Uudenlainen yhteisöllinen opettajankoulutus LUMA-ekosysteemissä elinikäisen oppimisen tukena

Maija Katariina Aksela, Lauri Juhani Vihma

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Kansallinen LUMA-toiminta ekosysteeminä luo uudenlaisia innovatiivisia mahdollisuuksia matematiikan ja luonnontieteiden (nk. LUMA-aineiden) opettajankoulutuksen – niin perus- kuin täydennyskoulutuksen – luovaan toteuttamiseen sekä sen kehittymiseen ja alan tutkimuksen tekemiseen formaalisen, non-formaalisen ja informaalisen tiede- ja teknologiakasvatuksen rajapinnoilla. Mallissa nykyisten ja tulevien opettajien elinikäistä oppimista pyritään tukemaan yhteisöllisesti eri yhteistyötahojen – koulujen, yliopistojen, opetushallinnon, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien – kanssa Suomessa ja myös kansainvälisesti. Yhteisöllisessä toiminnassa sekä opiskelijat että toimijat oppivat toisiltaan vahvistaen samalla tärkeää dialogia erilaisten toimijoiden välillä kansallisten opetussuunnitelmien perusteiden tukena. Tavoitteellisessa toiminnassa kehitetään uudenlaisia yhteistyömalleja ja opetusinnovaatioita kansallisten opetussuunnitelman perusteiden tueksi sekä edistetään opinnäytetöin ja julkaisuin alan tieteellistä kehitystä. Artikkelissa kuvataan muutamia esimerkkejä LUMA-ekosysteemin toiminnasta opettajien perus- ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi tuodaan esille tiede- ja teknologialuokkien merkitys LUMA-toiminnan sydämessä innostavina opettajien ja opiskelijoiden oppimisympäristöinä sekä alan opetuksen kehittämis- ja tutkimuskeskuksina. Esimerkkinä yhteisöllisestä toimintamallista on tutkimuspohjainen LUMA SUOMI -kehittämisohjelma 35 kehittämishankkeineen ja kansallinen LUMA-aineiden opettajankoulutusfoorumi.
Original languageFinnish
JournalLUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö
Volume3
Issue number6
Pages (from-to)711-720
Number of pages10
ISSN2323-7112
Publication statusPublished - 29 Oct 2015
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Fields of Science

  • 516 Educational sciences

Cite this

@article{9a25938a1f4642f9b0e40a5aa9ecfe28,
title = "Uudenlainen yhteis{\"o}llinen opettajankoulutus LUMA-ekosysteemiss{\"a} elinik{\"a}isen oppimisen tukena",
abstract = "Kansallinen LUMA-toiminta ekosysteemin{\"a} luo uudenlaisia innovatiivisia mahdollisuuksia matematiikan ja luonnontieteiden (nk. LUMA-aineiden) opettajankoulutuksen – niin perus- kuin t{\"a}ydennyskoulutuksen – luovaan toteuttamiseen sek{\"a} sen kehittymiseen ja alan tutkimuksen tekemiseen formaalisen, non-formaalisen ja informaalisen tiede- ja teknologiakasvatuksen rajapinnoilla. Mallissa nykyisten ja tulevien opettajien elinik{\"a}ist{\"a} oppimista pyrit{\"a}{\"a}n tukemaan yhteis{\"o}llisesti eri yhteisty{\"o}tahojen – koulujen, yliopistojen, opetushallinnon, elinkeinoel{\"a}m{\"a}n ja muiden sidosryhmien – kanssa Suomessa ja my{\"o}s kansainv{\"a}lisesti. Yhteis{\"o}llisess{\"a} toiminnassa sek{\"a} opiskelijat ett{\"a} toimijat oppivat toisiltaan vahvistaen samalla t{\"a}rke{\"a}{\"a} dialogia erilaisten toimijoiden v{\"a}lill{\"a} kansallisten opetussuunnitelmien perusteiden tukena. Tavoitteellisessa toiminnassa kehitet{\"a}{\"a}n uudenlaisia yhteisty{\"o}malleja ja opetusinnovaatioita kansallisten opetussuunnitelman perusteiden tueksi sek{\"a} edistet{\"a}{\"a}n opinn{\"a}ytet{\"o}in ja julkaisuin alan tieteellist{\"a} kehityst{\"a}. Artikkelissa kuvataan muutamia esimerkkej{\"a} LUMA-ekosysteemin toiminnasta opettajien perus- ja t{\"a}ydennyskoulutuksessa. Lis{\"a}ksi tuodaan esille tiede- ja teknologialuokkien merkitys LUMA-toiminnan syd{\"a}mess{\"a} innostavina opettajien ja opiskelijoiden oppimisymp{\"a}rist{\"o}in{\"a} sek{\"a} alan opetuksen kehitt{\"a}mis- ja tutkimuskeskuksina. Esimerkkin{\"a} yhteis{\"o}llisest{\"a} toimintamallista on tutkimuspohjainen LUMA SUOMI -kehitt{\"a}misohjelma 35 kehitt{\"a}mishankkeineen ja kansallinen LUMA-aineiden opettajankoulutusfoorumi.",
keywords = "516 Kasvatustieteet",
author = "Aksela, {Maija Katariina} and Vihma, {Lauri Juhani}",
year = "2015",
month = "10",
day = "29",
language = "suomi",
volume = "3",
pages = "711--720",
journal = "LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}",
issn = "2323-7112",
publisher = "Valtakunnallinen LUMA-keskus, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto",
number = "6",

}

Uudenlainen yhteisöllinen opettajankoulutus LUMA-ekosysteemissä elinikäisen oppimisen tukena. / Aksela, Maija Katariina; Vihma, Lauri Juhani.

