Varallisuus tuloerojen taustalla

analyysi varallisuuden ja tulonjaon välisestä yhteydestä vuosina 1995-2016

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Artikkeli tarkastelee rahoitusvarallisuuden merkitystä funktionaalisen tulonjaon muodostuksessa ja sitä, miten tämä välittyy kotitalouksien väliseen tulonjakoon. Thomas Pikettyn käsitys on, että maailmansotien jälkeen olemme eläneet poikkeuksellisen alhaisten tuloerojen aikaa, mutta rahoitusvarallisuuden kasvun myötä olemme nyt siirtymässä takaisin suurten pitkälti omistuksesta syntyviin tuloihin perustuviin tuloeroihin. Hän tarkastelee tätä kehitystä mallilla, johon on yhdistetty talouskasvu, funktionaalinen tulonjako ja kotitalouksien välinen tulonjako. Tässä artikkelissa tarkastellaan samaa ilmiötä käsitteellisesti yhtenäisellä mallilla, jossa koko kansantalouden rahoitustaseet on yhdistetty niihin liittyviin tulovirtoihin. Tämän jälkeen tulovirrat on täydennetty kansantulon käsitteestä puuttuvilla tulovirroilla. Lopuksi kansantulosta on erotettu tulovirrat, jotka kuuluvat kotitalouksille ja nämä on taas yhdistetty tulonjakotilaston tulokymmenyksittäiseen aineistoon. Tämän mallin avulla on analysoitu, kuinka rahoitusinstrumenttien synnyttämien pääomatulojen kehitys vuosina 1995–2016 on vaikuttanut kotitalouksien väliseen tulonjakoon. Analyysin loppupäätelmät ovat, että vaikka kotitalouksien rahoitusvarallisuus on miltei kaksinkertaistunut suhteessa ansiotasoon, rahoitusvarallisuuden tuottoprosentit ovat samalla puoliintuneet. Lisäksi kun otetaan huomioon, että suuri osa kansantalouden omaisuustuloista päätyy muille sektoreille kuin kotitalouksille, eri Kotitalouskymmenyksien funktionaalinen tulonjako eli kotitalouksien ensitulojen jakautuminen ennen tulojen uudelleenjakoa ei ole viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana merkittävästi muuttunut.
Original languageFinnish
JournalKansantaloudellinen Aikakauskirja
Volume115
Issue number1
Pages (from-to)24-40
Number of pages17
ISSN0022-8427
Publication statusPublished - 5 Mar 2019
MoE publication typeB1 Journal article

Fields of Science

  • 511 Economics

Cite this

@article{8a6d9d77a6614dc39f5441e37f500cd6,
title = "Varallisuus tuloerojen taustalla: analyysi varallisuuden ja tulonjaon v{\"a}lisest{\"a} yhteydest{\"a} vuosina 1995-2016",
abstract = "Artikkeli tarkastelee rahoitusvarallisuuden merkityst{\"a} funktionaalisen tulonjaon muodostuksessa ja sit{\"a}, miten t{\"a}m{\"a} v{\"a}littyy kotitalouksien v{\"a}liseen tulonjakoon. Thomas Pikettyn k{\"a}sitys on, ett{\"a} maailmansotien j{\"a}lkeen olemme el{\"a}neet poikkeuksellisen alhaisten tuloerojen aikaa, mutta rahoitusvarallisuuden kasvun my{\"o}t{\"a} olemme nyt siirtym{\"a}ss{\"a} takaisin suurten pitk{\"a}lti omistuksesta syntyviin tuloihin perustuviin tuloeroihin. H{\"a}n tarkastelee t{\"a}t{\"a} kehityst{\"a} mallilla, johon on yhdistetty talouskasvu, funktionaalinen tulonjako ja kotitalouksien v{\"a}linen tulonjako. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa tarkastellaan samaa ilmi{\"o}t{\"a} k{\"a}sitteellisesti yhten{\"a}isell{\"a} mallilla, jossa koko kansantalouden rahoitustaseet on yhdistetty niihin liittyviin tulovirtoihin. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen tulovirrat on t{\"a}ydennetty kansantulon k{\"a}sitteest{\"a} puuttuvilla tulovirroilla. Lopuksi kansantulosta on erotettu tulovirrat, jotka kuuluvat kotitalouksille ja n{\"a}m{\"a} on taas yhdistetty tulonjakotilaston tulokymmenyksitt{\"a}iseen aineistoon. T{\"a}m{\"a}n mallin avulla on analysoitu, kuinka rahoitusinstrumenttien synnytt{\"a}mien p{\"a}{\"a}omatulojen kehitys vuosina 1995–2016 on vaikuttanut kotitalouksien v{\"a}liseen tulonjakoon. Analyysin loppup{\"a}{\"a}telm{\"a}t ovat, ett{\"a} vaikka kotitalouksien rahoitusvarallisuus on miltei kaksinkertaistunut suhteessa ansiotasoon, rahoitusvarallisuuden tuottoprosentit ovat samalla puoliintuneet. Lis{\"a}ksi kun otetaan huomioon, ett{\"a} suuri osa kansantalouden omaisuustuloista p{\"a}{\"a}tyy muille sektoreille kuin kotitalouksille, eri Kotitalouskymmenyksien funktionaalinen tulonjako eli kotitalouksien ensitulojen jakautuminen ennen tulojen uudelleenjakoa ei ole viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana merkitt{\"a}v{\"a}sti muuttunut.",
keywords = "511 Kansantaloustiede",
author = "Kavonius, {Ilja Kristian}",
year = "2019",
month = "3",
day = "5",
language = "suomi",
volume = "115",
pages = "24--40",
journal = "Kansantaloudellinen Aikakauskirja",
issn = "0022-8427",
publisher = "Kansantaloudellinen yhdistys",
number = "1",

}

Varallisuus tuloerojen taustalla : analyysi varallisuuden ja tulonjaon välisestä yhteydestä vuosina 1995-2016. / Kavonius, Ilja Kristian.

