Social work in digital transfer: Blending services for the next generation

Camilla Pauliina Granholm

Research output: ThesisDoctoral ThesisCollection of Articles

Abstract

Utvecklingen inom informations- och kommunikationsteknologin (IKT) har under de senaste årtionden skett snabbt. Smarttelefoner och surfplattor har gjort internet och den virtuella dimensionen mobil och ständigt närvarande i vår vardag. Syftet med den här avhandlingen är att utgående från fyra delstudier, med fokus på IKT-användningen bland (potentiella) klienter inom socialservice, undersöka vilka konsekvenser, möjligheter och risker som behöver beaktas om och när IKT implementeras i socialt arbete i framtiden.

Min vetenskapsfilosofiska utgångspunkt finns inom pragmatismen. Pragmatismen är en framtidsorienterad epistemologi som inte enbart intresserar sig för det som är just nu, utan också för det som håller på och blir till. Denna tankeram lämpar sig väl för situationer där omständigheterna förändras och tidigare kunskap och erfarenheter av den “bästa praktiken inte längre är användbara, och där nya, framtida tillämpningar är under utveckling. Mitt närmandesätt är explorativt.

Forskningsprocessen sträcker sig över nästan tio år och de fyra delstudierna som presenteras i den här avhandlingen omfattar fyra olika forskningsmaterial som har samlats in vid olika tillfällen mellan åren 2005 och 2014. Min forskning bidrar med en konkret inblick i hurdan inställningen till IKT bland (potentiella) socialserviceklienter är. I korthet visar delstudierna att IKT bland (unga) människor används som en arena för deltagande och som en källa till socialt stöd. För unga i riskzonen för marginalisering erbjuder IKT en kanal genom vilken de för en stund kan fly sina vardagsproblem och ta del av vardagen bland ungdomar som lever annorlunda liv än de själva.

I den här avhandlingen introduceras flerdimensionellt socialt arbete (blended social work), en tankeram som utvecklats som verktyg för att placera in delstudierna i en kontext, i skärningspunkten mellan socialt arbete och IKT, som är under ständig utveckling. Tankeramen kan också mera generellt ses som ett verktyg som kan användas för undersökningar som strävar efter att förstå socialt arbete i en tid av digitalisering som karaktäriseras av ständig närvaro i två dimensioner, både den uppkopplade (online) och den frånkopplade (offline). Flerdimensionellt socialt arbete har i den här avhandlingen förankrats i socialt arbete med den globala definitionen av socialt arbete som utgångspunkt. Dessutom har resultaten av delstudierna och begreppen socialt stöd, deltagande och stärkande relationer (empowering bonding) använts som utgångspunkter vid utforskandet av hur flerdimensionellt socialt arbete kunde konkretiseras. I avhandlingen lämnas begreppet flerdimensionellt arbete öppet för vidare utveckling med hänvisning till att framtida forskning borde fokusera på de kommande generationernas behov och förväntningar.
Translated title of the contributionSocialt arbete i digital förändring
Original languageEnglish
Place of PublicationHelsingfors
Publisher
Print ISBNs978-952-7078-11-2
Electronic ISBNs978-952-7078-12-9
Publication statusPublished - 15 Apr 2016
MoE publication typeG5 Doctoral dissertation (article)

Fields of Science

  • 5145 Social work

Cite this