Suojelulääkinnän taskukirja

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

Esipuhe: Suomessakin on varauduttava uusiin
terveysuhkiin. Yhteiskunnan turvallisuusstrategia luettelee uhkamalleiksi
mm. vakavat häiriöt väestön terveydessä, hyvinvoinnissa ja elintarvikehuollossa,
suuronnettomuudet, sekä terrorismin ja muun yhteiskuntajärjestystä uhkaavan
rikollisuuden. Kemiallisten, biologisten ja radioaktiivisten (CBRN) aineiden
uhka liittyy kaikkiin näihin uhkamalleihin, muodostuipa uhka sitten vahingosta, laiminlyönnista tai tahallisesta vahingoittavasta toiminnasta (häiriköinti,
terrorismi, ääritilanteessa sodankäynti).
Suojelulääkinnän taskukirja on kirjan ”How to respond to radiological, biological and chemical threats: A guide for the European front-line health professionals” suomennos. Se on pyritty mukauttamaan erityisesti puolustusvoimien CBRN-uhkiin liittyviin koulutustarpeisiin. Suomennoksen tarkastamiseen ja puolustusvoimien tilanteeseen mukauttamiseen on osallistunut laaja,
asiantuntijoista koostuva toimituskunta Sotilaslääketieteen keskuksesta, Pioneerirykmentistä, Puolustusvoimien teknillisestä tutkimuslaitoksesta ja Säteilyturvakeskuksesta. Tätä kirjaa voidaan hyödyntää kaikissa puolustusvoimien päätehtävissä: sotilaallinen maanpuolustus, viranomaisyhteistyö ja kansainvälinen kriisinhallinta. Alkuperäinen kirja oli omistettu Euroopan komission terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston terveysuhkayksikön päällikön, Georgios Gouvrasin, muistolle ja suunnattu terveydenhuollon ensivastehenkilöstölle. Suomennettu ja muokattu taskukirja on kohdistettu laajemmalle lukijajoukolle: puolustusvoimien ensivastehenkilöstölle (johon kuuluvat sotilaspoliisi, pelastus- ja lääkintähenkilöstö) sekä suojelualalle, etenkin koulutuskäyttöön. Kohderyhmän laajentamisen vuoksi suomennetusta kirjasta on jätetty runsaasti pois lääketieteellisen hoidon yksityiskohtia. Ohjeistus on pyritty säilyttämään tasolla, jolla yksittäinen taistelupelastaja tai muu ensivastetoimija todennäköisimmin toimii suojelutilanteessa. Joitakin esimerkiksi harjoituksissa yleisesti käytössä olevien lääkeaineita on kuitenkin mainittu nimeltä. Tästä huolimatta on muistettava, että lääkevalikoimaa muokataan tilanteen mukaan ja sovitetaan uhka-arvioon niin kotimaassa kuin kriisinhallintaoperaatioissakin.
Ilmoituskäytäntöjä on yksinkertaistettu, sillä ensivastetoimijan roolissa riittää,
että ilmoittaa tapahtuneesta esimiehelle. Esimiehet huolehtivat erillisen ohjeistuksensa mukaisesti yhteydenotosta tarvittaviin tahoihin puolustusvoimissa ja siviilissä (Esim. C-osaamiskeskus, Biologisten uhkien osaamiskeskus, Myrkytystietokeskus, Säteilyturvakeskus, poliisi, epidemiologi, suojelulääkärit).
Suojelulääkinnän taskukirja on pyritty pitämään pienenä, jotta sen mukana
kantaminen on tarvittaessa mahdollista. Tästä syystä mm. taisteluaineiden käytön historiaa, taudinpurkauksia esitellyt kartta, luku ”Terveydenhuollon kriisinhallinnan peruskäsitteet” ja osio ”Traumaattisten tapahtumien haitallisten psyykkisten vaikutusten ehkäiseminen johtajan tai asiantuntijan näkökulmasta”
on poistettu. Toisaalta kirjaan on lisätty (lukuun ”Infektioiden torjunnan perusperiaatteet”) taulukko, josta on kätevä tarkistaa esiteltyjen biologisten taudinaiheuttajien leviämisen torjunnassa käytettävät varotoimiluokat.
Alkuperäiseen kirjaan liittyy lisätietoja, ohjeita ja lähteitä sisältävää sähköistä
aineistoa. Aineistoa ei ole suomennettu, mutta se on talletettu suojelualan
tukeutumishenkilöstön ns. reach back –koneille.
Suojelulääkinnän taskukirjan tarkoitus on lisätä osaamista ja siten kykyämme
vastata CBRN-uhkiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationTampere
PublisherJuvenes print
Number of pages99
ISBN (Print)978–951–25–2516–4
ISBN (Electronic)978–951–25–2517–1
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeD5 Text book, professional manual or guide or a dictionary

Cite this