Neljäs sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa

Maija Elina Faehnle, Pasi Antero Mäenpää

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

Abstract

Kuntaorganisaation toiminta on tulevaisuudessa yhä enemmän verkostoyhteistyötä ja edellytysten luomista kuntalaisten toiminnalle, uskovat Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen vastaajat. Meneillään oleva kansalaisyhteiskunnan muutos ei ole kuntaorganisaatioille vähäisin syy kehittyä tähän suuntaan.

Kuntien tehtäväkenttää muutetaan ylhäältä hallinnon uudistuksilla ja samaan aikaan sitä muuttavat kuntalaiset, jotka ottavat viranhaltijoille ja edustukselliselle päätöksenteolle kuuluneita tehtäviä itselleen. Kuntalaiset muokkaavat myös markkinoita ryhtymällä joukkorahoittajiksi, palveluiden tuottajiksi ja välittäjiksi ja kehittämällä uusia vaihdannan ja verkostotalouden muotoja. Monissa kansalaisaktivistien toimintamalleissa, kuten ruokapiireissä, REKO-renkaissa ja Facebookin paikallisissa kierrätysryhmissä, käydään kauppaa, jolloin tullaan kehkeytyvän jakamistalouden kentälle.

Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntajärjestelmää uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on välineet tehdä näin itse, aktivisteina ilman hallintoa ja järjestöjäkään välittäjinään. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan neljäs, aktivismien sektori. Ilmiö tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin.
Original languageFinnish
JournalKuntademokratiaverkoston blogi
Volume2017
Publication statusPublished - 25 Jan 2017
MoE publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Fields of Science

  • 5141 Sociology

Cite this

@article{d4d0a62ade67446abc4b8fe47a4b3c6f,
title = "Nelj{\"a}s sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa",
abstract = "Kuntaorganisaation toiminta on tulevaisuudessa yh{\"a} enemm{\"a}n verkostoyhteisty{\"o}t{\"a} ja edellytysten luomista kuntalaisten toiminnalle, uskovat Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen vastaajat. Meneill{\"a}{\"a}n oleva kansalaisyhteiskunnan muutos ei ole kuntaorganisaatioille v{\"a}h{\"a}isin syy kehitty{\"a} t{\"a}h{\"a}n suuntaan.Kuntien teht{\"a}v{\"a}kentt{\"a}{\"a} muutetaan ylh{\"a}{\"a}lt{\"a} hallinnon uudistuksilla ja samaan aikaan sit{\"a} muuttavat kuntalaiset, jotka ottavat viranhaltijoille ja edustukselliselle p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteolle kuuluneita teht{\"a}vi{\"a} itselleen. Kuntalaiset muokkaavat my{\"o}s markkinoita ryhtym{\"a}ll{\"a} joukkorahoittajiksi, palveluiden tuottajiksi ja v{\"a}litt{\"a}jiksi ja kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} uusia vaihdannan ja verkostotalouden muotoja. Monissa kansalaisaktivistien toimintamalleissa, kuten ruokapiireiss{\"a}, REKO-renkaissa ja Facebookin paikallisissa kierr{\"a}tysryhmiss{\"a}, k{\"a}yd{\"a}{\"a}n kauppaa, jolloin tullaan kehkeytyv{\"a}n jakamistalouden kent{\"a}lle.Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on v{\"a}lineet tehd{\"a} n{\"a}in itse, aktivisteina ilman hallintoa ja j{\"a}rjest{\"o}j{\"a}k{\"a}{\"a}n v{\"a}litt{\"a}jin{\"a}{\"a}n. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan nelj{\"a}s, aktivismien sektori. Ilmi{\"o} tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin.",
keywords = "5141 Sosiologia",
author = "Faehnle, {Maija Elina} and M{\"a}enp{\"a}{\"a}, {Pasi Antero}",
note = "Kirjoitus siirtyi Kuntaliiton verkkosivu-uudistuksen takia uuteen osoitteeseen, jossa n{\"a}kyviin tuli ilmestymisp{\"a}iv{\"a}ksi 15.2. Alun perin ilmestyi 25.1. Volume: Proceeding volume:",
year = "2017",
month = "1",
day = "25",
language = "suomi",
volume = "2017",
journal = "Kuntademokratiaverkoston blogi",
publisher = "Kuntaliitto",

}

Neljäs sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa. / Faehnle, Maija Elina; Mäenpää, Pasi Antero.