In: Kansantaloudellinen Aikakauskirja, Vol. 115, No. 1, 05.03.2019, p. 24-40.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - Varallisuus tuloerojen taustalla

T2 - analyysi varallisuuden ja tulonjaon välisestä yhteydestä vuosina 1995-2016

AU - Kavonius, Ilja Kristian

PY - 2019/3/5

Y1 - 2019/3/5

N2 - Artikkeli tarkastelee rahoitusvarallisuuden merkitystä funktionaalisen tulonjaon muodostuksessa ja sitä, miten tämä välittyy kotitalouksien väliseen tulonjakoon. Thomas Pikettyn käsitys on, että maailmansotien jälkeen olemme eläneet poikkeuksellisen alhaisten tuloerojen aikaa, mutta rahoitusvarallisuuden kasvun myötä olemme nyt siirtymässä takaisin suurten pitkälti omistuksesta syntyviin tuloihin perustuviin tuloeroihin. Hän tarkastelee tätä kehitystä mallilla, johon on yhdistetty talouskasvu, funktionaalinen tulonjako ja kotitalouksien välinen tulonjako. Tässä artikkelissa tarkastellaan samaa ilmiötä käsitteellisesti yhtenäisellä mallilla, jossa koko kansantalouden rahoitustaseet on yhdistetty niihin liittyviin tulovirtoihin. Tämän jälkeen tulovirrat on täydennetty kansantulon käsitteestä puuttuvilla tulovirroilla. Lopuksi kansantulosta on erotettu tulovirrat, jotka kuuluvat kotitalouksille ja nämä on taas yhdistetty tulonjakotilaston tulokymmenyksittäiseen aineistoon. Tämän mallin avulla on analysoitu, kuinka rahoitusinstrumenttien synnyttämien pääomatulojen kehitys vuosina 1995–2016 on vaikuttanut kotitalouksien väliseen tulonjakoon. Analyysin loppupäätelmät ovat, että vaikka kotitalouksien rahoitusvarallisuus on miltei kaksinkertaistunut suhteessa ansiotasoon, rahoitusvarallisuuden tuottoprosentit ovat samalla puoliintuneet. Lisäksi kun otetaan huomioon, että suuri osa kansantalouden omaisuustuloista päätyy muille sektoreille kuin kotitalouksille, eri Kotitalouskymmenyksien funktionaalinen tulonjako eli kotitalouksien ensitulojen jakautuminen ennen tulojen uudelleenjakoa ei ole viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana merkittävästi muuttunut.

AB - Artikkeli tarkastelee rahoitusvarallisuuden merkitystä funktionaalisen tulonjaon muodostuksessa ja sitä, miten tämä välittyy kotitalouksien väliseen tulonjakoon. Thomas Pikettyn käsitys on, että maailmansotien jälkeen olemme eläneet poikkeuksellisen alhaisten tuloerojen aikaa, mutta rahoitusvarallisuuden kasvun myötä olemme nyt siirtymässä takaisin suurten pitkälti omistuksesta syntyviin tuloihin perustuviin tuloeroihin. Hän tarkastelee tätä kehitystä mallilla, johon on yhdistetty talouskasvu, funktionaalinen tulonjako ja kotitalouksien välinen tulonjako. Tässä artikkelissa tarkastellaan samaa ilmiötä käsitteellisesti yhtenäisellä mallilla, jossa koko kansantalouden rahoitustaseet on yhdistetty niihin liittyviin tulovirtoihin. Tämän jälkeen tulovirrat on täydennetty kansantulon käsitteestä puuttuvilla tulovirroilla. Lopuksi kansantulosta on erotettu tulovirrat, jotka kuuluvat kotitalouksille ja nämä on taas yhdistetty tulonjakotilaston tulokymmenyksittäiseen aineistoon. Tämän mallin avulla on analysoitu, kuinka rahoitusinstrumenttien synnyttämien pääomatulojen kehitys vuosina 1995–2016 on vaikuttanut kotitalouksien väliseen tulonjakoon. Analyysin loppupäätelmät ovat, että vaikka kotitalouksien rahoitusvarallisuus on miltei kaksinkertaistunut suhteessa ansiotasoon, rahoitusvarallisuuden tuottoprosentit ovat samalla puoliintuneet. Lisäksi kun otetaan huomioon, että suuri osa kansantalouden omaisuustuloista päätyy muille sektoreille kuin kotitalouksille, eri Kotitalouskymmenyksien funktionaalinen tulonjako eli kotitalouksien ensitulojen jakautuminen ennen tulojen uudelleenjakoa ei ole viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana merkittävästi muuttunut.

KW - 511 Kansantaloustiede

M3 - Artikkeli

VL - 115

SP - 24

EP - 40

JO - Kansantaloudellinen Aikakauskirja

JF - Kansantaloudellinen Aikakauskirja

SN - 0022-8427

IS - 1

ER -