Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

Abstract

Kritisoin kirjassani ”Kuinka teknologia kesytetään” (1996) suomalaista tietoyhteiskuntakeskustelua äärimmäisen epärealistiseksi. Yhtäältä ajattelin muutoksen käänteentekevyyttä liioiteltavan. Toisaalta esitin, että kuluttajien tarpeiden ja motivaation roolia tietotekniikan kehityksessä on täysin laiminlyöty. Olin väärässä vähätellessäni muutoksen rajuutta. Oikeassa olin siinä, että kuluttajilla on sittemmin ollut merkittävä vaikutus tietotekniikan normalisoitumisessa. Tietoyhteiskuntakeskustelua tai kolmannen sukupolven matkapuhelinvisioita kritisoidessani en myöskään ymmärtänyt, että väärillä ennusteilla ja kansallisilla ohjelmilla voi olla oma roolinsa ajatusten ylijäämän, uusien ideoiden kehittymisessä. Tässä artikkelissa käyn läpi datatalouden viimeaikaista kehitystä aikaisempien ennusteiden valossa ja väitän, että kuluttajan rooli on ratkaisevasti muuttunut tekniikan vastaanottajasta sen toimivuuden edellyttäjäksi.
Original languageFinnish
Title of host publicationDigitaalinen Suomi 2017
EditorsMatti Lehti, Matti Rossi
Number of pages14
Place of PublicationHelsinki
PublisherSuomidigi.fi
Publication date17 Mar 2017
Pages477-492
ISBN (Print)978-952-93-8581-2
ISBN (Electronic)978-952-93-8582-9
Publication statusPublished - 17 Mar 2017
MoE publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Fields of Science

  • 512 Business and Management

Cite this

Pantzar, M. (2017). Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi. In M. Lehti, & M. Rossi (Eds.), Digitaalinen Suomi 2017 (pp. 477-492). Helsinki: Suomidigi.fi.
Pantzar, Mika. / Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi. Digitaalinen Suomi 2017. editor / Matti Lehti ; Matti Rossi. Helsinki : Suomidigi.fi, 2017. pp. 477-492
@inbook{ae4692002b214b959681ed11b3650c72,
title = "Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi",
abstract = "Kritisoin kirjassani ”Kuinka teknologia kesytet{\"a}{\"a}n” (1996) suomalaista tietoyhteiskuntakeskustelua {\"a}{\"a}rimm{\"a}isen ep{\"a}realistiseksi. Yht{\"a}{\"a}lt{\"a} ajattelin muutoksen k{\"a}{\"a}nteentekevyytt{\"a} liioiteltavan. Toisaalta esitin, ett{\"a} kuluttajien tarpeiden ja motivaation roolia tietotekniikan kehityksess{\"a} on t{\"a}ysin laiminly{\"o}ty. Olin v{\"a}{\"a}r{\"a}ss{\"a} v{\"a}h{\"a}telless{\"a}ni muutoksen rajuutta. Oikeassa olin siin{\"a}, ett{\"a} kuluttajilla on sittemmin ollut merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus tietotekniikan normalisoitumisessa. Tietoyhteiskuntakeskustelua tai kolmannen sukupolven matkapuhelinvisioita kritisoidessani en my{\"o}sk{\"a}{\"a}n ymm{\"a}rt{\"a}nyt, ett{\"a} v{\"a}{\"a}rill{\"a} ennusteilla ja kansallisilla ohjelmilla voi olla oma roolinsa ajatusten ylij{\"a}{\"a}m{\"a}n, uusien ideoiden kehittymisess{\"a}. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa k{\"a}yn l{\"a}pi datatalouden viimeaikaista kehityst{\"a} aikaisempien ennusteiden valossa ja v{\"a}it{\"a}n, ett{\"a} kuluttajan rooli on ratkaisevasti muuttunut tekniikan vastaanottajasta sen toimivuuden edellytt{\"a}j{\"a}ksi.",
keywords = "512 Liiketaloustiede",
author = "Mika Pantzar",
year = "2017",
month = "3",
day = "17",
language = "suomi",
isbn = "978-952-93-8581-2",
pages = "477--492",
editor = "Matti Lehti and Matti Rossi",
booktitle = "Digitaalinen Suomi 2017",
publisher = "Suomidigi.fi",
address = "Suomi",

}

Pantzar, M 2017, Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi. in M Lehti & M Rossi (eds), Digitaalinen Suomi 2017. Suomidigi.fi, Helsinki, pp. 477-492.

Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi. / Pantzar, Mika.

Digitaalinen Suomi 2017. ed. / Matti Lehti; Matti Rossi. Helsinki : Suomidigi.fi, 2017. p. 477-492.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterGeneral public

TY - CHAP

T1 - Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi

AU - Pantzar, Mika

PY - 2017/3/17

Y1 - 2017/3/17

N2 - Kritisoin kirjassani ”Kuinka teknologia kesytetään” (1996) suomalaista tietoyhteiskuntakeskustelua äärimmäisen epärealistiseksi. Yhtäältä ajattelin muutoksen käänteentekevyyttä liioiteltavan. Toisaalta esitin, että kuluttajien tarpeiden ja motivaation roolia tietotekniikan kehityksessä on täysin laiminlyöty. Olin väärässä vähätellessäni muutoksen rajuutta. Oikeassa olin siinä, että kuluttajilla on sittemmin ollut merkittävä vaikutus tietotekniikan normalisoitumisessa. Tietoyhteiskuntakeskustelua tai kolmannen sukupolven matkapuhelinvisioita kritisoidessani en myöskään ymmärtänyt, että väärillä ennusteilla ja kansallisilla ohjelmilla voi olla oma roolinsa ajatusten ylijäämän, uusien ideoiden kehittymisessä. Tässä artikkelissa käyn läpi datatalouden viimeaikaista kehitystä aikaisempien ennusteiden valossa ja väitän, että kuluttajan rooli on ratkaisevasti muuttunut tekniikan vastaanottajasta sen toimivuuden edellyttäjäksi.

AB - Kritisoin kirjassani ”Kuinka teknologia kesytetään” (1996) suomalaista tietoyhteiskuntakeskustelua äärimmäisen epärealistiseksi. Yhtäältä ajattelin muutoksen käänteentekevyyttä liioiteltavan. Toisaalta esitin, että kuluttajien tarpeiden ja motivaation roolia tietotekniikan kehityksessä on täysin laiminlyöty. Olin väärässä vähätellessäni muutoksen rajuutta. Oikeassa olin siinä, että kuluttajilla on sittemmin ollut merkittävä vaikutus tietotekniikan normalisoitumisessa. Tietoyhteiskuntakeskustelua tai kolmannen sukupolven matkapuhelinvisioita kritisoidessani en myöskään ymmärtänyt, että väärillä ennusteilla ja kansallisilla ohjelmilla voi olla oma roolinsa ajatusten ylijäämän, uusien ideoiden kehittymisessä. Tässä artikkelissa käyn läpi datatalouden viimeaikaista kehitystä aikaisempien ennusteiden valossa ja väitän, että kuluttajan rooli on ratkaisevasti muuttunut tekniikan vastaanottajasta sen toimivuuden edellyttäjäksi.

KW - 512 Liiketaloustiede

M3 - Kirjan luku tai artikkeli

SN - 978-952-93-8581-2

SP - 477

EP - 492

BT - Digitaalinen Suomi 2017

A2 - Lehti, Matti

A2 - Rossi, Matti

PB - Suomidigi.fi

CY - Helsinki

ER -

Pantzar M. Suomalaisista datatalouden kuluttajakansalaisiksi. In Lehti M, Rossi M, editors, Digitaalinen Suomi 2017. Helsinki: Suomidigi.fi. 2017. p. 477-492