In: Kuntademokratiaverkoston blogi, Vol. 2017, 25.01.2017.

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

TY - JOUR

T1 - Neljäs sektori murtaa ja rakentaa kuntien hallintoa

AU - Faehnle, Maija Elina

AU - Mäenpää, Pasi Antero

N1 - Kirjoitus siirtyi Kuntaliiton verkkosivu-uudistuksen takia uuteen osoitteeseen, jossa näkyviin tuli ilmestymispäiväksi 15.2. Alun perin ilmestyi 25.1. Volume: Proceeding volume:

PY - 2017/1/25

Y1 - 2017/1/25

N2 - Kuntaorganisaation toiminta on tulevaisuudessa yhä enemmän verkostoyhteistyötä ja edellytysten luomista kuntalaisten toiminnalle, uskovat Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen vastaajat. Meneillään oleva kansalaisyhteiskunnan muutos ei ole kuntaorganisaatioille vähäisin syy kehittyä tähän suuntaan.Kuntien tehtäväkenttää muutetaan ylhäältä hallinnon uudistuksilla ja samaan aikaan sitä muuttavat kuntalaiset, jotka ottavat viranhaltijoille ja edustukselliselle päätöksenteolle kuuluneita tehtäviä itselleen. Kuntalaiset muokkaavat myös markkinoita ryhtymällä joukkorahoittajiksi, palveluiden tuottajiksi ja välittäjiksi ja kehittämällä uusia vaihdannan ja verkostotalouden muotoja. Monissa kansalaisaktivistien toimintamalleissa, kuten ruokapiireissä, REKO-renkaissa ja Facebookin paikallisissa kierrätysryhmissä, käydään kauppaa, jolloin tullaan kehkeytyvän jakamistalouden kentälle.Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntajärjestelmää uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on välineet tehdä näin itse, aktivisteina ilman hallintoa ja järjestöjäkään välittäjinään. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan neljäs, aktivismien sektori. Ilmiö tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin.

AB - Kuntaorganisaation toiminta on tulevaisuudessa yhä enemmän verkostoyhteistyötä ja edellytysten luomista kuntalaisten toiminnalle, uskovat Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen vastaajat. Meneillään oleva kansalaisyhteiskunnan muutos ei ole kuntaorganisaatioille vähäisin syy kehittyä tähän suuntaan.Kuntien tehtäväkenttää muutetaan ylhäältä hallinnon uudistuksilla ja samaan aikaan sitä muuttavat kuntalaiset, jotka ottavat viranhaltijoille ja edustukselliselle päätöksenteolle kuuluneita tehtäviä itselleen. Kuntalaiset muokkaavat myös markkinoita ryhtymällä joukkorahoittajiksi, palveluiden tuottajiksi ja välittäjiksi ja kehittämällä uusia vaihdannan ja verkostotalouden muotoja. Monissa kansalaisaktivistien toimintamalleissa, kuten ruokapiireissä, REKO-renkaissa ja Facebookin paikallisissa kierrätysryhmissä, käydään kauppaa, jolloin tullaan kehkeytyvän jakamistalouden kentälle.Kuntalaiset ovat rakentamassa kuntiaan ja yhteiskuntajärjestelmää uudelleen kuten sata vuotta sitten Suomen kansallisvaltiota rakennettaessa – mutta digiajalla kuntalaisilla on välineet tehdä näin itse, aktivisteina ilman hallintoa ja järjestöjäkään välittäjinään. Kolmannen sektorin rinnalla kasvaa yhteiskunnan neljäs, aktivismien sektori. Ilmiö tiivistyy kaupunkiseuduilla kuten kuntalaisetkin, muttei rajaudu niihin.

KW - 5141 Sosiologia

UR - http://www.kuntaliitto.fi/blogi/2017/neljas-sektori-murtaa-ja-rakentaa-kuntien-hallintoa

M3 - Artikkeli

VL - 2017

JO - Kuntademokratiaverkoston blogi

JF - Kuntademokratiaverkoston blogi

ER -