Arktiset alueet lämpenevät hurjaa vauhtia – useat eläinlajit vaarassa

Lehdistö/media

Kuvaus

Arktinen makean veden äyriäinen on elävä fossiili, joka esiintyy Skandinavian vuoristoissa ja sen pienissä lammissa tai järvissä. Äyriäinen on tärkeä ravinto useille linnuille ja kaloille.

Yksi populaatio jo hävinnyt

Arktisen alueen lämpeneminen vaikuttaa vedessä olevien kemikaalien toimintaan ja eri eläinlajien poikimiseen. Lisäksi  happosateet voivat tappaa herkimpiä lajeja.

Tutkija Hanna Kaisa Lakka pitää tilannetta huolestuttavana.

Kuinka vakava tilanne meillä on? Hurjan vakava! Hanna-Kaisa Lakka, tutkija

Suomesta yksi äyriäispopulaatio on jo hävinnyt kokonaan. Vesi on liian hapanta monille nuorille äyriäisille. Eteläiset lajit siirtyvät ilmastonmuutoksen takia pohjoisemmaksi.

– Jossain vaiheessa emme enää voi mennä taaksepäin, vaan täytyy yrittää katsoa, missä meillä vielä ovat ne tärkeät lajit hengissä ja yrittää keskittyä niiden alueiden suojelutoimintaan, Hanna-Kaisa Lakka toteaa.

Aikajakso17 lokakuuta 2018

Käsittely mediassa

Käsittely mediassa

• NimiArktiset alueet lämpenevät hurjaa vauhtia – useat eläinlajit vaarassa
    Medianimi / kanavaSisuradio Sverige Radio
    MediatyyppiRadio
    Kesto / pituus / koko4:24 min
    MaaRuotsi
    Julkaisupäivämäärä17/10/2018
    KuvausHanna-Kaisa Lakka Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston (NTNU) tieteellisestä museosta Trondheimista tutkii, miten kilpikidusjalkaiset pärjäävät arktisen alueen makeissa vesissä.

Yksi populaatio jo hävinnyt
    Arktisen alueen lämpeneminen vaikuttaa vedessä olevien kemikaalien toimintaan ja eri eläinlajien poikimiseen. Lisäksi happosateet voivat tappaa herkimpiä lajeja.

Tutkija Hanna Kaisa Lakka pitää tilannetta huolestuttavana.
    Kuinka vakava tilanne meillä on? Hurjan vakava! Hanna-Kaisa Lakka, tutkija

Tuottaja / kirjoittajaPekka Kenttälä
    URL-osoitehttps://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7067306
    HenkilötHanna-Kaisa Lakka