Naisen rasvakudoksen endokrinologiaa - steroidihormonimetabolian yhteys rintasyöpään

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Rasva­kudos on eli­mis­tömme suu­rin endok­rii­ninen elin. Hormo­naa­linen sää­tely vai­kuttaa rasva­ku­doksen toi­mintaan ja kerty­miseen, jo­ka on eri­laista nai­silla ja mie­hillä se­kä ke­hon eri osissa. Rasva­kudos on myös merkit­tävä ste­roi­di­hor­monien läh­de, etenkin ­vaih­de­vuosien jäl­keen. Li­havuus ai­heuttaa rasva­ku­doksen toimin­nassa muu­toksia, muun muas­sa kroo­nisen tuleh­dus­reaktion. Häi­riöt rasva­ku­doksen toimin­nassa voi­vat ol­la yhtey­dessä kroo­nisten sai­rauksien, ku­ten rinta­syövän, ­dia­be­teksen se­kä sy­dän- ja veri­suo­ni­tautien syn­tyyn ja nii­den pahe­ne­miseen. Rasva­ku­doksen hormo­ni­toi­minnan ja rasva­so­lujen tuot­tamien välit­tä­jäai­neiden, adi­po­kiinien, tutki­minen aut­taa ymmär­tämään pa­remmin liha­vuuteen liit­tyvien sai­rauksien pato­fy­sio­logiaa ja luo uu­sia hoito­mah­dol­li­suuksia.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume71
Issue number23
Pages (from-to)1687-1693
Number of pages7
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3123 Gynaecology and paediatrics
  • 3122 Cancers
  • 3121 Internal medicine

Cite this

@article{6102e7385e0d48d2897ef531f45efc1c,
title = "Naisen rasvakudoksen endokrinologiaa - steroidihormonimetabolian yhteys rintasy{\"o}p{\"a}{\"a}n",
abstract = "Rasva­kudos on eli­mis­t{\"o}mme suu­rin endok­rii­ninen elin. Hormo­naa­linen s{\"a}{\"a}­tely vai­kuttaa rasva­ku­doksen toi­mintaan ja kerty­miseen, jo­ka on eri­laista nai­silla ja mie­hill{\"a} se­k{\"a} ke­hon eri osissa. Rasva­kudos on my{\"o}s merkit­t{\"a}v{\"a} ste­roi­di­hor­monien l{\"a}h­de, etenkin ­vaih­de­vuosien j{\"a}l­keen. Li­havuus ai­heuttaa rasva­ku­doksen toimin­nassa muu­toksia, muun muas­sa kroo­nisen tuleh­dus­reaktion. H{\"a}i­ri{\"o}t rasva­ku­doksen toimin­nassa voi­vat ol­la yhtey­dess{\"a} kroo­nisten sai­rauksien, ku­ten rinta­sy{\"o}v{\"a}n, ­dia­be­teksen se­k{\"a} sy­d{\"a}n- ja veri­suo­ni­tautien syn­tyyn ja nii­den pahe­ne­miseen. Rasva­ku­doksen hormo­ni­toi­minnan ja rasva­so­lujen tuot­tamien v{\"a}lit­t{\"a}­j{\"a}ai­neiden, adi­po­kiinien, tutki­minen aut­taa ymm{\"a}r­t{\"a}m{\"a}{\"a}n pa­remmin liha­vuuteen liit­tyvien sai­rauksien pato­fy­sio­logiaa ja luo uu­sia hoito­mah­dol­li­suuksia.",
keywords = "Female, Adipose Tissue, +metabolism, Hormones, Steroids, Adipokines, Obesity, Breast Neoplasms, Neoplasms, Estrogens, Endocrine Glands, 3123 Naisten- ja lastentaudit, 3122 Sy{\"o}p{\"a}taudit, 3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Hanna Savolainen-Peltonen and Tikkanen, {Matti J.} and Tomi Mikkola",
year = "2016",
language = "suomi",
volume = "71",
pages = "1687--1693",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "23",

}

Naisen rasvakudoksen endokrinologiaa - steroidihormonimetabolian yhteys rintasyöpään. / Savolainen-Peltonen, Hanna; Tikkanen, Matti J.; Mikkola, Tomi.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 71, No. 23, 2016, p. 1687-1693.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Naisen rasvakudoksen endokrinologiaa - steroidihormonimetabolian yhteys rintasyöpään

AU - Savolainen-Peltonen, Hanna

AU - Tikkanen, Matti J.

AU - Mikkola, Tomi

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Rasva­kudos on eli­mis­tömme suu­rin endok­rii­ninen elin. Hormo­naa­linen sää­tely vai­kuttaa rasva­ku­doksen toi­mintaan ja kerty­miseen, jo­ka on eri­laista nai­silla ja mie­hillä se­kä ke­hon eri osissa. Rasva­kudos on myös merkit­tävä ste­roi­di­hor­monien läh­de, etenkin ­vaih­de­vuosien jäl­keen. Li­havuus ai­heuttaa rasva­ku­doksen toimin­nassa muu­toksia, muun muas­sa kroo­nisen tuleh­dus­reaktion. Häi­riöt rasva­ku­doksen toimin­nassa voi­vat ol­la yhtey­dessä kroo­nisten sai­rauksien, ku­ten rinta­syövän, ­dia­be­teksen se­kä sy­dän- ja veri­suo­ni­tautien syn­tyyn ja nii­den pahe­ne­miseen. Rasva­ku­doksen hormo­ni­toi­minnan ja rasva­so­lujen tuot­tamien välit­tä­jäai­neiden, adi­po­kiinien, tutki­minen aut­taa ymmär­tämään pa­remmin liha­vuuteen liit­tyvien sai­rauksien pato­fy­sio­logiaa ja luo uu­sia hoito­mah­dol­li­suuksia.

AB - Rasva­kudos on eli­mis­tömme suu­rin endok­rii­ninen elin. Hormo­naa­linen sää­tely vai­kuttaa rasva­ku­doksen toi­mintaan ja kerty­miseen, jo­ka on eri­laista nai­silla ja mie­hillä se­kä ke­hon eri osissa. Rasva­kudos on myös merkit­tävä ste­roi­di­hor­monien läh­de, etenkin ­vaih­de­vuosien jäl­keen. Li­havuus ai­heuttaa rasva­ku­doksen toimin­nassa muu­toksia, muun muas­sa kroo­nisen tuleh­dus­reaktion. Häi­riöt rasva­ku­doksen toimin­nassa voi­vat ol­la yhtey­dessä kroo­nisten sai­rauksien, ku­ten rinta­syövän, ­dia­be­teksen se­kä sy­dän- ja veri­suo­ni­tautien syn­tyyn ja nii­den pahe­ne­miseen. Rasva­ku­doksen hormo­ni­toi­minnan ja rasva­so­lujen tuot­tamien välit­tä­jäai­neiden, adi­po­kiinien, tutki­minen aut­taa ymmär­tämään pa­remmin liha­vuuteen liit­tyvien sai­rauksien pato­fy­sio­logiaa ja luo uu­sia hoito­mah­dol­li­suuksia.

KW - Female

KW - Adipose Tissue

KW - +metabolism

KW - Hormones

KW - Steroids

KW - Adipokines

KW - Obesity

KW - Breast Neoplasms

KW - Neoplasms

KW - Estrogens

KW - Endocrine Glands

KW - 3123 Naisten- ja lastentaudit

KW - 3122 Syöpätaudit

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 71

SP - 1687

EP - 1693

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 23

ER -