“Espoo, mitä vittuu tääl ees on?”: paikallisuus suomiräpin performansseissa

Aktiviteetti: Puhe- tai esitystyypitSuullinen esitys

Kuvaus

Alueilla ja erityisesti lähiöillä on ollut hiphop-kulttuurissa tärkeä merkitys sen synnystä asti. Graffiteilla,tanssilla ja musiikilla viestitään ylirajaisesta paikallisuudesta, joka läpileikkaa koko hiphop-kulttuuria.
Paikallisia ryhmiä löytyy ympäri maailmaa ja hiphopin avulla viestitään usein oman yhteisön toiveista ja arjesta sekä siitä, mikä yksilölle on ajassa ja paikassa tärkeää.
Myös Suomessa paikallisuudella on ollut suuri merkitys hiphopin kehityksessä ja muotoutumisessa. Esimerkiksi räpin retoriikka nojaa vahvasti asuinympäristöihin sosiaalisen kuuluvuuden perustana. Musiikkivideot kuvataan usein itselle tutussa lähiössä ja sanoitukset kertovat koetusta tai kuvitellusta arjesta alueella.
Tutkin folkloristiikan alan väitöskirjassani espoolaista kotiseutua suomiräpissä, jossa paikallisuus muotoutuu performansseissa moninaisiksi kaupunkikokemuksiksi. Räppärit leikittelevät espoolaisuuden mielikuvilla ja
herättävät nostalgian kokemuksia yleisöissään. Samalla he nostavat esiin sellaisia Espoon puolia, joita strategioissa ei korosteta tai jotka koetaan jopa kiusallisiksi. Stereotypioiden, liioittelun ja arjen huomioiden sekoittuminen esityksissä rakentavat kokonaisuutta, josta kuulijat tulkitsevat paikallisuutta. Esityksessäni
käsittelen espoolaisräpin monikerroksista kokonaisuutta paikallisuuden rakentumisen näkökulmista.
Aikajakso4 marrask. 2022
Tapahtuman otsikkoMaantieteen päivät
Tapahtuman tyyppiKonferenssi
Tunnustuksen arvoKansallinen