“Pysty vaa kännykäst suoraa”: Yläluokkalaisten novellilukeminen pikaviestipalvelussa

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Tässä analyysiartikkelissa tavoitteenamme on tuoda esiin nuorten omia käsityksiä ja kokemuksia lukemisesta älylaitteella. Suunnittelimme ja toteutimme tutkimuksen, jossa lukeminen sovitettiin nuorille ominaisiin medioihin ja tekstityyppeihin: joukko nuoria yläkouluikäisiä, yhteensä 27 nuorta, luki tutkimusta varten kirjoitetun novellin osissa parin viikon aikana sosiaalisen median pikaviestipalvelun (WhatsApp) kautta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen media ja jatkuva puhelimen selailu vähentävät pitkien tekstien, erityisesti kaunokirjallisuuden, lukemista sekä heikentävät nuorten keskittymiskykyä. On kuitenkin syytä selvittää, voisiko nuorten positiivisen suhteen puhelimiinsa sekä sitoutumisen niiden käyttöön kääntää jollakin tapaa lukemisen hyödyksi. Pilottikokeilumme keskeinen kysymys onkin, voisiko älypuhelin motivoida nuoria – ja aivan erityisesti vähän lukevia nuoria – kaunokirjallisuuden pariin. Kokeilu antaa kiinnostavalla tavalla viitteitä siitä, että älylaitteiden avulla lukeminen voi toimia nuorille yhtenä porttina myös pitempien tekstien lukemiseen ja pysyvän lukuharrastuksen virittämiseen, sillä erityisesti vähän lukevien nuorten lukutottumuksissa painottuvat helppous ja saavutettavuus.
Original languageFinnish
JournalMedia & viestintä : kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen lehti
Volume42
Issue number1
Pages (from-to)76-94
Number of pages19
ISSN1798-3827
Publication statusPublished - 2 Apr 2019
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Fields of Science

  • 6122 Literature studies
  • 516 Educational sciences

Cite this

@article{76faf7b2263c46099d03da8cb541f5ed,
title = "“Pysty vaa k{\"a}nnyk{\"a}st suoraa”: Yl{\"a}luokkalaisten novellilukeminen pikaviestipalvelussa",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} analyysiartikkelissa tavoitteenamme on tuoda esiin nuorten omia k{\"a}sityksi{\"a} ja kokemuksia lukemisesta {\"a}lylaitteella. Suunnittelimme ja toteutimme tutkimuksen, jossa lukeminen sovitettiin nuorille ominaisiin medioihin ja tekstityyppeihin: joukko nuoria yl{\"a}kouluik{\"a}isi{\"a}, yhteens{\"a} 27 nuorta, luki tutkimusta varten kirjoitetun novellin osissa parin viikon aikana sosiaalisen median pikaviestipalvelun (WhatsApp) kautta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, ett{\"a} sosiaalinen media ja jatkuva puhelimen selailu v{\"a}hent{\"a}v{\"a}t pitkien tekstien, erityisesti kaunokirjallisuuden, lukemista sek{\"a} heikent{\"a}v{\"a}t nuorten keskittymiskyky{\"a}. On kuitenkin syyt{\"a} selvitt{\"a}{\"a}, voisiko nuorten positiivisen suhteen puhelimiinsa sek{\"a} sitoutumisen niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n k{\"a}{\"a}nt{\"a}{\"a} jollakin tapaa lukemisen hy{\"o}dyksi. Pilottikokeilumme keskeinen kysymys onkin, voisiko {\"a}lypuhelin motivoida nuoria – ja aivan erityisesti v{\"a}h{\"a}n lukevia nuoria – kaunokirjallisuuden pariin. Kokeilu antaa kiinnostavalla tavalla viitteit{\"a} siit{\"a}, ett{\"a} {\"a}lylaitteiden avulla lukeminen voi toimia nuorille yhten{\"a} porttina my{\"o}s pitempien tekstien lukemiseen ja pysyv{\"a}n lukuharrastuksen viritt{\"a}miseen, sill{\"a} erityisesti v{\"a}h{\"a}n lukevien nuorten lukutottumuksissa painottuvat helppous ja saavutettavuus.",
keywords = "6122 Kirjallisuuden tutkimus, lukeminen, {\"a}lylaitteet, {\"a}lypuhelin, mediateknologia, 516 Kasvatustieteet, nuoret",
author = "Gr{\"u}nthal, {Satu Eeva Maria} and Sintonen, {Sara Tuulia}",
year = "2019",
month = "4",
day = "2",
language = "suomi",
volume = "42",
pages = "76--94",
journal = "Media & viestint{\"a} : kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen lehti",
issn = "1798-3827",
publisher = "Tiedotusopillinen yhdistys",
number = "1",

