Siirtohinnoittelu kyseenalaistaa maailmankaupan perusoletuksia

Translated title of the contribution: Transfer princing opens questions about basic assumptions of world trade

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Tarkastelemme tässä artikkelissa konsernien sisäisen kaupan hintasuunnittelua poliittisena ilmiönä. Merkittävä osa maailmankaupasta on jo pitkään käyty konsernien sisällä. Markkinatalouden periaatteet jäävät toissijaisiksi, kun konsernit suunnittelevat sisäisen kaupan hintojaan. Silti sekä arkikieli että useimpien tutkimussuuntausten käsitteet perustuvat oletukselle, että maailmankauppa toimii vapaan markkinatalouden tavoin. Markkinaehtoperiaatteenakin tunnettu käsivarren mitan periaate on ollut tärkeässä roolissa konsernien sisäisen kaupan sääntely-yrityksissä. Suuri osa ilmiötä koskevasta tutkimuksesta ja julkisesta keskustelusta kohdistuu verotuskäytäntöihin. Ilmiön teoreettiset ja normatiiviset puolet ovat jääneet liiaksi pimentoon.
Original languageFinnish
JournalTalous & yhteiskunta
Volume44
Issue number1
Pages (from-to)36-40
Number of pages5
ISSN1236-7206
Publication statusPublished - Mar 2016
MoE publication typeB1 Journal article

Fields of Science

  • 511 Economics
  • 517 Political science

Cite this

@article{f9d2dc5bd5454899862b1adf5ee024df,
title = "Siirtohinnoittelu kyseenalaistaa maailmankaupan perusoletuksia",
abstract = "Tarkastelemme t{\"a}ss{\"a} artikkelissa konsernien sis{\"a}isen kaupan hintasuunnittelua poliittisena ilmi{\"o}n{\"a}. Merkitt{\"a}v{\"a} osa maailmankaupasta on jo pitk{\"a}{\"a}n k{\"a}yty konsernien sis{\"a}ll{\"a}. Markkinatalouden periaatteet j{\"a}{\"a}v{\"a}t toissijaisiksi, kun konsernit suunnittelevat sis{\"a}isen kaupan hintojaan. Silti sek{\"a} arkikieli ett{\"a} useimpien tutkimussuuntausten k{\"a}sitteet perustuvat oletukselle, ett{\"a} maailmankauppa toimii vapaan markkinatalouden tavoin. Markkinaehtoperiaatteenakin tunnettu k{\"a}sivarren mitan periaate on ollut t{\"a}rke{\"a}ss{\"a} roolissa konsernien sis{\"a}isen kaupan s{\"a}{\"a}ntely-yrityksiss{\"a}. Suuri osa ilmi{\"o}t{\"a} koskevasta tutkimuksesta ja julkisesta keskustelusta kohdistuu verotusk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}ihin. Ilmi{\"o}n teoreettiset ja normatiiviset puolet ovat j{\"a}{\"a}neet liiaksi pimentoon.",
keywords = "511 Kansantaloustiede, 517 Valtio-oppi, hallintotiede",
author = "Teivainen, {Teivo Lauri} and Yl{\"o}nen, {Matti Ville Samuli}",
year = "2016",
month = "3",
language = "suomi",
volume = "44",
pages = "36--40",
journal = "Talous & yhteiskunta",
issn = "1236-7206",
publisher = "Palkansaajien tutkimuslaitos",
number = "1",

}

Siirtohinnoittelu kyseenalaistaa maailmankaupan perusoletuksia. / Teivainen, Teivo Lauri; Ylönen, Matti Ville Samuli.

In: Talous & yhteiskunta, Vol. 44, No. 1, 03.2016, p. 36-40.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - Siirtohinnoittelu kyseenalaistaa maailmankaupan perusoletuksia

AU - Teivainen, Teivo Lauri

AU - Ylönen, Matti Ville Samuli

PY - 2016/3

Y1 - 2016/3

N2 - Tarkastelemme tässä artikkelissa konsernien sisäisen kaupan hintasuunnittelua poliittisena ilmiönä. Merkittävä osa maailmankaupasta on jo pitkään käyty konsernien sisällä. Markkinatalouden periaatteet jäävät toissijaisiksi, kun konsernit suunnittelevat sisäisen kaupan hintojaan. Silti sekä arkikieli että useimpien tutkimussuuntausten käsitteet perustuvat oletukselle, että maailmankauppa toimii vapaan markkinatalouden tavoin. Markkinaehtoperiaatteenakin tunnettu käsivarren mitan periaate on ollut tärkeässä roolissa konsernien sisäisen kaupan sääntely-yrityksissä. Suuri osa ilmiötä koskevasta tutkimuksesta ja julkisesta keskustelusta kohdistuu verotuskäytäntöihin. Ilmiön teoreettiset ja normatiiviset puolet ovat jääneet liiaksi pimentoon.

AB - Tarkastelemme tässä artikkelissa konsernien sisäisen kaupan hintasuunnittelua poliittisena ilmiönä. Merkittävä osa maailmankaupasta on jo pitkään käyty konsernien sisällä. Markkinatalouden periaatteet jäävät toissijaisiksi, kun konsernit suunnittelevat sisäisen kaupan hintojaan. Silti sekä arkikieli että useimpien tutkimussuuntausten käsitteet perustuvat oletukselle, että maailmankauppa toimii vapaan markkinatalouden tavoin. Markkinaehtoperiaatteenakin tunnettu käsivarren mitan periaate on ollut tärkeässä roolissa konsernien sisäisen kaupan sääntely-yrityksissä. Suuri osa ilmiötä koskevasta tutkimuksesta ja julkisesta keskustelusta kohdistuu verotuskäytäntöihin. Ilmiön teoreettiset ja normatiiviset puolet ovat jääneet liiaksi pimentoon.

KW - 511 Kansantaloustiede

KW - 517 Valtio-oppi, hallintotiede

M3 - Artikkeli

VL - 44

SP - 36

EP - 40

JO - Talous & yhteiskunta

JF - Talous & yhteiskunta

SN - 1236-7206

IS - 1

ER -