In: LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö, Vol. 3, No. 6, 29.10.2015, p. 711-720.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Uudenlainen yhteisöllinen opettajankoulutus LUMA-ekosysteemissä elinikäisen oppimisen tukena

AU - Aksela, Maija Katariina

AU - Vihma, Lauri Juhani

PY - 2015/10/29

Y1 - 2015/10/29

N2 - Kansallinen LUMA-toiminta ekosysteeminä luo uudenlaisia innovatiivisia mahdollisuuksia matematiikan ja luonnontieteiden (nk. LUMA-aineiden) opettajankoulutuksen – niin perus- kuin täydennyskoulutuksen – luovaan toteuttamiseen sekä sen kehittymiseen ja alan tutkimuksen tekemiseen formaalisen, non-formaalisen ja informaalisen tiede- ja teknologiakasvatuksen rajapinnoilla. Mallissa nykyisten ja tulevien opettajien elinikäistä oppimista pyritään tukemaan yhteisöllisesti eri yhteistyötahojen – koulujen, yliopistojen, opetushallinnon, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien – kanssa Suomessa ja myös kansainvälisesti. Yhteisöllisessä toiminnassa sekä opiskelijat että toimijat oppivat toisiltaan vahvistaen samalla tärkeää dialogia erilaisten toimijoiden välillä kansallisten opetussuunnitelmien perusteiden tukena. Tavoitteellisessa toiminnassa kehitetään uudenlaisia yhteistyömalleja ja opetusinnovaatioita kansallisten opetussuunnitelman perusteiden tueksi sekä edistetään opinnäytetöin ja julkaisuin alan tieteellistä kehitystä. Artikkelissa kuvataan muutamia esimerkkejä LUMA-ekosysteemin toiminnasta opettajien perus- ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi tuodaan esille tiede- ja teknologialuokkien merkitys LUMA-toiminnan sydämessä innostavina opettajien ja opiskelijoiden oppimisympäristöinä sekä alan opetuksen kehittämis- ja tutkimuskeskuksina. Esimerkkinä yhteisöllisestä toimintamallista on tutkimuspohjainen LUMA SUOMI -kehittämisohjelma 35 kehittämishankkeineen ja kansallinen LUMA-aineiden opettajankoulutusfoorumi.

AB - Kansallinen LUMA-toiminta ekosysteeminä luo uudenlaisia innovatiivisia mahdollisuuksia matematiikan ja luonnontieteiden (nk. LUMA-aineiden) opettajankoulutuksen – niin perus- kuin täydennyskoulutuksen – luovaan toteuttamiseen sekä sen kehittymiseen ja alan tutkimuksen tekemiseen formaalisen, non-formaalisen ja informaalisen tiede- ja teknologiakasvatuksen rajapinnoilla. Mallissa nykyisten ja tulevien opettajien elinikäistä oppimista pyritään tukemaan yhteisöllisesti eri yhteistyötahojen – koulujen, yliopistojen, opetushallinnon, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien – kanssa Suomessa ja myös kansainvälisesti. Yhteisöllisessä toiminnassa sekä opiskelijat että toimijat oppivat toisiltaan vahvistaen samalla tärkeää dialogia erilaisten toimijoiden välillä kansallisten opetussuunnitelmien perusteiden tukena. Tavoitteellisessa toiminnassa kehitetään uudenlaisia yhteistyömalleja ja opetusinnovaatioita kansallisten opetussuunnitelman perusteiden tueksi sekä edistetään opinnäytetöin ja julkaisuin alan tieteellistä kehitystä. Artikkelissa kuvataan muutamia esimerkkejä LUMA-ekosysteemin toiminnasta opettajien perus- ja täydennyskoulutuksessa. Lisäksi tuodaan esille tiede- ja teknologialuokkien merkitys LUMA-toiminnan sydämessä innostavina opettajien ja opiskelijoiden oppimisympäristöinä sekä alan opetuksen kehittämis- ja tutkimuskeskuksina. Esimerkkinä yhteisöllisestä toimintamallista on tutkimuspohjainen LUMA SUOMI -kehittämisohjelma 35 kehittämishankkeineen ja kansallinen LUMA-aineiden opettajankoulutusfoorumi.

KW - 516 Kasvatustieteet

M3 - Artikkeli

VL - 3

SP - 711

EP - 720

JO - LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö

JF - LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö

SN - 2323-7112

IS - 6

ER -