publisher = "Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos",
number = "8",
address = "Suomi",

}

Veneranta, L, Hudd, R & Vanhatalo, J 2013, Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet. RKTL:n työraportteja, no. 8, vol. 2013, vol. 2013, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Helsinki.

Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet. / Veneranta, Lari; Hudd, Richard; Vanhatalo, Jarno.

Helsinki : Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, 2013. 40 p. (RKTL:n työraportteja; Vol. 2013, No. 8).

Research output: Book/ReportCommissioned reportProfessional

TY - BOOK

T1 - Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet

AU - Veneranta, Lari

AU - Hudd, Richard

AU - Vanhatalo, Jarno

PY - 2013/4

Y1 - 2013/4

N2 - Merikutuisen siian ja muikun poikasalueiden laajuutta Pohjanlahdella selvitettiin Norrsik ja Intersik -hankkeiden yhteydessä vuosina 2009–2011. Näytteenotoissa kerättiin aineistoa yhteensä 646 näytteenottopisteestä. Intersik -hankkeessa näytteet kerättiin eteläiseltä Perämereltä, Merenkurkusta ja Selkämereltä. Norrsik -hankkeessa toiminta kohdentui pohjoiselle Perämerelle, pääasiassa Ruotsin puoleiselle rannikolle. Näytteenotto ja tutkimus keskittyy siten merikutuisen siian ja muikun pääasialliselle nykyiselle esiintymisalueelle.Siian- ja muikunpoikasten esiintymistietoa käytettiin paikkatietoon ja matemaattiseen mallintamiseen perustuvan poikasaluemallin rakentamisessa. Mallissa käytetään paikkatietolaskennalla (GIS) karttatasoiksi muunnettuja elinympäristömuuttujia yhdistettynä tilastolliseen malliin poikasten esiintymistodennäköisyyden määrittämiseksi. Mallinnuksen perusteella tärkeimmät siian ja muikun poikasalueita määrittävät muuttujat ovat syvyys, rantavyöhykkeen profiili, etäisyys hiekkarantoihin ja jäätalven pituus. Merikutuisen siian poikasia saatiin monentyyppi-siltä matalilta alueilta, mutta suurimmat poikastiheydet havaittiin matalilla hiekkarannoilla. Suolapitoisuus rajoittaa muikun poikastuotannon pääosin Perämeren pohjoisimpiin osiin. Aiempiin, 1990-luvulla kerättyihin aineistoihin verrattuna siian lisääntymisalueiden laajuudessa tai poikasmäärissä ei ole Perämeren alueella tapahtunut muutoksia. Sen sijaan erityisesti Selkämerellä Suomen rannikkoalueella siianpoikasten esiintymisalueet sekä poikasmäärät ovat supistuneet huomattavasti. Tarkat syyt muutoksen taustalla ovat vielä epäselvät, mutta todennäköisimmin ne liittyvät Itämeren rehevöitymiseen ja ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Tässä tutkimuksessa tuotettuja poikasaluekarttoja voidaan hyödyntää esimerkiksi rannikkoalueiden käytön suunnittelussa sekä ympäristönsuojelun ja -seurannan kohdentamisessa.

AB - Merikutuisen siian ja muikun poikasalueiden laajuutta Pohjanlahdella selvitettiin Norrsik ja Intersik -hankkeiden yhteydessä vuosina 2009–2011. Näytteenotoissa kerättiin aineistoa yhteensä 646 näytteenottopisteestä. Intersik -hankkeessa näytteet kerättiin eteläiseltä Perämereltä, Merenkurkusta ja Selkämereltä. Norrsik -hankkeessa toiminta kohdentui pohjoiselle Perämerelle, pääasiassa Ruotsin puoleiselle rannikolle. Näytteenotto ja tutkimus keskittyy siten merikutuisen siian ja muikun pääasialliselle nykyiselle esiintymisalueelle.Siian- ja muikunpoikasten esiintymistietoa käytettiin paikkatietoon ja matemaattiseen mallintamiseen perustuvan poikasaluemallin rakentamisessa. Mallissa käytetään paikkatietolaskennalla (GIS) karttatasoiksi muunnettuja elinympäristömuuttujia yhdistettynä tilastolliseen malliin poikasten esiintymistodennäköisyyden määrittämiseksi. Mallinnuksen perusteella tärkeimmät siian ja muikun poikasalueita määrittävät muuttujat ovat syvyys, rantavyöhykkeen profiili, etäisyys hiekkarantoihin ja jäätalven pituus. Merikutuisen siian poikasia saatiin monentyyppi-siltä matalilta alueilta, mutta suurimmat poikastiheydet havaittiin matalilla hiekkarannoilla. Suolapitoisuus rajoittaa muikun poikastuotannon pääosin Perämeren pohjoisimpiin osiin. Aiempiin, 1990-luvulla kerättyihin aineistoihin verrattuna siian lisääntymisalueiden laajuudessa tai poikasmäärissä ei ole Perämeren alueella tapahtunut muutoksia. Sen sijaan erityisesti Selkämerellä Suomen rannikkoalueella siianpoikasten esiintymisalueet sekä poikasmäärät ovat supistuneet huomattavasti. Tarkat syyt muutoksen taustalla ovat vielä epäselvät, mutta todennäköisimmin ne liittyvät Itämeren rehevöitymiseen ja ilmastossa tapahtuviin muutoksiin. Tässä tutkimuksessa tuotettuja poikasaluekarttoja voidaan hyödyntää esimerkiksi rannikkoalueiden käytön suunnittelussa sekä ympäristönsuojelun ja -seurannan kohdentamisessa.

KW - 1172 Ympäristötiede

M3 - Tutkimusraportti

VL - 2013

T3 - RKTL:n työraportteja

BT - Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet

PB - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

CY - Helsinki

ER -

Veneranta L, Hudd R, Vanhatalo J. Merikutuisen siian ja muikun poikastuotantoalueet. Helsinki: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, 2013. 40 p. (RKTL:n työraportteja; 8).