The current state of Open Access to research articles from the University of Helsinki

Kimmo Koskinen, Arja Lappalainen, Timo Liimatainen, Eija Nevalainen, Arja Niskala, Pekka J. Salminen

  Research output: Contribution to journalArticleScientific

  Abstract

  Ryhmämme kiinnostuksen kohteena oli Helsingin yliopiston julkaisujen näkyvyys verkossa. Kysymys kuului: kuinka moni tutkimusartikkeleista löytyy avoimesti kokotekstiversiona?

  Tutkimusotoksena käytimme Helsingin yliopiston JULKI-julkaisutietokannan viitteitä vuosilta 2007 ja 2008. Yritimme etsiä lehtiartikkelien kokotekstiversioita käyttäen kahta yleisesti käytössä olevaa hakukonetta sekä kahta avointen julkaisuarkistojen metatietoja haravoivaa hakukonetta.

  Avoimesti saatavilla oleva kokotekstiversio löytyi 49,1%:ssa otoksen artikkeleista. Google ja Google Scholar -hakukoneilla tehdyt haut olivat tuloksellisempia kuin avointen julkaisuarkistojen metatietoja haravoivilla hakukoneilla tehdyt haut. Hakujen onnistumisprosentit olivat: Google 42,5%, Google Scholar 38,1%, OpenDOAR 14,3% ja Scientific Commons 15,7%. Kaikkiaan 49,1% artikkeleista löytyi kokotekstiversiona. Englanninkielisten artikkelien saatavuusprosentti oli huomattavasti parempi kuin suomenkielisten.

  Vaikka Google ja Google Scholar ovat tällä hetkellä parhaita välineitä verkossa avoimesti saatavilla olevien tieteellisten tutkimusartikkelien etsimiseen, tutkimustuloksemme perusteella avointen julkaisuarkistojen metatietoja haravoivia hakukoneita ei kannata jättää huomiotta.
  Original languageEnglish
  JournalScieCom Info
  Volume2010 / 6
  Issue number4
  Pages (from-to)1-7
  Number of pages7
  Publication statusPublished - Dec 2010
  MoE publication typeB1 Journal article

  Fields of Science

  • 113 Computer and information sciences

  Cite this