Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa

Liisa Tiittula, Pirkko Nuolijärvi

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

Abstract

Teos on tutkimus puhutun kielen esittämisestä kotimaisessa suomenkielisessä ja suomennetussa kaunokirjallisuudessa. Analyysi ulottuu 1800-luvun lopulta tähän päivään, korkeakirjallisuudesta viihdekirjallisuuteen, aikuisten romaaneista nuortenkirjoihin. Teoksessa selvitetään, millaisia kielimuotoja eri aikoina on käytetty puhutun kielen illuusion luomiseksi ja millä vuorovaikutuksen keinoin kirjailijat ja suomentajat luovat puheenomaisuutta. Kotimaisen kirjallisuuden analyysi tuo esiin suomen kielen keinot ja niiden käytön, suomennoskirjallisuuden analyysi taas sen, millaista suomea kääntäjä luo ja mikä on suomennosten rooli kirjallisuuden kielen maailmassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
Number of pages637
ISBN (Print)978-952-222-416-3
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeC1 Scientific book

Publication series

NameSuomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia
PublisherSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
No.1401

Fields of Science

  • 6121 Languages
  • 6122 Literature studies

Cite this

Tiittula, L., & Nuolijärvi, P. (2013). Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia; No. 1401). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Tiittula, Liisa ; Nuolijärvi, Pirkko. / Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa. Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013. 637 p. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia; 1401).
@book{3ec2d6af475c4cb99e478949b65386c2,
title = "Puheen illuusio suomenkielisess{\"a} kaunokirjallisuudessa",
abstract = "Teos on tutkimus puhutun kielen esitt{\"a}misest{\"a} kotimaisessa suomenkielisess{\"a} ja suomennetussa kaunokirjallisuudessa. Analyysi ulottuu 1800-luvun lopulta t{\"a}h{\"a}n p{\"a}iv{\"a}{\"a}n, korkeakirjallisuudesta viihdekirjallisuuteen, aikuisten romaaneista nuortenkirjoihin. Teoksessa selvitet{\"a}{\"a}n, millaisia kielimuotoja eri aikoina on k{\"a}ytetty puhutun kielen illuusion luomiseksi ja mill{\"a} vuorovaikutuksen keinoin kirjailijat ja suomentajat luovat puheenomaisuutta. Kotimaisen kirjallisuuden analyysi tuo esiin suomen kielen keinot ja niiden k{\"a}yt{\"o}n, suomennoskirjallisuuden analyysi taas sen, millaista suomea k{\"a}{\"a}nt{\"a}j{\"a} luo ja mik{\"a} on suomennosten rooli kirjallisuuden kielen maailmassa.",
keywords = "6121 Kielitieteet, K{\"a}{\"a}nn{\"o}stiede, puhekielen k{\"a}{\"a}nt{\"a}minen, uudelleenk{\"a}{\"a}nn{\"o}kset, suomennoshistoria, variaationtutkimus, kielenmuutos, sosiolingvistiikka, kirjallisuuden kieli, 6122 Kirjallisuuden tutkimus, k{\"a}{\"a}nn{\"o}skirjallisuus, Kotimainen kirjallisuus, nuortenkirjallisuus, viihdekirjallisuus, kirjallisuudenlajit, romaani",
author = "Liisa Tiittula and Pirkko Nuolij{\"a}rvi",
year = "2013",
language = "suomi",
isbn = "978-952-222-416-3",
series = "Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia",
publisher = "Suomalaisen Kirjallisuuden Seura",
number = "1401",
address = "Suomi",

}

Tiittula, L & Nuolijärvi, P 2013, Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia, no. 1401, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki.

Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa. / Tiittula, Liisa; Nuolijärvi, Pirkko.

Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013. 637 p. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia; No. 1401).

Research output: Book/ReportBookScientificpeer-review

TY - BOOK

T1 - Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa

AU - Tiittula, Liisa

AU - Nuolijärvi, Pirkko

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Teos on tutkimus puhutun kielen esittämisestä kotimaisessa suomenkielisessä ja suomennetussa kaunokirjallisuudessa. Analyysi ulottuu 1800-luvun lopulta tähän päivään, korkeakirjallisuudesta viihdekirjallisuuteen, aikuisten romaaneista nuortenkirjoihin. Teoksessa selvitetään, millaisia kielimuotoja eri aikoina on käytetty puhutun kielen illuusion luomiseksi ja millä vuorovaikutuksen keinoin kirjailijat ja suomentajat luovat puheenomaisuutta. Kotimaisen kirjallisuuden analyysi tuo esiin suomen kielen keinot ja niiden käytön, suomennoskirjallisuuden analyysi taas sen, millaista suomea kääntäjä luo ja mikä on suomennosten rooli kirjallisuuden kielen maailmassa.

AB - Teos on tutkimus puhutun kielen esittämisestä kotimaisessa suomenkielisessä ja suomennetussa kaunokirjallisuudessa. Analyysi ulottuu 1800-luvun lopulta tähän päivään, korkeakirjallisuudesta viihdekirjallisuuteen, aikuisten romaaneista nuortenkirjoihin. Teoksessa selvitetään, millaisia kielimuotoja eri aikoina on käytetty puhutun kielen illuusion luomiseksi ja millä vuorovaikutuksen keinoin kirjailijat ja suomentajat luovat puheenomaisuutta. Kotimaisen kirjallisuuden analyysi tuo esiin suomen kielen keinot ja niiden käytön, suomennoskirjallisuuden analyysi taas sen, millaista suomea kääntäjä luo ja mikä on suomennosten rooli kirjallisuuden kielen maailmassa.

KW - 6121 Kielitieteet

KW - Käännöstiede

KW - puhekielen kääntäminen

KW - uudelleenkäännökset

KW - suomennoshistoria

KW - variaationtutkimus, kielenmuutos, sosiolingvistiikka

KW - kirjallisuuden kieli

KW - 6122 Kirjallisuuden tutkimus

KW - käännöskirjallisuus

KW - Kotimainen kirjallisuus

KW - nuortenkirjallisuus

KW - viihdekirjallisuus

KW - kirjallisuudenlajit

KW - romaani

M3 - Kirja

SN - 978-952-222-416-3

T3 - Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia

BT - Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa

PB - Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

CY - Helsinki

ER -

Tiittula L, Nuolijärvi P. Puheen illuusio suomenkielisessä kaunokirjallisuudessa. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013. 637 p. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia; 1401).