Oraalinen antikoagulaatiohoito sydänsairauksissa

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Sydänpotilailla antikoagulaatiolääkityksen tärkeimmät käyttöaiheet ovat eteisvärinä, mekaaninen tekoläppä ja vaikea hiippaläpän ahtauma. Muissa sydänsairauksissa antikoagulaatiohoitoa ei yleensä käytetä, ellei liitännäissairaus edellytä sitä. Vakaassa sepelvaltimotaudissa riittää yleensä suora antikoagulantti tai varfariini yksinään. Asetyylisalisyylihapon tai ADP-reseptorin salpaajan samanaikainen käyttö lisää vuotovaaraa. Tavanomaisissa sydäntoimenpiteissä hoitoa ei yleensä tauoteta.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume74
Issue number8
Pages (from-to)443-448
Number of pages6
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2019
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3121 Internal medicine

Cite this

@article{6e0135b50c3a44ac9327e82c11ce5024,
title = "Oraalinen antikoagulaatiohoito syd{\"a}nsairauksissa",
abstract = "Syd{\"a}npotilailla antikoagulaatiol{\"a}{\"a}kityksen t{\"a}rkeimm{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}aiheet ovat eteisv{\"a}rin{\"a}, mekaaninen tekol{\"a}pp{\"a} ja vaikea hiippal{\"a}p{\"a}n ahtauma. Muissa syd{\"a}nsairauksissa antikoagulaatiohoitoa ei yleens{\"a} k{\"a}ytet{\"a}, ellei liit{\"a}nn{\"a}issairaus edellyt{\"a} sit{\"a}. Vakaassa sepelvaltimotaudissa riitt{\"a}{\"a} yleens{\"a} suora antikoagulantti tai varfariini yksin{\"a}{\"a}n. Asetyylisalisyylihapon tai ADP-reseptorin salpaajan samanaikainen k{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a} vuotovaaraa. Tavanomaisissa syd{\"a}ntoimenpiteiss{\"a} hoitoa ei yleens{\"a} tauoteta.",
keywords = "3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Raatikainen, {M. J. Pekka}",
year = "2019",
language = "suomi",
volume = "74",
pages = "443--448",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "8",

}

Oraalinen antikoagulaatiohoito sydänsairauksissa. / Raatikainen, M. J. Pekka.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 74, No. 8, 2019, p. 443-448.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Oraalinen antikoagulaatiohoito sydänsairauksissa

AU - Raatikainen, M. J. Pekka

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Sydänpotilailla antikoagulaatiolääkityksen tärkeimmät käyttöaiheet ovat eteisvärinä, mekaaninen tekoläppä ja vaikea hiippaläpän ahtauma. Muissa sydänsairauksissa antikoagulaatiohoitoa ei yleensä käytetä, ellei liitännäissairaus edellytä sitä. Vakaassa sepelvaltimotaudissa riittää yleensä suora antikoagulantti tai varfariini yksinään. Asetyylisalisyylihapon tai ADP-reseptorin salpaajan samanaikainen käyttö lisää vuotovaaraa. Tavanomaisissa sydäntoimenpiteissä hoitoa ei yleensä tauoteta.

AB - Sydänpotilailla antikoagulaatiolääkityksen tärkeimmät käyttöaiheet ovat eteisvärinä, mekaaninen tekoläppä ja vaikea hiippaläpän ahtauma. Muissa sydänsairauksissa antikoagulaatiohoitoa ei yleensä käytetä, ellei liitännäissairaus edellytä sitä. Vakaassa sepelvaltimotaudissa riittää yleensä suora antikoagulantti tai varfariini yksinään. Asetyylisalisyylihapon tai ADP-reseptorin salpaajan samanaikainen käyttö lisää vuotovaaraa. Tavanomaisissa sydäntoimenpiteissä hoitoa ei yleensä tauoteta.

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 74

SP - 443

EP - 448

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 8

ER -