Miten ravitsemus- ja ruokasuosituksia laaditaan? : esimerkkeinä ravintorasvat ja D-vitamiini

Research output: Contribution to journalReview Articlepeer-review

Abstract

Uudistetut pohjoismaiset ravitsemussuositukset yhdistävät ympäristövaikutukset viimeisimpään tutkimusnäyttöön ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä ja luovat pohjan kansallisten suositustemme päivittämiselle. Suosituksen asettaminen edellyttää korkealaatuisiin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavaa johdonmukaista tutkimusnäyttöä eri tutkimusasetelmista ja laajaa asiantuntemusta näytön asteen arvioimiseksi. Ravintoaineille pyritään määrittämään sekä keskimääräinen tarve että suositeltava saanti, joka ylläpitää hyvän ravitsemustilan lähes koko terveellä väestöllä. Ruokasuositukset asetetaan ensisijaisesti terveysvaikutusten pohjalta mutta huomioiden ympäristövaikutukset. Ravitsemussuositukset tarjoavat perustan kansanterveyden edistämiselle, terveyspalveluiden ja tutkimuksen kohdentamiseen, ruokapalveluille, koulutukselle ja elintarviketeollisuudelle.
Original languageFinnish
JournalDuodecim
Volume139
Issue number18
Pages (from-to)1485-1492
Number of pages8
ISSN0012-7183
Publication statusPublished - 2023
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Bibliographical note

Teema : ravitsemus.

Fields of Science

  • 3143 Nutrition

Cite this