Statiinihoito ja diabetesriski : mekanismeja ja kliininen merkitys

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

Abstract

Statiinihoito ehkäisee valtimotauteja myös diabeetikoilla. Statiinihoitoon voi liittyä glukoositasapainon heikentymistä ja diabeteksen puhkeamista. Satunnaistetuissa tutkimuksissa riskin lisäys on ollut 9-12 %, havainnoivissa tutkimuksissa 20-50 %. Ilmiön mekanismeja on todennäköisesti useita, ja ne liittyvät statiinin vaikutukseen sekä perifeeriseen insuliiniresistenssiin että insuliinineritykseen haimasta. Riskiä voi todennäköisesti vähentää painonhallinnalla ja ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla. Ilmiön lopullinen kliininen merkitys on epäselvä eikä tarpeellisesta statiinihoidosta pidä luopua diabetesriskin takia.
Original languageFinnish
JournalSuomen lääkärilehti
Volume70
Issue number44
Pages (from-to)2935-2938
Number of pages4
ISSN0039-5560
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeA2 Review article in a scientific journal

Fields of Science

  • 3121 Internal medicine

Cite this

@article{bb81c0b666c643a3a818669f76db3698,
title = "Statiinihoito ja diabetesriski : mekanismeja ja kliininen merkitys",
abstract = "Statiinihoito ehk{\"a}isee valtimotauteja my{\"o}s diabeetikoilla. Statiinihoitoon voi liitty{\"a} glukoositasapainon heikentymist{\"a} ja diabeteksen puhkeamista. Satunnaistetuissa tutkimuksissa riskin lis{\"a}ys on ollut 9-12 {\%}, havainnoivissa tutkimuksissa 20-50 {\%}. Ilmi{\"o}n mekanismeja on todenn{\"a}k{\"o}isesti useita, ja ne liittyv{\"a}t statiinin vaikutukseen sek{\"a} perifeeriseen insuliiniresistenssiin ett{\"a} insuliinineritykseen haimasta. Riski{\"a} voi todenn{\"a}k{\"o}isesti v{\"a}hent{\"a}{\"a} painonhallinnalla ja ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla. Ilmi{\"o}n lopullinen kliininen merkitys on ep{\"a}selv{\"a} eik{\"a} tarpeellisesta statiinihoidosta pid{\"a} luopua diabetesriskin takia.",
keywords = "3121 Sis{\"a}taudit",
author = "Alpo Vuorio and Kovanen, {Petri T.} and Timo Strandberg",
year = "2015",
language = "suomi",
volume = "70",
pages = "2935--2938",
journal = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}rilehti",
issn = "0039-5560",
publisher = "Suomen l{\"a}{\"a}k{\"a}riliitto",
number = "44",

}

Statiinihoito ja diabetesriski : mekanismeja ja kliininen merkitys. / Vuorio, Alpo; Kovanen, Petri T.; Strandberg, Timo.

In: Suomen lääkärilehti, Vol. 70, No. 44, 2015, p. 2935-2938.

Research output: Contribution to journalReview ArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Statiinihoito ja diabetesriski : mekanismeja ja kliininen merkitys

AU - Vuorio, Alpo

AU - Kovanen, Petri T.

AU - Strandberg, Timo

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Statiinihoito ehkäisee valtimotauteja myös diabeetikoilla. Statiinihoitoon voi liittyä glukoositasapainon heikentymistä ja diabeteksen puhkeamista. Satunnaistetuissa tutkimuksissa riskin lisäys on ollut 9-12 %, havainnoivissa tutkimuksissa 20-50 %. Ilmiön mekanismeja on todennäköisesti useita, ja ne liittyvät statiinin vaikutukseen sekä perifeeriseen insuliiniresistenssiin että insuliinineritykseen haimasta. Riskiä voi todennäköisesti vähentää painonhallinnalla ja ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla. Ilmiön lopullinen kliininen merkitys on epäselvä eikä tarpeellisesta statiinihoidosta pidä luopua diabetesriskin takia.

AB - Statiinihoito ehkäisee valtimotauteja myös diabeetikoilla. Statiinihoitoon voi liittyä glukoositasapainon heikentymistä ja diabeteksen puhkeamista. Satunnaistetuissa tutkimuksissa riskin lisäys on ollut 9-12 %, havainnoivissa tutkimuksissa 20-50 %. Ilmiön mekanismeja on todennäköisesti useita, ja ne liittyvät statiinin vaikutukseen sekä perifeeriseen insuliiniresistenssiin että insuliinineritykseen haimasta. Riskiä voi todennäköisesti vähentää painonhallinnalla ja ravitsemussuositusten mukaisella ruokavaliolla. Ilmiön lopullinen kliininen merkitys on epäselvä eikä tarpeellisesta statiinihoidosta pidä luopua diabetesriskin takia.

KW - 3121 Sisätaudit

M3 - Katsausartikkeli

VL - 70

SP - 2935

EP - 2938

JO - Suomen lääkärilehti

JF - Suomen lääkärilehti

SN - 0039-5560

IS - 44

ER -