Ohjeita ihmisluiden käsittelyyn arkeologisilla ruumishautakaivauksilla

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Jo nykyään luista on mahdollista saada valtava määrä informaatiota, joka kiinnostaa monen alan tutkijoita. Esimerkiksi muinais-DNA:n mahdollisuudet ovat selvinneet tutkijoille vasta viime vuosikymmenien aikana. Luulöytöjen talteenotto, perustutkimus ja säilytys ammattilaisten hoitamissa kokoelmissa ovat tärkeitä tehtäviä myös meillä Suomessa. Tieteenalan kehitys perustuu huolelliselle perustutkimukselle, opetus- ja tutkimuskokoelmien hankkimiselle ja asianmukaiselle säilyttämiselle, opiskelulle, opettamiselle ja jatkotutkimuksille.

Tulevaisuudessa arkeologiseen luumateriaaliin voisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ja ohjata rahoitusta luuaineistojen tieteelliseen tutkimukseen ja tulosten julkaisemiseen. Hautakohteen kaivauksissa olisi hyvä pyrkiä tiedotukseen ja yhteistyöhön eri tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden välillä. Toiveenamme onkin, että kaikista Suomen hautakaivauksista tehtäisiin ainakin perustason analyysit, jotka tukisivat muuta kaivauksilta saatavaa informaatiota. Museovirasto onkin jo aiemmassa oppaassaan linjannut: ”Kaivettaessa vainajia arkeologisesti esiin on pidettävä mielessä eettiset näkökohdat: hautoja ei koskaan pitäisi mennä tarpeettomasti kaivamaan, ainakaan mikäli vainajien osteologiseen tutkimukseen ja esineistön konservointiin ei ole kunnollisia resursseja” (Niukkanen 2009).
Original languageFinnish
Title of host publicationArkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmät
EditorsKati Salo, Marianna Niukkanen
Place of PublicationHelsinki
Publication date2011
ISBN (Electronic)978- 951-616-137-5
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

Publication series

NameMuseoviraston rakennushistorian osaston raportteja
Number22
ISSN (Electronic)1236-6447

Fields of Science

  • 615 History and Archaeology

Cite this

Salo, K. H., Kivikero, H., Mannermaa, K., & Niskanen, M. (2011). Ohjeita ihmisluiden käsittelyyn arkeologisilla ruumishautakaivauksilla. In K. Salo, & M. Niukkanen (Eds.), Arkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmät (Museoviraston rakennushistorian osaston raportteja; No. 22)..