Kaupunkitutkimuksen päivät 2019

Aktiviteetti: Tapahtumaan osallistumisen ja tapahtuman järjestämisen tyypitKonferensseihin, kursseille ja seminaareihin osallistuminen ja näiden järjestäminen

Kuvaus

Arjen kaupunki
Työryhmä 8: Palvelut, kulutus ja kaupungin arki.

Vuoden 2019 Kaupunkitutkimuksen päivien teema on Arjen kaupunki.

Yksi kaupunkitutkimuksen menestyneimpiä käsitteellistyksiä on globaali kaupunki. Vaikka näitä maailmankaupunkeja on vain muutamia, näyttävät pienemmätkin kaupungit olevan pakotettuja kilpailemaan maailmankaupunkisarjassa ja rakentamaan kaupunkiaan ”kuvitteelliselle yleisölle”: turisteille, yrityksille, kansainvälisille kuluttajille ja ulkomaisille sijoittajille.

Onnellisuusmittauksissa maailmankaupungit eivät näytä menestyvän, vaan niissä nousevat toistuvasti esiin keskisuuret, usein pohjoismaiset metropolit ja pienet paikkakunnat kuten Boulder, Korsnäs, Reykjavik tai Helsinki. Näiden paikkojen vahvuutena pidetään kaupunkilaisten toimivaa arkea ja sosiaalista vakautta. Valtaosa kaupunkilaisista asuu näissä tavallisissa, hyvin toimivissa kaupungeissa, jotka eivät ole olleet kaupunkitutkimuksen eivätkä kaupunkipolitiikan nimekkäitä esimerkkejä. Onkin syytä kääntää katse kaupunkien enemmistöön.

Kaupunkitutkimuksen päivät 2019 nostaa esiin toimivan arjen kaupungin menestystekijä. Mikä merkitys toimivalla arjella on kaupunkien välisessä kilpailussa ja kaupunkilaisten elämässä? Menestyykö kaupunki samalla logiikalla kuin yritys? Ovatko toimivat hyvinvointipalvelut osa kaupungin menestystä? Kenelle kaupunkia rakennetaan? Miten kaupunkisuunnittelussa sovitetaan yhteen kehityshankkeet ja kaupunkilaisten asumisen tarpeet? Ketkä tekevät kaupungin?

Päivillä tarkastellaan myös arjen historiaa ja kokemusta. Miltä arki on eri aikoina näyttänyt kaupunkilaisten elämässä? Missä kaupungin arki tapahtuu? Mikä jäsentää arjen kokemusta: puisto, keskusta, naapurit, lähimyymälä, metsä, merenranta, parkkipaikka, kauppakeskus, lähiö vai taidemuseo? Mikä on kaupungin arjen ja juhlan suhde? Voiko taantuvan tai kutistuvan kaupungin arki olla toimiva?

Kaupunkitutkimuksen päivien 2019 tunniste on #KTP2019
Aikajakso25 huhtik. 201926 huhtik. 2019
Tapahtuman tyyppiKonferenssi
SijaintiHelsinki, SuomiNäytä kartalla