Ruokavaliomuutosten vaikutukset ravitsemukseen

Xavier Irz, Liisa Valsta, Heli Tapanainen, Teea Kortetmäki, Jani Salminen, Merja Saarinen, Laura Paalanen, Maria Vaalavuo

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Ruokavaliolla on keskeinen merkitys terveyden edistämisessä ja ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ruokavaliomuutoksilla on useita seurannaisvaikutuksia ruokaturvaan, joka sisältää myös hyvän ravitsemuksen. Oikeudenmukaisuuden kannalta olennainen kysymys on, säilyykö ruokamurroksessa kaikilla ihmisillä mahdollisuus hyvään ravitsemukseen ja missä määrin murrosta tulee tukea eri ohjauskeinoilla tai edistämällä väestön ruokailukäytäntöihin ja ravitsemukseen liittyviä kyvykkyyksiä. Elintarvike-valinnoilla vaikutetaan samaan aikaan niin päästövähennyksiin, ravintoaineiden saantiin, ravintoaineiden hyväksikäytettävyyteen kuin ruokavalioperäiseen haitta-aine-altistukseen. Jo ruokavalion muuttaminen ravitsemussuositusten mukaiseksi tekisi sen selvästi ilmastoystävällisemmäksi. Jos lihaa ja maitovalmisteita korvataan ruoka-suositusten mukaisesti muilla elintarvikkeilla, ruokavalion ravitsemuksellinen kokonais-laatu paranee kaikissa väestöryhmissä ja kasvihuonekaasupäästöt vähenevät mutta haitta-ainealtistus voi kasvaa riippuen elintarvikevalinnoista. Tiettyjen ravintoaineiden saannin riittävyys vaatii edelleen tilannekohtaista arviointia ja seurantaa.
Original languageEnglish
Title of host publicationReilu ruokamurros : Polkuja kestävään ja oikeudenmukaiseen ruokajärjestelmään
EditorsMinna Kaljonen, Kaisa Karttunen, Teea Kortetmäki
Number of pages11
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomen ympäristökeskus
Publication date2022
Pages59-69
ISBN (Electronic)978-952-11-5518-5
Publication statusPublished - 2022
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

Publication series

NameSuomen ympäristökeskuksen raportteja
Number38/2022
ISSN (Electronic)1796-1726

Fields of Science

  • 3143 Nutrition

Cite this