Modernisaatiomurroksen kaupalliset merkit. 60-luvun suomalainen televisiomainonta

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

Abstract

Kun suomalainen televisiotoiminta aloitettiin 1950-luvun puolessa välissä, siinä oli alusta alkaen mukana – ensimmäisten joukossa Euroopassa – mainontaa. Suomalaiset mainostajat (elintarvike-, tupakka-, öljy-, kosmetiikka-, vaatetus- yms. yritykset) ja uuden sukupolven markkinointi- ja mainontaihmiset ymmärsivät pian uuden vallankumouksellisen median merkityksen.

Jukka Kortti tarkastelee tutkimuksessaan Suomen kansainvälisestikin vertailtuna rajua sotien jälkeistä modernisaatiota televisiomainonnan tekemisen ja toteutuksen kautta. Kortti yhdistää 60-luvun murroksessa keskeiset ilmiöt, kulutuksen kasvun ja television.

Kortin tutkimus on samalla matka suomalaisen mainonnan, markkinoinnin ja elokuvan tekemisen kehitykseen, jossa 60-luku oli monessa suhteessa merkittävää aikaa. Koska mainonnan tekemät viittailut ovat melkeinpä yhtä laajoja kuin koko yhteiskunta ja kulttuuri, jossa se toimii, kertoo tämä tutkimus laajemminkin Suomen 60-luvusta: sen ideologioista, maailmankuvista, mentaliteeteista ja identiteeteistä. Tutkimus valaisee mm. 60-luvun suomalaisten arkea, sukupuolirepresentaatioita, vaurastumista, amerikkalaistumista, nuorisokulttuuria, kansainvälistymistä, politiikkaa ja taloutta.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
Volume2003
Edition1
Number of pages455
ISBN (Print)951-746-548-3
Publication statusPublished - Jun 2003
MoE publication typeC1 Scientific book

Publication series

NameBibliotheca Historica
PublisherSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
No.80

Fields of Science

  • 5202 Economic and Social History
  • 615 History and Archaeology
  • 518 Media and communications

Cite this