}

TY - JOUR

T1 - “Pysty vaa kännykäst suoraa”

T2 - Yläluokkalaisten novellilukeminen pikaviestipalvelussa

AU - Grünthal, Satu Eeva Maria

AU - Sintonen, Sara Tuulia

PY - 2019/4/2

Y1 - 2019/4/2

N2 - Tässä analyysiartikkelissa tavoitteenamme on tuoda esiin nuorten omia käsityksiä ja kokemuksia lukemisesta älylaitteella. Suunnittelimme ja toteutimme tutkimuksen, jossa lukeminen sovitettiin nuorille ominaisiin medioihin ja tekstityyppeihin: joukko nuoria yläkouluikäisiä, yhteensä 27 nuorta, luki tutkimusta varten kirjoitetun novellin osissa parin viikon aikana sosiaalisen median pikaviestipalvelun (WhatsApp) kautta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen media ja jatkuva puhelimen selailu vähentävät pitkien tekstien, erityisesti kaunokirjallisuuden, lukemista sekä heikentävät nuorten keskittymiskykyä. On kuitenkin syytä selvittää, voisiko nuorten positiivisen suhteen puhelimiinsa sekä sitoutumisen niiden käyttöön kääntää jollakin tapaa lukemisen hyödyksi. Pilottikokeilumme keskeinen kysymys onkin, voisiko älypuhelin motivoida nuoria – ja aivan erityisesti vähän lukevia nuoria – kaunokirjallisuuden pariin. Kokeilu antaa kiinnostavalla tavalla viitteitä siitä, että älylaitteiden avulla lukeminen voi toimia nuorille yhtenä porttina myös pitempien tekstien lukemiseen ja pysyvän lukuharrastuksen virittämiseen, sillä erityisesti vähän lukevien nuorten lukutottumuksissa painottuvat helppous ja saavutettavuus.

AB - Tässä analyysiartikkelissa tavoitteenamme on tuoda esiin nuorten omia käsityksiä ja kokemuksia lukemisesta älylaitteella. Suunnittelimme ja toteutimme tutkimuksen, jossa lukeminen sovitettiin nuorille ominaisiin medioihin ja tekstityyppeihin: joukko nuoria yläkouluikäisiä, yhteensä 27 nuorta, luki tutkimusta varten kirjoitetun novellin osissa parin viikon aikana sosiaalisen median pikaviestipalvelun (WhatsApp) kautta. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen media ja jatkuva puhelimen selailu vähentävät pitkien tekstien, erityisesti kaunokirjallisuuden, lukemista sekä heikentävät nuorten keskittymiskykyä. On kuitenkin syytä selvittää, voisiko nuorten positiivisen suhteen puhelimiinsa sekä sitoutumisen niiden käyttöön kääntää jollakin tapaa lukemisen hyödyksi. Pilottikokeilumme keskeinen kysymys onkin, voisiko älypuhelin motivoida nuoria – ja aivan erityisesti vähän lukevia nuoria – kaunokirjallisuuden pariin. Kokeilu antaa kiinnostavalla tavalla viitteitä siitä, että älylaitteiden avulla lukeminen voi toimia nuorille yhtenä porttina myös pitempien tekstien lukemiseen ja pysyvän lukuharrastuksen virittämiseen, sillä erityisesti vähän lukevien nuorten lukutottumuksissa painottuvat helppous ja saavutettavuus.

KW - 6122 Kirjallisuuden tutkimus

KW - lukeminen

KW - älylaitteet

KW - älypuhelin

KW - mediateknologia

KW - 516 Kasvatustieteet

KW - nuoret

M3 - Artikkeli

VL - 42

SP - 76

EP - 94

JO - Media & viestintä : kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen lehti

JF - Media & viestintä : kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen lehti

SN - 1798-3827

IS - 1

ER -